Elítélik a Blizzard alkalmazottai Blitzchung kitiltását

A hong kongi tüntetők mellett kiálló Blitzchung Hearthstone-játékos eltiltása ellen több Blizzard-alkalmazott is fellépett.

A Daily Beast arról ír, hogy többen is kivonultak a Blizzardból. Egy alkalmazott szerint 12-30 fő között változott azon ott dolgozók száma, akik nem dolgoztak – ez a cég munkaerejének töredéke. A tüntetők a Blizzard orkszobránál gyülekeztek, ami a cégnek egy kultikus része – Jeff Kaplan, az Overwatch rendezője szerint ugyanis mindig is itt koccint pezsgővel a csapat, amikor is megjelenik egy játék a Blizzardtól. „A Blizzard cselekedetei a játékos ellen visszataszítóak voltak, de nem voltak meglepőek – a Blizzard sok pénzt szerez Kínából, de most a cég egy olyan zavaros helyzetben van, ahol nem maradhatunk meg az értékeinknél,” mondta a site-nak egy alkalmazott. És állítólag a lenti kép – ami a Hearthstone subredditről származik – szintén őket mutatja. (Az esernyők a Hong Kongban zajló tüntetésekkel való szimpatizálást ábrázolják. Amúgy ezen a subredditen egy olyan játékos is bejelentette a Hearthstone-tól való távozást, aki tízezer dollárt, kb. három millió forintot költött a játékra…)

Kevin Hovdestad, egy eSport-személyiség ezt írta a Twitteren: „Nem mindenki ért egyet azzal, ami a Blizzardnál történt. A „Gondolkozz globálisan” és a „Mindenki hangja számít” [céges] értékek feliratait letakarták a felbőszült alkalmazottak a reggel folyamán.”

Blitzchung eltiltására amúgy a játékosok felbőszültek. A Twitteren például fut egy #BoycottBlizzard hashtag, de arra is van példa, hogy valaki felmondta a World of Warcraft-előfizetését: „Lemondtam a World of Warcraftos előfizetésem. Támogatom a fiatal embereket, akik aktívan kiállnak a szabadságukért és a demokráciáért. Egy jobb holnapot formálnak. Az aktivitásukért büntetni őket szégyenteljes. #BoycottBlizzard”, írja egy Twitter-felhasználó.

„A Blizzard megmutatja, hogy megszégyeníti magát, ha ezzel bevágódhat a Kínai Kommunista Pártnál. Egy amerikai cégnek sem kellene a profit érdekében cenzúrázni azokat, akik a szabadságra vágynak,” írta Ron Wyden, az Egyesült Államok oregoni szenátora. Tehát már politikailag is felfigyeltek a Blizzardra…

„Azzal akarom kezdeni, hogy kimondom: úgy érzem, hogy bátor volt, amit Blitzchung tett. Tudta, hogy a cselekedeteinek valószínűleg komoly következményei lesznek, és nem csak a Hearthstone-ban, hanem valószínűleg a magánéletében, és elismerem a bátorságát. De így is azt mondom, hogy a Blizzard helyesen döntött, amikor a cselekedeteiért büntetést rótt ki rá. Nem akarják azt, hogy a hivatalos közvetítések politikai eszközként szolgáljanak. A játékosok elfogadták a viselkedéssel kapcsolatos meghatározott szabályokat, amiket ő megsértett. Talán egyszer csendben megjegyzést tehetek, de tudom, hogy magamon kívül a Blizzardot is képviselem. Ha úgy zárnék egy show-t, hogy Trump felelősségre vonásának szükségességéről beszélnék, nem várnám el, hogy a jövőbeli rendezvényekre újra meg legyek hívva. [A Blizzard büntetésének mértéke] annyira túlzásba ment, hogy igazságtalannak és jogtalannak érződik.

Nem fogok úgy tenni mintha érteném a geopolitikai helyzet bonyolultságát Kínában és Hong Kongban, vagy a Blizzard teljes üzleti érdekeltségét ott, de számomra ez a büntetés úgy érződik, hogy mind a kettőre visszavezethető. A keménykezűség úgy tűnik mintha a Blizzard egy példát mutatott volna Blitzchunggal nem csak azért, hogy másokat elrettentsen hasonló cselekmények elkövetésétől, hanem azért is, hogy megnyugtassa azokat, akiket felidegesített [Blitzchung] kirobbanása. Ez a lecsillapítás nem olyasmi, amivel jó lelkiismerettel közösködni tudnék. Amikor hallottam a büntetésről, szóltam a Blizzardnak, hogy nem érzem magamat többé komfortosan abban, hogy a BlizzConon én közvetítsem a Grandmasters döntőjét. Nem leszek egy mosolygó arc a kamerán, ami hallgatólagosan támogatja ezt a döntést. Hacsak valami nem változik meg, akkor többet nem lesz közöm a Grandmasters bajnoksághoz. Ne vezessétek le a feszültséget más kommentátorokon, streamelőkön, vagy a Blizzard alkalmazottjain. Ez nem egy olyan döntés, amit egyszerű emberek hoznak meg. Nagy eséllyel ők is olyan dühösek mint ti vagytok,” írta Brian Kibler, aki korábban maga is Hearthstone-ozott, és mostanában eSport-kommentátor volt, ám nem állandó szerepben.

Megszólalt az Epic Games is: „Az Epic támogatja mindenki politikai nézetének kifejezéséhez való jogát, és az emberi jogokat is. Sosem tiltanánk ki vagy büntetnénk meg egy Fortnite-játékost vagy egy tartalomkészítőt azért, mert ezekről a témákról beszélnek,” mondta a The Vergenek az Epic egyik képviselője. Tim Sweeney, az Epic Games vezetője is reagált a Twitteren: „Az Epic Games egy amerikai cég, és én vagyok a vezető részvényese. A Tencentnek kb. 40%-nyi részesedése van, és sok más részvényes is van (befektetők, alkalmazottak). Alapítóként, vezérigazgatóként és vezető részvényesként nem fog ilyesmi bekövetkezni nálunk [mint ami a Blizzardnál].”

A Tencentnek (az egyik nagy kínai cégnek) kb. 5%-nyi tulajdona van az Activision Blizzardban, és amúgy a Blizzard subredditje egy kis ideig le is lett zárva. Az ügy még tuti ki fog bontakozni még jobban.

Forrás: PCGamer, PCGamer, PCGamer, PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu