Bugos a Firefox: hibaüzenettel élhetnek vissza a csaló „technikusok”!

TECH HÍREK – Egy bug révén – ha Mozilla Firefoxot használunk – lefagyhat a böngészőnk egy hibaüzenet ábrázolása után.

A hibaüzenet, ami előugrik, azt állítja, hogy a PC-nk egy kalóz Windows másolatot futtat, és fel lett törve: „Kérjük állj meg, és ne kapcsold le a PC-det… a számítógéped regisztrációs kulcsa le lett zárva. Miért blokkoltuk a kompjúteredet? A Windows regisztrációs kulcsa illegális. A Windows asztala kalóz szoftvereket használ. Ez a Windows asztal[i gép] az interneten vírusokat terjeszt. Ez a Windows asztal[i gép] fel lett törve. A te biztonságod érdekében tiltottuk le ezt a számítógépet,” aztán alatta egy amerikai telefonszám, és az, hogy öt perc alatt hívjuk fel őket, vagy „megbénításra” kerül a PC-nk. (Valószínűleg pénzt kérnének tőlünk cserébe…)

Az ArsTechnica szerint a Windows és a macOS is érintett; mind a kettőn ott van a bug a Firefoxban. De hogyan lehet megszabadulni a hibaüzenettől? Nem úgy, hogy felhívjuk azt a telefonszámot. Ctrl-Alt-Delete-tel zárjuk be a Feladatkezelőből a Firefoxot, vagy Macen a Force Quit (Kényszerített Bezárás lehet talán a magyar neve?) segítségével tehetjük ezt. Viszont ha be van kapcsolva az, hogy a Firefox újraindításakor, vagy következő indításakor az elmentett oldalakat betöltse, akkor érintett megbontani az internetkapcsolatot, hogy ne egy végtelen loop legyen a vége. Így biztonságosan bezárható a hibaüzenetet okozó weboldal.

Jérôme Segura, a Malwarebytes fenyegetésekkel kapcsolatos hírszerzési vezetője szerint már a Mozilla értesítve lett az ügyről, és ők állítólag már dolgoznak egy patchen, de hivatalosan nem lett még bejelentve semmi.

Feltehetőleg egy indiai projekt ez is, látva a hibaüzenet megfogalmazását (ha szóban hallanánk, akkor a desktop dextopként lenne kiejtve az akcentusuk miatt). Abból az országból NAGYON gyakori az, hogy valaki egy Microsoftos technikusként beállítva próbál hibajavítani, holott semmi gond nincs a gépünkkel, amit ő szépen lezár, és csak pénzért adja vissza az irányítást felette. Ezen a YouTube-csatornán az illető kizárólag az ilyen átverőkkel foglalkozik – és egyikük sem jár sikerrel.

Ne dőljünk be nekik.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu