Charlie angyalai – Girl power a csúcson

FILMKRITIKA – Charlie angyalai visszatérnek? Vissza… De ők már nem azok az angyalok, akiket anno a tévében láttál, még csak nem is a 2000-es és 2003-as remake szellemiségéről beszélhetünk, hanem egy radikálisan feminista, a „girl powert” maximálisan szem előtt tartó, újabb verzióról, ahol a férfiak mindig ostobák, gonoszak és árulók, a csajok pedig összetartanak és jól megmondják a pasiknak a nagytutit.

 

A hetvenes években, gyerekként néztem annak idején a magyar tévében is vetített klasszikus Charlie angyalait, az akkoriban szexbombának számító Farrah Fawcettel a főszerepben. Nem elég, hogy a női karakterek igazi bombázók voltak, de ráadásul a főnöküket: Charlie-t, (akit sosem láthattunk) is szintén állandóan gyönyörű, lengén öltözött nők vettek körül. Az amerikai klasszikus tévézés korszakának szórakoztatóan szexista korszakáról beszélhetünk, még akkor is, ha azért a három főszereplő lány a nőiességükön és vonzerejükön túl is igazán talpraesettek voltak – egyfajta női Mission Impossible-t kapott a néző 110 részen keresztül.

Cameron, Drew Barrymore és Lucy Liu megmutatták

Aztán változtak az idők és 2000-ben, illetve 2003-ban már sokkal határozottabb, keményebb, rámenősebb lányokkal volt dolgunk Cameron Diaz, Drew Barrymore és Lucy Liu főszereplésével készült két, egészestés filmben. A feminista hangvétel már ebben a két – elég közepes – filmben is formálódott, de a három főszereplő bája és főleg Camereon Diaz szexuális kisugárzása (mely azért Farrah Fawcettéhez nem ért fel), még feledtetni tudta a burkolt, de azért kemény üzenetet.

Nem volt jó film a két régebbi Charlia angyalai sem, de azért csak visszaemlékszünk arra „Smack My Bitch Up”-os, Prodigy-s akciójelenetre, ahol az angyalok elkenték a „Thin Man” száját.

Női élharcosok

Most viszont itt vagyunk 2019-ben – a folyamat végén – és ez a Charlie angyalai tényleg nem szól másról, mint arról, hogy Elizabeth Banks hogyan akar megfelelni a már nem is annyira trendi feminista, #metoo és női élharcos ideálnak. A Charlie angyalai nem más, mint egy csajosfilm a csúcson, ostoba, korrupt, vagy gonosz férfi karakterekkel, egyszerre faék egyszerűségűen buta és ugyanakkor feleslegesen agyoncsavart történettel, férfias, „girl power”, minden pasinak jól beszóló angyalokkal. A rövid hajú Kristen Stewart konkrétan olyan, mint egy női Tom Cruise, ha nem lenne egyébként gyengébb színésznő és akciósztár, akár mehetne is Ethan Hunt helyére, ha Cruise már végképp kiöregszik a szerepből. Kérdés, hogy Hollywood mikor veszi észre, hogy ez a napjainkban már nem annyira „menő”, feminista élharcos koncepció lassan már a nők zömét sem érdekli.

-BadSector-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Charlie angyalai

Rendezés - 4.4
Színészek - 5.2
Történet - 3.8
Akció/látvány - 6.4
Hangulat - 2.4

4.4

GYENGE

A Charlie angyalai nem más, mint egy csajosfilm a csúcson, ostoba, korrupt, vagy gonosz férfi karakterekkel, egyszerre faék egyszerűségűen buta és ugyanakkor feleslegesen agyoncsavart történettel, férfias, „girl power”, minden pasinak jól beszóló angyalokkal.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu