The Witcher 3 Complete Edition – Witcher a kezedben!

TESZT – Nagyjából egy hete kaptam meg a The Witcher 3 Nintendo Switch verzióját, és ismét elvarázsolt, magához láncolt, a Switch szinte állandóan velem van úton-útfélen és nem megy rajta semmi más, csak a The Witcher 3! Tesztünk csak a Nintendo Switch verzió egyedi tulajdonságairól szól, a The Witcher 3 teljes multiplatform tesztjét (melyben a játékmenetről, sztoriról és minden egyebről is részletesen írtam) itt olvashatjátok.

 

Ki gondolta volna, hogy valaha is elkészül Switch-re ez a hatalmas open world játék, amikor „nagykonzolokon” és PC-n 80GB körül van az összes kiegészítővel és olyan döbbenetes technikai megoldásokat, grafikát, tengernyi párbeszédet, zenét tartalmaz (és még sorolhatnánk), hogy technikailag egész egyszerűen lehetetlennek tűnt, hogy a Tegra 1-gyel felvértezett Switch-en valaha is napvilágot lásson! A CD Projekt viszont megmutatta, hogy nincs lehetetlen és 32 Gb-ba belepréselte a teljes The Witcher 3 GOTY kiadást, alapjátékostul, és az összes DLC-stül egyetemben.

No és a feketeleves? Kezdjük a feketelevessel? Rendben, gondolom, azért mindenki arra kíváncsi, milyen hátulütői vannak a Nintendo, a mai modern gépekkel összehasonlítva erős technológiai hátrányban lévő kézikonzoljára kiadott epikus szerepjátéknak?

Feketeleves 4K-ban

Gondolom, azt már sokan láttátok, hogy a grafika, textúrák még a PS4-es verzióval összehasonlítva is elmosottabb, pedig a Sony konzolja is erős hátránnyal indult 2015-ben a skálázható, NVidia hairworks-szel és egyéb technikai kunsztokkal ellátott PC-s verziójához képest. Azóta már volt szerencsém a 4K-s tévémen a PS4 Pro feljavított, „4K-sított”, HDR-rel megbolondított verziójához, a The Witcher 3 HD Reworded Projectről alaposan fejhúzott, átrajzolt, már-már fotorealisztikus textúráiról nem is beszélve, amely a 4K-s tévémen valami egész elképesztően döbbenetes látvány nyújt, modern játékok nincsenek partiban vele.

Nos, mindezek után 4K-s tévén kipróbálva a The Witcher 3 Nintendo Switch verzióját az erősen „lelombozó” enyhe kifejezés lenne – már csak azért is, mert a vegetáció kidolgozása, ami elsőként szemet szúróan esett áldozatul a grafikai lebutításnak. A textúrák 4K-s tévén elég homályosak, főleg a tőlünk kicsit messzebb lévők, mintha ezen a téren egy Xbox 360-as játékot néznék. Természetesen az olyan effekteket, mint az Nvidia Hairworks, meg a többi PC-s specialitás is mind el lehet felejteni.

Ugyanakkor még így is elismerést érdemel, hogy az összes időjárás effektus megmaradt: a szél fújja a fákat, légörvények keringenek néha körülöttünk, az eső csepegése meglátszik a földön – egyszóval a textúrák „homályzónáját” leszámítva a grafika még így is üt. Az elképesztő művészi érzék, amely a játék színvilágát, a középkori/fantasy ruhák, épületek, romok kidolgozását jellemzi még most is képes ugyanúgy elfeledtetni a technikai hiányosságokat, mint anno PS4-en.

Sajnos a technikai gikszerekhez azért hozzá kell tenni, hogy bizonyos átvezetők animációk elég brutálisan belassulnak – egy-egy pillanatra – 4-5 fps-re (különösen az első fejezet utáni legelső, igencsak látványos átvezető), ami azért tényleg kicsit ront az élményen.

Fantasy mese handhelden

Másrészről pedig most komolyan, tegyük a kezünket a szívünkre (Geralt inkább Triss Merigold/Yennefer of Vengerberg szívére teszi): most egy Nintendo Switch The Witcher 3-at tényleg dokkolt módban fogsz játszani? Hiszen pont ez a lényege az ennek az új verziónak, hogy on-the-go Witcherezhetsz, méghozzá BKV-n, repülőn, munkahelyen, iskolában, közértben sorban állva, WC-n, MINDENHOL!

Tablet módban pedig nagyjából eltűnnek, vagy legalábbis sokkal kevésbé érvényesülnek a szépséghibák, hiába csak 540p felbontás a Switch natív 720p-je helyett (amely szintén egy elég drasztikus „butítás). A kis képernyőn csak a fantasy világra, a játékmenetre, a mesére figyelsz, az előbb említett művészi dark fantasy világ kidolgozása, a megmaradt grafikus effektek, a történet, a kegyetlen, véres harc, a hihetetlen zene – egyszóval mind az, amitől a Witcher, Witcher, teljesen magába fognak szippantani.

A pontot az i-re pedig – sajnos csak (reméljük csak egyelőre…) az „okosított” Switch tulajok számára – tette fel moddoló csapat (erről pár napja írtunk, amely visszarakta azokat a grafikus beállítási opciókat, melyeket valószínűleg az utolsó pillanatban szedhettek ki a játékból. Ezeknek köszönhetően tablet módban nagyságrendekkel élesebb, tisztább, világosabb a kép, élesebbek a kontúrok. Komolyan nem értem egyébként, ezeket minek kellett kiszedni, mert a játékmenet során semmilyen belassulást nem tapasztaltam, a korábban említett átvezetőknél pedig úgyis mindegy, hogy van-e mod, vagy nincs.

Ha ezeket a modok nyújtotta PC-s grafikai lehetőségeket az eredeti verzióban is bent hagyják, nálam 10/10 maradt volna a The Witcher 3 minden téren, mert számomra minden idők legjobb játéka. Nélkülük viszont sajnos muszáj figyelembe venni a játék végső értékelésében a technikai hiányosságokat, melyek révén azért Nintendo Switch címhez mérten is kicsit elavultabb, homályosabb a grafika, például ha összehasonlítom a The Legend of Zelda: Breath of the Wild által nyújtott látvánnyal. A moddal a különbségek viszont eltűnnek, és úgy grafikai téren is kiüti a nyeregből a Nintendo Switch nagy exkluzív sztárját.

Tényleg csak remélni tudom, hogy a készítők visszaeszkábálják ezeket a grafikai opciókat a játékba, mert igazán megérdemli és akkor a The Witcher 3 Switch vizuális téren is „megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez.”

BadSector

Sziasztok! Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patron adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Elképesztően szép és hangulatos dark fantasy világ
+ A történet és a küldetések mind elsőrangúak
+ Hibátlan harc és mágiarendszer

Kontra:

– A Nintendo Switch technikai korlátjai miatt homályosabb, életlenebb grafika
– Tévén 720p, tablet módban 540p a Switch saját 1080p/720 felbontása helyett
– Miért csak moddal lehet visszarakni PC-s grafikai opciókat?!


Kiadó: CD Projekt

Fejlesztő: CD Projekt/Saber Interactive

Stílus: Akció-szerepjáték

Megjelenés: 2019. október 15.

The Witcher 3 Complete Edition

Játékmenet - 10
Grafika - 8.2
Történet - 10
Zene/audio - 10
Hangulat - 10

9.6

MESTERI

Tényleg csak remélni tudom, hogy a készítők visszaeszkábálják ezeket a grafikai opciókat a játékba, mert igazán megérdemli és akkor a The Witcher 3 Switch vizuális téren is „megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez.”

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu