Menu

Uncharted: The Nathan Drake Collection – Játszd újra, Nate! [PS Plus]

TESZT – „KELL EGY PS3!” Ez volt az első reakcióm mikor először láthattam az E3-as játékmenet bemutatóját az első Uncharted játéknak, még anno domini 2006-ban. A műfaj rajongójaként lassacskán belefáradtam az öreg Tomb Raider szériába, és az Indiana Jones sorozatba is, amely némileg sótlanul gondolta újra Indy-vel a TR stílus eredeti ötleteit. Az Uncharted viszont stílusában, játékmenetében pedig mindkettőt lehagyta, vadonatúj hőssel, mozivászonra illő átvezető videókkal és tökéletesen kidolgozott akció-kaland játékmenettel. A következő két epizód pedig csak emelt a már meglévő téten, és a trilógia a legjobb TPS játékává vált, ami bejárta az előző generációs konzolokat. Vajon miként veszi fel a versenyt az újramasterelt sorozat a mai trendek követelményeivel?

 

„Remasterstation” lehetne a csúfneve a PlayStation 4-nek mostanában, de az kétségeket kizáró, hogy az Uncharted trilógia még mindig a legstabilabban élen álló programja a konzolnak, melyet, ha véletlenül ki is hagytál PS3-on, akkor egyszerűen nem hagyhatod ki ismét PS4-en. Vagy mégis? Vajon mivel sikerült az újragondolást annyira felfrissíteni, hogy megérje azoknak, akik a szériát már jól ismerik az előző generációs konzolról, illetve azoknak is, akiknek eddig nem állt módjukban felfedezni Nathan Drake világát?

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.

Háromszor is elbűvölve!

Mint ahogy arra már a bevezetőben is utaltam, szerintem az első Uncharted volt a legelső igazán „killer app” PS3-on, a konzol megjelenését követő évben a kissé lagymatag nyitócímek után. Se a játékmenet, se a történet nem hoztak forradalmi újításokat: nagyon sokat kölcsönzött a játék a Tomb Raider és Indiana Jones sorozatokból, illetve a történet bizonyos részei egy kicsit Micheal Douglas filmjére, a Smaragd Románcára hasonlítottak. Ugyanakkor mégis ezen elemek nagyszerű vegyítésével érték el a fejlesztők, illetve ért célt a brigád, illetve azzal az elképesztő grafikával, mellyel annyira felvértezték a programot, hogy ez még a PC-s rétegeket is meglepte. Ettől vált végül is igazi egy klasszikussá az Uncharted, amely rekordokat döntött a boltok polcaira kerülésének napján.

A második játék, az Uncharted 2: Among Thieves sikeresen felülmúlta az elődjét minden szempontból és végül ez a cím is helyet kapott a legjobb TPS akció-kalandjátékok toplistáján. A drámai nyitójelenet, ahol fel kell másznia Drake-nek egy szakadék felett himbálódzó vasúti kocsin, majd Nepál havas hegységein barangolva kell szembe szállnia a jól felfegyverzett ellenséggel mindent felülmúlt, amelyet addig valaha is láthattunk! A videojátékok történelmében még soha nem nyitottak ennyire jól egy történetet, mint ahogy azt az Uncharted 2-ben tették, de nemcsak a nyitás, hanem az egész játék hasonló, akció-kalandfilm felépítéssel büszkélkedhet.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.

A trilógia lezáró részében Drake Atlantis városát keresi, amit az Arab sivatagban sejt. Hamarosan szembetalálja magát egy titkos szervezettel, mellyel Atlantis rejtett kincseit kell megtalálniuk. A leginkább mozi-szerű epizódja a sorozatnak a lezáró epizód, a Drake’s Deception rendelkezik a legjobb történettel és egy remek fő ellenséggel, Katherine Marlowe-al.

Ugyan találunk a játékban egy-két lassabb szakaszt is, de néhány szédületes akciójelenetben is részt vehetünk! Ilyen például a teherszállítógépen is lezajló harci jelenet, ami eszement hangulatosra sikeredett.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.

Tökéletes ráncfelvarrás

Eme PlayStation töriórát követően (vagy éppen az emlékeztető után, legalábbis azoknak, akik már jártasak a sorozatban) lessük meg, hogy mit is kínál nekünk ez a remastered kollekció. Elsőként megemlítendő, hogy a csomagban található minden játék megkapta az 1080p-s felbontást, méghozzá 60 fps kíséretében. (Ez persze nem fix. de szinte mindig a 60 közelében mozog a játékban töltött idő nagy részében.) Ez egy nagyon jelentős javulás, mivel eredeti állapotukban 30 FPS-en futottak csak a címek. Minden jelenet, az összes tűzharc, minden hajsza teljesen kisimult egy tökéletes anti-aliasing társaságában.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.

Komolyan, a második és harmadik részek egyes részei még a modern PS4-es játékok mellett is elképesztően jól mutatnak, a felhúzott grafikának és a 60 FPS-nek köszönhetően. A második részből ismert vonatos és helikopteres támadás jelenetei – az új képi megjelenítéssel – a legjobb példák arra nézve, hogy a csomag igazi gyöngyszem a PS4-es felhozatalában.

Talán az egyetlen dolog, ami kisebb csuklással jár, azok az átvezető videók, melyek nem kerültek újradolgozásra, így némi kontrasztban állnak a játék feltupírozott grafikájával.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.

Jöjjenek az extra tartalmak!

De ez még mind semmi! Az alapjátékokhoz bónusz tartalmakat csatoltak, hogy még inkább felkeltsék a játékosok érdeklődését. Először is kapunk két új játékmódot: az Explorer mostantól egy könnyebb mód, mely alkalmas lehet a kevésbé tapasztalt játékosoknak, akik csak Drake történetét szeretnék megismerni. Ez mellett pedig megkapjuk a Brutal szintet, amely akkor nyílik meg, ha végigjátszottad a játékot Crushing szinten. (Ez utóbbi szint már nyitottan érkezik, nem kell végignyomnod a játékot Hard-on előtte.)

Mindezek mellett kapunk egy Speed Run módot is, ami leméri az időnket az egyes pályákon. Ebben a játékmódban egy óra jelenik meg a jobb-felső sarokban, ami folyamatosan számon tartja az egyes pályarészek befejezéséhez szükséges időnket és rangsorolja a legjobban futott játékosokat. Bár számomra ez kifejezetten izgalmas módozat, de azért biztos vagyok benne, hogy néhány hardcore játékos már tűkön ülve várja, hogy kihívhassa a barátait.

Ha már barátokról van szó, az Uncharted Collection lejegyzi a játék-statisztikákat, beleértve a gyilkolásokat, halálokat, fegyverenkénti eredményeket, fejlövéseket és persze a játékban töltött időt (lebontva a 3 címre), a Speed Run eredményeinket és sok-sok mást, amit barátaink orra alá tudunk dörgölni.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.

Még mindig szédületes!

Bár a legelső rész kicsit játékmenet szempontjából tényleg megöregedett, a második két játék viszont még mindig felveszi a versenyt napjaink modern PS4-es és PC-s címeivel. Bár a Tomb Raider reboot-ttal összehasonlítva, az Unchartednek kicsit önismétlő a játékmenete („menj a területre, húzódj fedezékbe, lőj le mindent, ami mozog, keress kiutat majd újra”) ugyanakkor a pályadesign, a sztori, a ritmus és a mozi-szerű élmény révén mégiscsak lehagyja Miss Croft legutóbbi kalandját.

Vajon a modern nyitott világú játékok, mint a GTA V, Shadow of Mordor, Batman: Arkham Knight, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, vagy épp a legutóbbi Assassin’s Creeed tényleg lefölözik a lineáris lövöldéket vagy sem? Lehet ezen vitatkozni, de az biztos, hogy a három Uncharted játék a műfaj valódi királyai, és a kor nem fogja ezt a tényt megváltoztatni. A grafikus felturbózásnak köszönhetően, amely mind a három játékot megszépíti a csomagban, kiemelten értékessé válik ez a kollekciót: egy igazi király a PlayStation játékok birodalmában.

-BadSector-

Pro:

+ Az eleve ütős grafika feltuningolva PS4-re
+ Három az egyben!
+ Még mindig az egyik legprofibb TPS

Kontra:

– Az átvezető videók nem lettek turbózva
– Ahogy a modellek közül is némelyik kimaradt
– Az első Uncharted kissé repetitív


Kiadó: Sony Computer Entertaiment

Fejlesztő: Bluepoint Games, Naughty Dog

Stílus: Action, adventure, TPS,

Megjelenés: 2015, szeptember 30,

TESZT - „KELL EGY PS3!” Ez volt az első reakcióm mikor először láthattam az E3-as játékmenet bemutatóját az első Uncharted játéknak, még anno domini 2006-ban. A műfaj rajongójaként lassacskán belefáradtam az öreg Tomb Raider szériába, és az Indiana Jones sorozatba is, amely némileg sótlanul gondolta újra Indy-vel a TR stílus eredeti ötleteit. Az Uncharted viszont stílusában, játékmenetében pedig mindkettőt lehagyta, vadonatúj hőssel, mozivászonra illő átvezető videókkal és tökéletesen kidolgozott akció-kaland játékmenettel. A következő két epizód pedig csak emelt a már meglévő téten, és a trilógia a legjobb TPS játékává vált, ami bejárta az előző generációs konzolokat. Vajon miként veszi fel…
Maximálisan megéri mind a három Uncharted játék egyetlen csomagba pakolva, köszönhetően a jelentős grafikai ráncfelvarrásnak és a bónusz tartalmaknak, az eredeti kőkemény játékmenet mellett. Ez az, amit minden PS fan-nak csak ajánlani tudok: kihagyhatatlan játék legfőképp azoknak, akik mindez idáig hanyagolták Drake kalandjait.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Játékmenet - 9.4
Grafika - 8.8
Sztori - 9
Zene/audio - 8.4
Hangulat - 9.3

9

SZÉDÜLETES

Maximálisan megéri mind a három Uncharted játék egyetlen csomagba pakolva, köszönhetően a jelentős grafikai ráncfelvarrásnak és a bónusz tartalmaknak, az eredeti kőkemény játékmenet mellett. Ez az, amit minden PS fan-nak csak ajánlani tudok: kihagyhatatlan játék legfőképp azoknak, akik mindez idáig hanyagolták Drake kalandjait.

User Rating: 4.03 ( 2 votes)

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu