„Nukleáris” megoldással is élhet az amerikai kormány a Huawei ellen

TECH HÍREK – Donald Trump kormánya elég súlyosan odavághat a Huawei-nek, amiről azt gyanítják, hogy a Kínai Kommunista Pártnak kémkedhetnek.

Szóval a Trump-adminisztráció megoldása a Reuters belső forrásai szerint az lehet, hogy az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma a Huawei-t a Specially Designated Nationals (SDN – kb. magyarul úgy fordítható, hogy Különlegesen kijelölt állampolgárok) listájára helyezi. Ez önmagában nem mond sokat, úgyhogy rögvest hozzátennénk, hogy ezzel a kínai céget teljes egészében eltiltanák az amerikai állampolgárokkal és cégekkel való pénzügyi tranzakcióktól, továbbá az Egyesült Államokban található asseteket (ebben az esetben vagyont, értéktárgyakat) is lefoglalnák, tehát konkrétan ki lenne a Huawei zárva pénzügyileg Amerikából. Ez a Nemzetbiztonsági Tanács ötlete volt még májusban – eléggé régóta zajlik a Kína és az Egyesült Államok között zajló tarifaháború.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy az amerikai telekommunikációs cégeket lényegében eltiltották attól, hogy a Huawei és a ZTE eszközeit megvásárolják nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A Huawei amúgy az 5G-s hálózat kiépítésében ott van több országban is (itthon is…), és a 4G-ben is erősen ott volt a keze. De a Huawei és az alvállalatainak struktúrája problémát okozhat az SDN-listára való felkerülésben: az idei év első három negyedévében 86,75 milliárd dollárnyi pénzforgalma volt a cégnek, ami 24%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest. 60-nál is több szerződés 5G hálózatokra, több mint 400 ezer 5G aktív antennaegység kiszállítása – nem viccel a Huawei, annyi szent. „Minél nagyobb egy szervezet, annál nehezebb egy amerikai kormánynak felhelyezni azt az SDN-listára, továbbá annál nehezebb felkészülnie mind az országon belüli, mind az azon kívüli hatásokra,” mondta a Reutersnek Matthew Tuchband, egy korábbi pénzügyminiszteri alkalmazott. A Pénzügyminisztérium eltilthatja az amerikai bankokat a Huawei-jel való üzletelésről, de a sok kivétel miatt a tiltás hatékonysága megkérdőjelezhető lenne.

Annie Fixler, a Demokráciavédelmi Alapítvány think tank kiberszakértője szerint a Huawei szankciója hatalmas hatással lenne a cégre, hiszen Európában, illetve Kínán kívül Ázsiában is súlyosan kár érné azt. Persze még Trump nem ütött rá a képletes nukleáris gombra, úgyhogy még erre várnunk kell (ha valaha be is következik).

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu