Ingyenes üvegszálas internetet ígér mindenkinek a brit Munkáspárt

TECH HÍREK – Folyik a kampány az Egyesült Királyságban, hiszen ott decemberben ismét az urnák elé járulnak a választók.

A Munkáspárt (Labour angolul a nevük) olyan ígéretet tett, hogy a nagy tech cégek nagy adót kapnak a nyakukba, hogy ezzel részben állami tulajdonba kerüljön a British Telecom (innentől őket BT-re rövidítjük) szélesszávú ágazata, az Openreach, hogy így a BT ingyen üvegszálas (fiber) internetet kínáljon minden háztartásban az Egyesült Királyságban. Ez a BT vezetője szerint közel száz milliárd angol fontba kerülne, nem pedig ötödannyiba (ugyanis a Labour szerint húsz milliárdos költséggel járna az elképzelésük).

A Labour nagy tech céges adója az Amazont, a Google-t, és a Facebookot sújtaná, és ilyesmit már hallottunk a francia és az olasz kormányoktól is. Arról persze még nincs szó, hogy miként hajtanák be a pénzt a cégeken, de arról igen, hogy mennyit. Ez kicsit túlzott előregondolkodásnak tűnik, nem pedig egy konkrétan kidolgozott javaslatnak… Kérdéses, hogy ez a felvetés miként hatna más internetszolgáltató cégekre (pl. a Skyra, amit az amerikai Comcast felvásárolt). A Sky, Virgin, és még pár más szolgáltató az internetből keres ugyanis pénzt, és az állami Openreach ingyenes internete keresztbe tenne a riválisoknak. A Labour ígéretére a BT részvényeinek értéke csökkent amúgy.

Ez bizony erősen meredek politikai ígéret, ugyanis még hazánkban sem nagyon nevezhető elterjedtnek az üvegszálas internet. És abban elvileg mi nem vagyunk olyan lassúak az átlagsebesség tekintetében! Persze, a DIGI a panelházakban ingyen átszerelte a PPPoE LAN-kábeles netet az üvegszálas rendszerre (FTTB helyett FTTH – közvetlenül a lakásokba elhelyezték az ONT-t, az elosztót, hogy az áramköltségek a fogyasztókat terheljék), de mi egy kis ország vagyunk. Az Egyesült Királyság pedig hatalmas hozzánk képest – a mérettel így a költség is eléggé nagy, amiről két bekezdéssel feljebb már szó is esett…

Most politikai nézettől függetlenül is kimondhatjuk, hogy ezt nehéz lesz teljesíteni.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu