Gemini Man – Találkozás egy fiatal Will Smith-szel

FILMKRITIKA – Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című művének egyfajta filmes adaptációja is lehetne a Gemini Man, amelyben az idős, 51 éves bérgyilkos, Henry Brogan (Will Smith) találkozik a saját, fiatal klónjával, aki történetesen itt nem csak beolvasni akar neki, hanem meg is akarja ölni. Lehet, hogy jobban jártunk volna, ha ez a legelső találkozáskor sikerül is neki…

 

Ez az alapfelállása Ang Lee filmjének, amely több helyszínszínen – többek között Budapesten is – játszódik, olyan nevezetes helyszíneken, mint például a Hősök tere, a királyi vár, vagy a Gellért fürdő. Sajnos, ettől még nem lett jó film a Gemini Man.

Láttunk már ilyet

Ang Lee filmjének egyik legalapvetőbb hibája, hogy az alapsztori enyhén szólva nem túl eredeti. A Bruce Willis és Joseph Gordon-Levitt főszereplésével készült, 2012-es Looper is pont arról szól, hogy Willis bérgyilkos fiatalkori énje végezni akar vele, a különbség talán csak annyi, hogy míg a Looper jó film volt, a Gemeni Man egyáltalán nem az.

Elsőként a történetet érdemes górcső alá venni, amely közhelyeket és sablonos karaktereket tud csak leginkább felsorakoztatni. Will Smith karaktere, Henry Brogan, a veterán bérgyilkos, aki vissza akar vonulni: ezt a karaktert már vagy ezerszer láthattuk például Alain Delontól, Charles Bronsontól, vagy George Clooney-tól – hogy csak néhányat említsünk a klasszikusok közül.

Nem hiányzik persze a jobb szerepre érdemes Clive Owen által alakított főgonosz, Clayton Varris sem, az egykori kommandós vezér, aki egy veterán, őrült háborús kutya, Brogan egykori parancsnoka sem. Owen már több főbb szerepben bizonyította, hogy mennyire tehetséges színész, itt viszont akkora vaskos kliséket adnak többször is a szájába és a karaktere annyira egy kaptafára készült, hogy lehetetlen komolyan venni.

Aztán ott van Mary Elizabeh Winstead, aki ebben a filmben furcsa módon feltűnően hasonlított a fiatal Sigourney Weaverre, de ettől még az ő női titkos ügynöke is sótlan, unalmas és sok jelenetben elég hiteltelen. Több jelenetben is esélyes volt, hogy Brogan fiatal verziója egyszerűen lelövi, itt a tanácstalan arckifejezésen túl nem túl sok érzelmet tudott a szerepébe vinni.

Bárgyú

A színészek játéka és béna szerepeik, párbeszédjeik negatívumai azonban eltörpülnek a történet ostobasága és fárasztó kliséi mellett. A már említett Looper hasonlat mellett a történet többi aspektusa is más, klasszisokkal jobb kémfilmekből köszön vissza. Az „elárult ügynök” sztorija már régóta ismerős a Bourne-sorozatból, A profiból, vagy egyes James Bond filmekből, a bekattant katonai vezetőé úgyszintén, gyakorlatilag nincs is a film meséjének egyetlen eredeti aspektusa sem.

Az akciójelenetek vagy elég semmilyenek (amikor egyszerű verekedésről van szó), vagy annyira túlspirázták ezeket, hogy a realizmus legcsekélyebb szikráját sem tartalmazzák. Amikor a fiatal Will Smith egy motorkerékpár kerekével törli képen az idősebbet, és utóbbinak ettől kutya baja sem lesz, csak egy nagyobb horzsolás látható az arcán (nem, ez nem egy másik Terminátor film), akkor az egyszeri néző elgondolkozik, hogy most hülyének nézik-e. Ami a látványt illeti, vagy bizonyos akciójelenetek koreográfiáját, azt azért el kell ismerni, hogy az általában véve rendben van, bár a túlzottan gyors vágásoktól most sem kímélték a látószerveinket és idegrendszerünket.

Popcornmozi

Nehéz pozitívumokat találni ehhez a filmhez, vagy érveket, amelyért érdemes lenne megnézni, talán tényleg csak akkor tudnám ajánlani, ha nagyon bírod Will Smith alakításait, egy faék egyszerűségű akciókrimire vágysz, jó nagy adag popcornnal, illetve a visszafiatalítás ötlete nagyon tetszik. Ellenkező esetben szerintem kerüld ezt a filmet, messziről. Nem olyan rossz, mint a Rambo 5, de közel jár hozzá…

-BadSector-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Gemini Man

Rendezés - 4.2
Színészek - 6.2
Történet - 3.4
Akció/látvány - 6.2
Hangulat - 3.5

4.7

GYENGE

Nehéz pozitívumokat találni ehhez a filmhez, vagy érveket, amelyért érdemes lenne megnézni, talán tényleg csak akkor tudnám ajánlani, ha nagyon bírod Will Smith alakításait, egy faék egyszerűségű akciókrimire vágysz, jó nagy adag popcornnal, illetve a visszafiatalítás ötlete nagyon tetszik. Ellenkező esetben szerintem kerüld ezt a filmet, messziről. Nem olyan rossz, mint a Rambo 5, de közel jár hozzá…

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu