Steam vs. Epic Games Store: békét akar a Devolver társalapítója

Graeme Struthers, a Devolver Digital egyik alapítója a GameSpotnak a PAX Australián beszélt arról, hogy ideje lenne nullára állítani a két online bolt közötti vitát.

„Úgy gondolom, hogy ennek a párbeszédnek újra kellene indulnia. A véleményem szerint sosem indult el megfelelően a párbeszéd. Minden hónapban ki lettünk fizetve, és mindig pontosan lettünk kifizetve. Mindannyiunknak megvannak a rémtörténetei a kiadók felülvizsgálatáról és arról, hogy mekkora eltéréseket jelentettek az eladásokban [a valós adatokhoz képest]. Itt a Steam – minden hónapban pontos, egyenes, és átlátható.

Ahhoz, hogy kijöhess egy olyan modellből [a Steam előtt], játékkiadóként kb. 25%-ot kellett szerezned [a jövedelemből], és ez akkor volt, ha sikeres voltál. Egy 70/30-as kapcsolatban ez átalakult minden értelemben, és ez a fejlesztőkkel való kapcsolatuk átrendeződéséhez vezetett. Ha több, gyakoribb pénz van, jobb feltételeid lehetnek a fejlesztőkkel.

Mindig is lesz versengés. Az Epic egy olyan nézetet képvisel, hogy az ő megközelítésük a platformjukra való tartalomhozással jóval kedvezőbb százalékot ajánl anyagilag, és értelemszerűen az exkluzívekre koncentráltak – ez jó. És ez a fejlesztőknek, kiadóknak választási lehetőséget ad. Nem tudod pontosan, korrekt módon összehasonlítani a két dolgot. A Steam nem tudom hány száz millió dollárt fektetett be a platformjába, és ezt az Epicnek még meg kell tennie. Nem mondom, hogy nem teszik ezt meg, és remélhetőleg bekövetkezik majd. A funkciók és a fejlesztőknek rendelkezésre álló eszközkészletek tekintetében pedig még van tennivalójuk… de a versengés jó.

A felháborodás, hogy a fejlesztők és kiadók az Epic-kel és az exkluzivitással tartanak, nem valami jogos. PlayStationön, Xboxon, Switchen, és Devolveren is játszok – konzolexkluzivitásunk volt a Sony-val és a Microsofttal is – szerintem ez jó, de úgy vélem, tisztelnünk kell a Steamet azért, amit eddig tettek. Nélkülük nem lenne ez a párbeszéd sem,” mondta Struthers.

És tény – a Steamet nem szabad elhanyagolni, mert az már több mint egy évtizede velünk van, és stabil lábakon áll (és 2012 óta erősen felfedezésre került világszerte). Az Epic Games Store pedig még egy éve sincs, hogy elstartolt…

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu