Virtuális objektumokat is érzékelhetünk ezzel a VR-kesztyűvel

TECH HÍREK – A kesztyű ezen túl a pulzusunkat is nyomon tudja követni.

A virtuális valóság még nem nevezhető erősen elterjedt technológiának, de azért vannak próbálkozások (az Oculus Rift és a HTC Vive mellett a PlayStation VR, a Valve Index, vagy a PC-t nem igénylő Oculus Quest headset, amihez az Oculus Touch kontrollereket lehet használni). Most pedig más technológiát is láthatunk: a Teslasuit kesztyűt, ami több eltérő technológiát alkalmaz a kezünk és ujjaink mozgásának nyomon követésével, és azt az érzést is visszaadja, amikor megfogunk valamit. Mindegyik ujjhegy egy 3×3-as haptikus kijelzővel rendelkezik, ami „lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy természetesen érzékelhessék a virtuális textúrákat”. Emellett a visszajelzés (force feedback) és a mozgásrögzítés (motion capture) is megemlítendő, ami ellenálló, vibrációs, és térbeli hatásokat biztosítanak a Teslasuit kesztyűt viselőinek, akiknek az „érzelmi állapotát, stresszességének mértékét, továbbá pulzusát” is figyelemmel követi az eszköz a beépített biometrikus rendszeren keresztül.

Nem kizárólag játékra tervezték a Teslasuit kesztyűt – a fejlesztők eleinte „robotikus távirányítási rendszerekhez, és orvosi rehabilitációkhoz” fogják alkalmazni, de valószínűleg később expozíciós terápiára is bevethető lehet (kontrollált körülmények között kezelik a pácienst, például ha fél a pókoktól, mert arachnofóbiában szenved, akkor ezzel módszerrel a szorongás megszüntethető.

„Bizonyított, hogy a szorongás kezelésére a számítógépek által generált virtuális valóság hatékony, vagy legalább is olyan hatékony, mint a korábbi kezelésimódok, de kockázata is van, mert nem olyan valószerű, és ez zavaró, nyugtalanító hatású lehet,” mondta a Spectrum IEEE-nek Emily Carl, az austini Texasi Egyetem PhD hallgatója. A PCGamer pont a pókoktól való félelem példáját hozta fel: ha egy nagy tarantula mászna virtuálisan a kezünkre, és érzékelhetnénk a lábait és tömegét, de a túl magas pulzus esetén a Teslasuit kesztyű eltüntetné azt.

Bár a Teslasuit nem említ ilyen forgatókönyveket, lenne értelme annak, ha ilyen irányba mozdulnának el vele, és persze a játékokban is lenne hatása (és a tapintás révén érzékelés gondolatát a DualShock 5 esetében már hallottuk). A CES 2020-on biztosan többet fogunk hallani róla.

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu