GameStar: már eldőlt, hogy biztosan megszűnik a nyomtatott alapú újság

A print GameStar napjait immár számolgatni sem kell: egész biztos, hogy januárban már nem látjuk viszont az újságosstandokon.

Egy hónappal ezelőtt kongatta meg a vészharangot a GameStar – az az újság, ahol hat évig dolgoztam print szerkesztőként BadSector néven – hogy egyáltalán nem jelenik meg többé 2020-ban, hacsak nem tud 2019. december 31-ig legalább 2500 új előfizetőre, vagy a meglévő előfizetését meghosszabbító olvasóra szert tenni, akik hajlandók előre kifizetni az egész éves előfizetés árát egyben – írja a Media1.

Erről már december elsején mi magunk is írtunk, ekkor történt ugyanis a kiadó részéről a nagy bejelentés, amely nem sokkal a print PC Guru megszűnése után történt.

„Nagyon hálásak vagyunk azoknak, akik hajlandók voltak egy teljes évre bizalmat szavazni nekünk, de ez nem volt elég a folytatáshoz”

Ezt olvashatjuk Chavalier tollából a lap tényleges megszűnését bejelentő hír kapcsán.

„Most már kimondhatjuk, a 2019. decemberi lapszám volt az utolsó print magazin, a GameStar online dübörög tovább.” – tette még hozzá, tehát a Projekt029 továbbra is megmarad az online lappiacon. Érdekes kérdés, hogy a print megszűnése mennyire befolyásolja majd a GameStar pozícióját, hiszen a nyomtatott alapú újság mindig is nagy vonzerő volt az olvasók és hirdetők számára egyaránt. Így viszont semmi sem tartja már vissza az online tesztek megjelenését a print javára. Érdekes gamer médiatörténeti húzása volt például az online GameStarnak, hogy a 2015 júliusában megjelent God of War III Remasteredről a GameStar csak szeptemberben közepén írt, és egyébként is jellemző volt még tavaly is, hogy a print kedvéért visszatartották a cikkek megjelenését az online platformról.

A GameStar cikkírói stábja egyébként nagyjából 2006 után (miután onnan elkerültem és mazur került a helyemre) fokozatosan váltott más cikkírókra, míg a régieket erősen hanyagolták. Del, Uhu, Berrr és a többi külsős neve elég gyorsan eltűnt a lapból (Uhu egy személyes beszélgetés alkalmával, később mesélte, hogy közvetlenül miután eljöttem, nem is kérték fel több cikkre, pedig korábban ő fordította németről a német GameStarban megjelent cikkeket nekünk) továbbá a vezetőség fokozatosan építette le a szerkesztőséget. Az egy nap híján 5 éve elhunyt Gyu mesélte még 2014-ben nekem azt is, hogy mennyire alacsony cikkpénzért dolgoztak a külsősök és ő is kénytelen volt más munka után nézni – akkoriban már egy játékokat fejlesztőcégnél dolgozott.

Érdekes volt még a GameStar a lap eladásának tükrében is. A MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) adatok szerint például 2006-ban 16.880 volt az összesen értékesített példányszám, 2010-re már több mint 10.000-ret (!) esett és ez szám már csak 6.384 volt. Mivel már 2006-ban is épphogy volt csak nyereséges az újság, így elég nyilvánvaló, hogy 2010-re már erősen veszteséges volt. Ekkor hagyta ott a lappiacot az amerikai IDG és a többi lapjával egyetemben a GameStartól is megszabadult. A GameStar sorsa egy jó ideig kétséges volt, míg végül a Projekt029 nevű, frissen alakult cég vásárolta fel a lapot. Az eladások tekintetében ez egyáltalán nem vezetett a lap fellendüléséhez, amely fokozatosan esett vissza: 2019-re a MATESZ adatok alapján az eladott összesen értékesített példányszám már csak 2700 körül vegetált. Ebben a tekintetben a 2500-as előfizetőszám elvárása elég naiv elképzelés lehetett, vagy egy szándékosan olyan magas szám, amelyet úgysem érnek el. Érdekesség, hogy az említett búcsúzó oldalon Chavalier arra próbálja buzdítani azokat, akik már elutalták a pénzt a GameStar megmentésére, hogy helyette legyenek PC World előfizetők. Ez valahol érthető is, hiszen a PC World összesen értékesített példányszáma még drasztikusabban esett vissza 2006-hoz képest a MATESZ adatok alapján: 20.772-ről 3.428-ra, így ezen adatok alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy azt a print újságot is eléggé fenyegeti a megszűnés sötét árnya.
Bónusz érdekesség: a magyar GameStar saját wikipédia oldala mára teljesen eltűnt, csak a német GameStar saját oldalán olvashatunk pár haiku rövidségű sort az 1999-ben alakult lapról. Megkérdeztem LinkedInen Chavaliert, a megszűnt lap volt főszerkesztőjét, hogy a Wikipédia törlésnek mi az oka, egyelőre erre nem kaptam még választ.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu