Eltávolítottak egy futballistát a Pro Evolution Soccer idei részéből!

A hivatalosan eFootball Pro Evolution Soccer 2020-nak nevezett játék (amit mindenki csak PES-nek hív, jogosan) kitette a szűrét az egyik focistának.

Az ügy a múlt héten kezdődött – a The Guardian lefordította Mesut Özil tweetjét, ami magyarul kb. így hangzik: „[Kínában] elégetik a Koránokat, mecsetek kerülnek bezárásra, a medreszék, az iszlám teológiai iskolák betiltásra kerülnek, és egyesével megölik a hittel foglalkozó tudósokat. Mindezek ellenére a muszlimok csendben maradnak.” Erre bepörögtek a kínai Arsenal-rajongók (ebben a csapatban játszik ugyanis Özil), az Arsenal pedig távolságot tart tőle, mivel nem kívánnak politikával foglalkozni. A kínai állami közvetítő (itt feltehetőleg a CCTV sportcsatornájára kell gondolni) pedig nem közvetítette az Arsenal-Manchester City mérkőzést a múlt héten.

Itt jön a videojátékos fordulat (és ezért foglalkozunk a hírekben az üggyel): a Pro Evolution Soccer 2020-ból a BBC tudósítása szerint kivételre került Kínában Özil! A BBC szerint az ottani kiadó, a NetEase (az egyik nagy kínai techcég…) mind a három kiadásból kitörölte őt, mivel a nyilatkozata „megsértette a kínai rajongók érzéseit, és a sport békés, szeretettel teli lelkével szembe ment, amit nem értenek, nem fogadnak el, és nem bocsátanak meg érte”. De mire is gondolt Özil a tweetjével? Itt az észak-nyugati Xinjiang tartományra célzott, ahol jelentős muszlim népesség él – ők az ujgurok, akik több külföldi tudósítás szerint is elzárnak a kormány átnevelő táboraiba, ahol ki tudja, hogy milyen dolgokon eshetnek át.

És itt már Mike Pompeo, az amerikai államtitkár is megszólalt a Twitteren: „A Kínai Kommunista Párt propagandakiadványai cenzúrázhatják az egész szezonon keresztül Mesut Özil és az Arsenal meccseit, de az igazság fog nyerni. A KKP nem rejtheti el az undorító emberi jogokkal kapcsolatos szabályszegéseit, amiket az ujgurok és a világ más vallásai ellen elkövet.” Korábban az év során 23 állam (többek között az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország vagy Japán) közös nyilatkozatot tett közzé, amiben elítélik a kínaiak ujgurokkal való „törődését”, viszont nem sokkal utána Fehéroroszország 53 további állammal (Oroszország, Szerbia, Egyiptom, Bolívia…) a háta mögött olyan közleményt publikált, amiben támogatják Kína „antiterrorista” programját, és az ujgurokat elzáró táborokat „szakmai oktatásnak, kiképző központoknak” nevezték.

Az érdekesség? Özil nyíltan támogatja Recep Tayyip Erdogant – a török elnök még Özil szemtanúja is volt az esküvőjén (amire Angela Merkel, a német kancellár csalódottságát fejezte ki – Özil Németországban született amúgy), és azért Erdogan esetében is megkérdőjelezhető, hogy a szíriai kurdokkal miket követ el.

A Konami pedig nem nyilatkozik az ügyről. Vajon miért…

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu