Halálod appja – Ez egy „killer app”, kedves felha(l)sználó?

FILMKRITIKA – A modern „trendi” világnak megfelelően már elég egy applikációt letöltenünk, amely majd jól megmondja, hogy mikor halunk meg. Nem tetszik, mert túl közel van az ideje? Semmi baj, az applikáció akkor is megöl, muhahaha!

 

Nagyjából tényleg erről szól Justin Dec horrorfilmje, amely egyben újraértelmezi a „killer app” kifejezést is. (Eredetileg az anyagilag rendkívül sikeres applikációkat hívják így, amelyek egyben az adott platformot is megerősítik.) „Ó, a horror! A horror!” – hörögte Marlon Brando az Apokalipszis most végén és a horror műfaját tekintve mi is csak egyetértően bólogatni tudunk, mert az ilyen filmeket is látva, elmondhatjuk, hogy bizony komoly bajok vannak vele.

„Ütött az órád!” – mondja az app („Kérlek értékeld az applikációt az áruházban, köszönjük!”)

Igazából nem is feltétlen az alapsztorival van gond, mert bár túlzottan eredetinek nem mondhatnánk, azért adna némi teret egy kis minőségi ijesztgetésre. Adva vagyon egy gonosz applikáció, amit, ha letöltünk, elárulja, hogy mikor halunk meg. (Mondanom sem kell, hogy Google Play-en például tényleg fent van ez a hülyeség.) A legtöbb felha(l)sználónak (hahaha) persze nyolcvan, kilencven évet jósol, ám pár balszerencsés egyénnek – köztük a film főszereplőjének, Quinnek (Elizabeth Lail) is már csak pár napja van hátra. Ki akarod cselezni az appot és például a tervezett tevékenységeidet átalakítod? Na, ezt már nem szereti az „applikáció”, ilyenkor jön valamilyen borzalmas erő és végez a megfelelő időpontban szerencsétlen delikvenseinkkel.

Nagyjából ennyi lenne az alapsztori, ezzel végül is túl sok gond nem lenne, a probléma a tálalásban rejlik. A film mindjárt a szokásos sablonhalállal kezdődik, a legcsekélyebb önreflexió vagy paródia nélkül. Ez általában a Halálod appja egészére jellemző, a kevés humoros rész egy-két mellékkarakterhez (egy kis mobilbolt cinikus eladója és egy démonokkal foglakozó, megszállott, ámde mégis mulatságos lelkész) kötődik.

Kár, mert a saját sablonjain gúnyolódó, humoros tálalás ehhez a filmhez tökéletesen passzolt volna, mint például ahogy ez a Boldog halálnapot! első részében is remekül működött. Így viszont nagyjából egy a Boldog halálnapot!-hoz hasonló, csak annál kicsit enyhébben szürreális horrorfilmben épp azokat a kliséket és sablonokat kapjuk a Halálod appjában, amelyeket az említett kacagtató film parodizált. Mindjárt Quinn karaktere is hasonlít ahhoz a szőke főszereplő lányhoz, akit Jessica Roth alakított annyira remek komikus érzékkel a Boldog halálnapot!-ban, csak ebben a filmben az Elizabeth Lail által alakított fiatal, szöszke nővérke figuráját komolyan kell vennünk, pedig rémesen sablonos.

A másik dolog, amit fájlaltam a Halálod appjában, hogy bár az „elátkozott applikációnak” történelmi szálakat is felhasználó háttérsztorija nem is lenne annyira érdektelen, sőt, nekem kifejezetten tetszett volna, viszont annyira összecsapták és csak említés szintjén került bele a filmbe, hogy csak hiányérzetet okozott, semmi egyebet. Pedig mekkorát ütött volna egy korabeli jelenet, ehelyett csak egy rajzot és a démonűző lelkész hangján elmesét sztorit kapjuk. Értem én: alacsony költségvetés, de olcsó appnak híg a leve…

„Kris Kross will make you jump! Jump!”

Végül meg kell még említenünk a szokásos igénytelen „jump scare”-ekkel való operálást, amelyeket a legcsekélyebb lelkiismeret-furdalás nélkül alkalmaz a rendező. Megint csak megértem, hogy nem volt pénz szemkápráztató horroreffektekre, de egy kis rendezői tehetséggel színvonalas pszichológiai horrorelemeket is lehet egy alacsony költségvetésű horroralkotásba is vinni, ha pedig az is hibádzik, az már nagyobb baj.

Itt kell még megjegyeznem, hogy a klasszikus, vérengzős jelenetek is hiányoznak a filmből, egy-két eltorzult démoni pofa, illetve diszkrétebb módon ábrázolt halálmód, amivel az egyszeri horrorfannak meg kell elégednie, ez inkább egy „chiller”, mint egy valódi horror.

Apátok appja

A Halálod appja a remek magyar filmcímes szóviccen kívül (amely tényleg tökéletesen leírja a film tartalmát az eredeti Countdownnal ellentétben, szóval elismerésem annak, aki ezt kitalálta) nem hoz túl sok újdonságot a horror műfajához. Kár, mert azért mostanában készülnek igazán minőségi horrorfilmek és a közeljövőben is várhatóak  jobbféle horroralkotások, a Halálod appja viszont nem az.

-BadSector-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Halálod appja

Rendezés - 5.2
Színészek - 5.4
Történet - 3.4
Horrorélmény/látvány - 2.4
Hangulat - 4.2

4.1

GYENGE

A Halálod appja a remek magyar filmcímes szóviccen kívül (amely tényleg tökéletesen leírja a film tartalmát az eredeti Countdownnal ellentétben, szóval elismerésem annak, aki ezt kitalálta) nem hoz túl sok újdonságot a horror műfajához. Kár, mert azért mostanában készülnek igazán minőségi horrorfilmek és a közeljövőben is várhatóak jobbféle horroralkotások, a Halálod appja viszont nem az.

User Rating: 3.55 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu