Sony: nincs visszatérés a handheld piacra

Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója megerősítette: az ironikus módon halott PlayStation Vita után (ahol a név latinul életet jelent…) nem tervezik, hogy utódot készítsenek.

Bár a GameInformernek eléggé pozitívan nyilatkozott Ryan a PlayStation Vitáról, elmondta, hogy a PlayStation számára a handheld piac már nem számít: „A PlayStation Vita több módon is brilliáns volt, és a tényleges játékélmény remek volt, de tisztán látható, hogy ez egy olyan üzletág, amiben már nem vagyunk jelen,” mondta a SIE főnöke. Nem csoda: a PlayStation Vita kb. a PlayStation Portable (PSP) eladásainak mindössze kb. hatodát tudta felmutatni, hiszen míg a PSP több mint nyolcvan millió példányban kelt el (és ezt elverte a rivális Nintendo DS család!), a Vita kb. 15-16 millióig jutott, és ennek valószínűleg jelentős része az utolsó mentsvárként a hazai pályán, Japánban jött össze, ahol az idei évig gyártották a handheldet, ami a nyugaton elég szépen le lett sajnálva.

A Sony tartózkodásában valószínűleg a Nintendo sikere is közrejátszik: a Nintendo Switch, illetve a főleg handheld módon alkalmazható, szeptemberben megjelent Nintendo Switch Lite is egészen szépen fogy, és mindkettőt egész korrekt módon lehet út közben is használni. A Sony pedig talán a marketingen csúszott el, hiszen anno ahelyett, hogy a PlayStation Vita előnyeit mutatták volna be, az AAA élményeket erőltették, amin nem sokat segített a gyengélkedő nyitókínálat a játékokból. Így kb. három év múlva a Sony már nyíltan elhanyagolta a nyugati piacokon a handheldet – így a rivális Nintendo 3DS könnyedén tarolt, és bár azon már nincs mostanában nagy hangsúly (hiszen ez a handheld is közelít a kilenc éves kor felé), megalapozta a Nintendo Switch sikereit.

Persze, a jövőben megváltozhat a Sony gondolkodásmódja, de mivel a Switch egyre nagyobb támogatást kap a játékosoktól és a fejlesztőktől, kiadóktól, mostanában ne nagyon számítsunk más handheld platformra vele szemben.

Forrás: DualShockers

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu