Robert Ludlum’s: The Bourne Conspiracy – Az amnéziás szuperügynök esete [RETRO-2008]

RETRO – Jason Bourne a krimiirodalomban, a tévében és a filmvásznon egyaránt hatalmas sikert aratott, úgyhogy csak idő kérdése volt, hogy mikor irányíthatjuk végre mi magunk az amnéziás gyilkos kémet. Matt Damon már háromszor is elkente a rá vadászó CIA és ex-Treadstone ügynökök száját a moziban, de a legutóbbi film DVD-verziója akkora bevételt hozott, hogy jó ideig azon csodálkoztam, a játékipar eddig miért nem használta ki a licencet. A csodálkozások ideje azonban lejárt…

 

Aki látta a filmeket vagy olvasta a regényeket, az minden bizonnyal képben lesz a The Bourne Conspiracy sztorijával. A játék elején Jason Bourne a mediterrán tenger hullámai között ájultan ringatózik, miután elszúrt egy gyilkosságot, és meglőtték. Hősünket felveszi egy halászhajó, és ott hősünket életre keltik. Bár Bourne magához tér, emlékeit, ezáltal személyazonosságát elveszíti, és csak szép lassan jön rá, kicsoda is valójában. Legalábbis erről szólt a film…

Sajnos, amilyen jól kidolgozott, filmszerű a verekedés, annyira átlagos a lövöldözés és kifejezetten gyengusok az autós üldözések.

Egy gyilkos azonossága

A The Bourne Conspiracy azonban kicsit más oldalról közelíti meg az eredeti sztorit: az elején pontosan megtudhatjuk majd, hogyan zajlott az afrikai diktátor, Wombasi elleni gyilkosság megtervezése. Az eseményeket flashbackek segítségével ismerhetjük meg, ahogy Jason különböző útlevelekhez vagy más olyan tárgyakhoz jut, amelyek felidézik elveszített emlékeit. A játék sztoriját az eredeti művek alapján ügyesen dolgozták fel a készítők; a történet azok számára is érdekes, akik már jól ismerik az eredetit.

Sajnos, amilyen jól kidolgozott, filmszerű a verekedés, annyira átlagos a lövöldözés és kifejezetten gyengusok az autós üldözések.

Adok, kapok

A The Bourne Conspiracy azonban alapvetően nem kaland-, hanem akciójáték, és épp ezért a legfőbb hangsúly a verekedésen, lövöldözésen és autós akción nyugszik. A készítők nagyon ügyesen és a filmekhez teljesen hűen dolgozták ki a bunyót. Az X gombbal gyors ütéseket tudunk bevinni, az Y-nal lassúakat, ha pedig nyomva tartjuk a gombokat, akkor Jason ugyanilyen módon rúgja meg ellenségeit.

Minden sikeresen bevitt ütés vagy rúgás növeli picit az ex- ügynökünk adrenalinszintjét, amikor pedig ez a topon van, akkor egy speciális és nagyon kegyetlen mozdulatot tud tenni: eltöri ellensége karját, lábát, vagy a saját fegyverét fordítja ellene. Minél magasabb az adrenalinszint, annál nagyobb az esélyünk rá, hogy egyszerre több ellenséggel is meg tudunk birkózni. A verekedés másik jópofa megoldása, hogy hősünk a filmhez hasonlóan improvizálni is tud: különböző tárgyakat ragadhatunk meg, amelyekkel sokkal erősebb ütéseket tudunk bevinni.

Sajnos, amilyen jól kidolgozott, filmszerű a verekedés, annyira átlagos a lövöldözés és kifejezetten gyengusok az autós üldözések.

Bourne is ember

Sajnos, amilyen jól kidolgozott, filmszerű a verekedés, annyira átlagos a lövöldözés és kifejezetten gyengusok az autós üldözések. A lövöldözésnél a célpont kijelölése és váltogatása bosszantóan pontatlan: kár, hogy a készítők nem a GTA IV-et vették alapul. Amikor pedig Bourne barátnője, Marie Mini Morris-ában száguldozunk, a kocsi viselkedése egyszerre irreális és frusztráló.

Egyrészt az összes karambolt vagy épületen való áthaladást a legcsekélyebb sérülés nélkül kibírja, mintha valami Knight Rider-féle csodaautóban ülnénk, másrészt a többi kocsi kerülgetése nagyon nehéz a jármű borzalmas irányítása miatt. A játék grafikája emellett igen szép, viszont a textúrahibák és objektumokba való „belógások” azért picit ezen a téren is rontják az összképet. A Bourne mindezek ellenére is igen jó játék, de sajnos nem az a klasszikus, amit vártunk tőle.

-BadSector-(2008)

Pro:

+ Gyors, pörgős
+ Kellemes TPS játékmenet
+ Szép grafika

Kontra:

– Kameranézetek
– Irányítás
– Autók irányítása


Kiadó: Sierra Entertainment, Spike

Fejlesztő: High Moon Studios

Stílus: Akció, TPS

Megjelenés: 2008. jún. 3.

Robert Ludlum’s: The Bourne Conspiracy

Játékélmény - 8.3
Grafika - 7.9
Történet - 8.4
Zene/Audio - 8.2
Hangulat - 8.1

8.2

KIVÁLÓ

Sajnos, amilyen jól kidolgozott, filmszerű a verekedés, annyira átlagos a lövöldözés és kifejezetten gyengusok az autós üldözések. A lövöldözésnél a célpont kijelölése és váltogatása bosszantóan pontatlan: kár, hogy a készítők nem a GTA IV-et vették alapul.

User Rating: 4.3 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu