TOP 10 2019-es videojáték – Itt van az idei „tízparancsolat”!

Elérkezett az igazság pillanata! 2019 vajon jó év volt? Melyek voltak az idei év legütősebb címei? És melyek érdemlik meg, hogy a TOP 10-be bekerüljenek? Íme, a mi véleményünk – ti máshogy gondoljátok? Osszátok meg a kommentárokban!

 

Az év utolsó napjaihoz érve mi is megosztjuk veletek, hogy melyek voltak szerintünk az év legjobb játékai. A tavalyi évhez képest idén tényleg találkoztunk pár meglepetéssel – kreatív és kritikai téren egyaránt. A lista élén álló játék is ezt tükrözi, de akár említhetnénk a Disco Elysiumot is.

Emellett hozzá kell még tennünk, hogy a lista összeállításánál nem vettük figyelembe a tömérdek idén elkészült Switch olyan portot sem, amelyek régebbi játékokból készültek. Ide tartozik például The Witcher 3, a Vampyr, az Assassin’s Creed Black Flag, vagy a három (!) Resident Evil klasszikus: az RE 4-5-6 is. Továbbá nem foglalkoztunk a régebbi konzolos címek idén megjelent PC-s portjaival sem, ezért nincs Heavy Rain, Beyond Two Souls, Detroid: Become Human, vagy Red Dead Redemption sem a listán.

Az idei év emellett annyira jó volt, hogy nagyon nehéz döntéseket is kellett hoznunk és bizonyos címek például amiatt is élveztek előnyt, más, hasonló jó játékokkal szemben, hogy a megfelelő diverzitás is megmaradjon játékstílusok terén. Így került fel például a Plague Tale és emiatt maradt le a Gears 5 a listáról, pedig szívünk szerint ezt a játékot is felraktuk volna, igazi „11-es” tehát nálunk.

Végsősoron a mi listánk is erősen szubjektív, tehát írjátok meg nyugodtan, ha máshogy vélekedtek az év tíz legjobb játékával kapcsolatban.

 

Metro 4 - Ha nem lett volna elég erős már így is a 2019-es videojátékos mezőny - pedig még csak az év elején vagyunk - akkor most már biztos az lesz. Az olyan elismert nagyágyúk, mint a Resident Evil 2 és a Kingdom Hearts III mellé ugyanis megérkezett a Metro Exodus, hogy felkenje velük a padlót. Miért? Mert egyszerűen annyira ütősre sikeredett.

10. Metro Exodus

“A Metro Exodus egy közel tökéletes játék. Elképesztően be tudja vonzani az embert, mert nagyon konzisztensen, hitelesen van felépítve a veszélyekkel teli és rejtélyes világa, hibátlanul működnek egymással a különböző játékbeli mechanizmusok, a narratíva pedig szorosan köti össze ezeket, ezzel emelve egyúttal őket egy magasabb szintre. Hatalmas élvezet játszani és elmerülni benne.

Egyszerűen semmi másba nem tudok belekötni, mint néhány technikai problémába, melyek némelyike csak PC-n, némelyike konzolon is előfordul. Ezek firtatásával viszont nem szeretnélek untatni titeket, mert egyrészt nem kimondottan nyomnak a latba az összképet tekintve, másfelől meg vélhetően hamarosan javításra kerülnek.

A Metro Exodus egy kötelező játék az FPS-ek, a túlélőjátékok, illetve az erős történettel megáldott játékok rajongóinak számára.”

-DaemonX-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

TESZT – Úgy látszik, ez tényleg a meglepetések generációja. Nem önmagában azért, mert annyi remake és remaster készült, hanem azért, mert a sok igénytelen feltuningolt lehúzás mellett kétségtelenül készültek igazi klasszikusok is.

9. Resident Evil 2 Remake

“Féltünk tőle, hogy nem lesz az igazi ez a remake, hiszen moziadaptációk nagy csalódást okoztak és a Resident Evil 6 sem volt ott a topon, de a Capcom ezúttal mindent megtett, hogy egy nagyon különleges játékkal ajándékozza meg a rajongókat. Végső soron ez a rész nem csak egy nagyszerű visszatérés a franchise-hoz, de egyben a túlélőhorror igazi királya is, amelyet egyetlen rajongónak sem szabad kihagynia.”

-Dante-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

No és különösen igaz ez tesztünk alanyával: a Death Strandinggel is, amely egy elképesztően magával ragadó, egyszerre borzalmas és mégis izgalmas sci-fi világot tár elénk, olyan izgalmas témákat feszegetve, mint a születés, az élet, a halál és a spiritualizmus.

8. Death Stranding

„Magasművészet. Ezzel az egy szóval lehetne a legjobban jellemezni Hideo Kojima filmszerű történetmesélését. Az összes játékának sztorija elképesztően profi – még az alaposan megvágott és „csapongó” Metal Gear Solid 5-nek is megvannak a maga zseniális pillanatai. No és különösen igaz ez tesztünk alanyával: a Death Strandinggel is, amely egy elképesztően magával ragadó, egyszerre borzalmas és mégis izgalmas sci-fi világot tár elénk, olyan témákat feszegetve, mint a születés, az élet, a halál és a spiritualizmus. De vajon elég ez egy játékhoz?”

-BadSector-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

A Plague Tale: Innocence a Asobo Studios tíz év szünet óta az első saját játékuk: a legutolsó címüket, a Fuel című open world motorversenyt 2009-ben dobták piacra.

7. Plague Tale

„A Plague Tale: Innocence egyszerre tartalmas és mégis könnyen végigvihető, szórakoztató játékélményt nyújt. Nem próbálták teletömni feleslegesen időhúzó részekkel, vagy telezsúfolni open world elemekkel. A sztori magával ragadó, a grafika szép, és egyike 2019 legjobb soundtrackjeinek. Elismeréssel adózunk tehát az Asobo Studios-nak és csak abban reménykedünk, hogy nem kell valami hasonlóan színvonalas alkatosára további tíz évet várni tőlük.”

-Dante-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

A Star Wars Jedi Fallen Order története a Sith-ek bosszúja film után játszódik, amikor mindegyikőjükre vadásznak és egész biztosan nem jó Jedi-nek lenni.

6. Star Wars Jedi Fallen Order

A Star Wars franchise buktatóihoz is hasonlóan, Cal Kestis túlélte Palpatine legendás Order 66 parancsát. Ifjú hősünk azóta folyton bujkál, mint „melós srác”, a Bracca nevű bolygón. Nem csak a Császárság inkvizítorai elől rejtőzködik, hanem valahol saját démonjai elől is. Aztán mégis elindul számára az „ébredés” és a nagy kaland, ahogy a hagyományos, egyjátékos Star Wars TPS számára is itt lehet a megújulás, hiszen a Fallen Order tényleg jó játék.

-BadSector-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

TESZT – „I’m gonna highway to Hell!” – énekelte annak idején az AC/DC, és így jellemezhetnénk leginkább Deacon St. John, a Days Gone motoros, macho főszereplőjének nagy kalandját is.

5. Days Gone

„I’m on the highway to hell!” – énekelte annak idején az AC/DC, és így jellemezhetnénk leginkább Deacon St. John, a Days Gone motoros, macho főszereplőjének nagy kalandját is. Hova is máshová motorozna hősünk, mint a posztapokaliptikus országúton vezető Pokolba, tele villámgyorsan rohanó, vérszomjas zombiszerű fertőzöttel, akik az utolsó cafatokig is le akarják tépni a húst hősünkről, lezüllött vérengző bandákkal, és egy különösen hátborzongató, vérszomjas szektával. Üdvözlünk a Days Gone zombiapokaliptikus világában!

-BadSector-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

Csak túl kell tenni magunkat a vizualitáson, ugyanis véleményem szerint pont ebben az aspektusban gyengusz egy picit a Disco Elysium, úgyhogy a grafikahuszárok valószínűleg két screenshot után lehordják, holott lehet, hogy pont bakot lőnek, hiszen nem túlzás: ez a játék az év egyik legdurvább meglepetése PC-n.

4. Disco Elysium

A Disco Elysiumra dobok egy kilencest, mert ez a játék tesz a divatra, tesz a jelenre, és inkább úgy mutat fel egy korrekt CRPG alkotást, ahogy az manapság illik. Ha egy kicsivel jobb látványa, illetve bővebb audiója lett volna, akkor ez őszintén 9,5 lenne, és én általában nem dobálok nagy pontszámokat (meg írásokat sem, mert felesleges…), és szerintem a következő iromány (mert a szokásos egymásra pakoljuk, hogy ezt és ezt megírni, motiváció zéró rá) esetében se legyen meglepő, ha az megint a 6-os környékén lesz. Szóval egy korrekt történet, remek játékélmény, tökéletes hangulat – bátran tudom ajánlani, és a gépigény is eléggé korrekt, úgyhogy egy mikrohullámú sütőn is elfutna.

-V-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

Hiányoztak már nekünk az igazi, kemény akciójátékok. A régi szép idők, amikor még a reflexek számítottak és nem a szerepjátékos elemektől és loottól túlburjánzó open world címek.

3. Sekiro: Shadows Die Twice

„A Sekiro: Shadow Die Twice ugyan nem hibátlan, de még is egy elképesztően hangulatos, magával ragadó akció-kaland, amely nehézsége ellenére is a tévéd vagy monitorod elé szögez majd. A lopakodás és hátból támadás a már említett hiányosságai ellenére is hatalmas fun, a környezet, a történet, a játék univerzuma pedig egésze magával ragadó.

Ha el tudod fogadni, hogy ez a játék tényleg bizonyos tekintetben azt is reprezentálja, amit egy IGAZI sinobival (nindzsával) átélhettél a középkori Japánban (ha a spéci műkart nem számítjuk persze) és nem egy olyan kaszabolós játék, mint a Ninja Gaiden, akkor hatalmas élményben lesz részed.”

-BadSector-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

Control

2. Control

“A Remedy a Controllal ismét valami egészen különleges élményt nyújtó játékot tett le az asztalra, kiváló történettel, kidolgozott univerzummal, elsőrangú kinetikus képességeket használó játékmenettel és fantasztikus látvánnyal.

Nagy kár viszont a technikai problémákért és ha nem csíped David Lynch-féle stílust, akkor talán ez bosszantani fog, aki viszont épp annyira imádja, mint mi, annak ez is hatalmas élményt nyújt majd.

Összességében mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy Remedy-módra kicsit „kontrollálja magát”: még hiányosságai ellenére is az év egyik legjobb címével van dolgunk.”

-Dante és BadSector-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

 

Az Astral Chain fejlesztőcsapatának egy része dolgozott a NieR Automatán is és ennek köszönhetően sok hasonlóságot találunk a két játék között, akár még a küldetések tekintetében is.

1. Astral Chain

Fiatal zsaru vagy egy disztópikus jövőben, ahol furcsa, hátborzongató idegen lények: a kimérák portálokon keresztül elárasztják a világodat és az emberiség létét fenyegetik. Az ellenkező nemű ikertestvéreden kívül furcsa lények, a „légiósok” az egyetlen társaid: „megszelídített”, hozzád láncolt kimérák, akik segítenek a csatában és a nyomozásaidban is. Ez az alapkoncepciója a PlatinumGames Switch-exkluzív akció-RPG-jének, amely egy hónapon keresztül teljesen a Nintendo konzoljához láncolt.

-BadSector-

A teljes tesztet itt olvashatjátok.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu