Intel Xe DG1: alakul a cég videókártyája

TECH HÍREK – Lassan lehull a lepel az Intel GPU-járól, ami a Tiger Lake lesz különálló (diszkrét) formátumban.

„Ebben a negyedévben elértük a power-on exitet [kezdetleges tesztelés, ami révén erőre kap a termék – ilyesmit például az autók motorjaival is el szokták végezni egy cilinderrel; ebben az esetben egy egyedi, tesztelésre szánt áramkörre rakták a GPU prototípusát – a szerk.], az első különálló GPU-nkkal, a DG1-gyel. Ez egy fontos mérföldkő számunkra,” mondta még októberben az Intel negyedéves pénzügyi jelentése során Bob Swan, az Intel vezérigazgatója. Az Európai Gazdasági Bizottság (European Economic Commission, innentől EEC-ként rövidítve) oldalán pedig látható volt, hogy több fejlesztőkészletet is kiküldtek már (ennek neve Discrete Graphics DG1 External FRD1 Accessory Kit (Alpha) Developer Kit volt), de alpha állapotban. Akkor azt jelentette, hogy az Xe GPU-k különálló áramkörre helyezett változatának megjelenése csak pár hónapra van. A kiszivárgott kódnevek az EEC oldaláról: DG1 External FRD1 96EU Accessory Kit (Alpha) Development Kit (DGD12KEF3A), Discrete Graphics 96EU DG1 8+2 Windows External PROD HOST SDP (Alpha) (DGD12SEH4A), Discrete Graphics 96EU DG1 6+2 Windows External PROD HOST SDP (Alpha) (DGD12SEH3A).

A GPU-kkal bennfentes Komachi a Twitteren megtalálta pont ezt a fejlesztőkészletet, és így több részletet is megtudhatunk a videókártyáról, ami megpróbál az NVidia és az AMD ellen talpon maradni (pedig két évtizede volt mondjuk 3DFX Voodoo is – úgyhogy nem mindig volt csak két játékos a piacon). Eszerint a Tiger Lake tervezési stílusát fogja a DG1 követni, és mindegyik EU-ban (Execution Unit – végrehajtó egység) 8 shading egység van, utóbbiból így összesen 768 van (96×8). Ez pedig azonos a Tiger Lake-kel (ami pedig egy olyan Inteles processzorarchitektúra, amiben épp van Intel Xe GPU is, maximum 96 EU-val).

A WCCFTech szerint a minimum 1400 MHz-s órajellel 2,1 TFLOPs-nyi számítási teljesítménnyel fog a DG1 rendelkezni. 1600-on ez 2,6 lenne, de 2,1 és 3 TFLOPs közé becsülhetjük a számítási teljesítményt. Magyarul: kb. az NVidia GeForce GTX 1650-nel azonos szinten lehet az Intel DG1, ami 5-6 hónapra lehet a megjelenéstől, így 2020 nyarán kerülhet a boltokba (a Computex vagy a Gamescom tájékán, igaz, Chris Hook, az Intel korábbi marketinges főnöke 2020 végét tippelt), és a megfelelő árazással erősen felboríthatja a videókártyás piacot. (Később pedig a DG2-es, ha lesz ilyen, akár 512 EU-t is tartalmazhat, ami a magasabb kategóriájú GPU-kkal léphet versenyre.)

Forrás: Techpowerup, WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu