Melyik konzol fogyott Amerikában a legjobban az utóbbi évtizedben?

Az amerikai NPD csoport összesítette az utóbbi tíz év eredményeit, és megtudtuk azt is, hogy melyik játékból kelt el tavaly a legtöbb példány a tengerentúlon.

Ha a 2019-es hardveres eladásokat nézzük, nem fogunk nagy meglepetést látni: Mat Piscatella, az NPD elemzője szerint a Nintendo Switch gond nélkül behúzta a tavalyi évet, miközben a PlayStation 4 Slim/PlayStation 4 Pro és az Xbox One S/Xbox One X/Xbox One S All-Digital Edition csökkenő tendenciát mutatott fel. Decemberben az egy évvel korábbi hardveres költekezéshez képest 17%-os esést láthatunk – a 2019 decemberi 973 millió dollár tehát nem olyan sok -, és az éves összesítésben is laza 22%-os zuhanás látható. Ennyit ért a 3,9 milliárdos pénzforgalom tavaly – az idei karácsonyi rohamban megint a december hozta az éves értékesítések közel negyedét… és az évtizedes összevetésben (2010-2019) a PlayStation 4 győzött annak ellenére, hogy a PS4 kihagyta az első majdnem négy évet! (Ne feledjük: a PlayStation 4 2013 novemberében került a boltokba!)

Nézzük az decemberi szoftveres toplistát (igaz, belelóg január is: a 2019. december elseje és 2020. január negyedike közötti időszakot vizsgálták):

  1. Call of Duty: Modern Warfare 2019
  2. Star Wars Jedi: Fallen Order
  3. Madden NFL 20
  4. NBA 2K20
  5. Luigi’s Mansion 3*
  6. Pokemon Sword*
  7. Mario Kart 8*
  8. Super Smash Bros. Ultimate*
  9. Pokemon Shield*
  10. Minecraft
  11. Grand Theft Auto V
  12. Red Dead Redemption II
  13. FIFA 20
  14. Just Dance 2020
  15. Need for Speed: Heat
  16. The Legend of Zelda: Breath of the Wild*
  17. The Legend of Zelda: Link’s Awakening*
  18. New Super Mario Bros. U Deluxe
  19. Super Mario Party*
  20. Ring Fit Adventure

 

(* – a digitális értékesítéseket nem vették figyelembe. A Minecraft esetében csak az Xboxos és PlayStationös digitális eladásokat vették számba.)

A Call of Duty menetelése decemberben is folytatódott – az Infinity Ward játéka gond nélkül az élen végzett. Mögötte a Respawntól a Star Wars Jedi: Fallen Order bizonyítja, hogy igenis VAN igény az egyjátékos játékokra, aztán a két szokásos sportjáték után (amerikai foci, kosárlabda) a Nintendo öt pozíciót is behúzott a top 10-ből (plusz a 20-as lista fele tőlük van, nem rossz…), és a legjobban fogyó nagy N játék a Luigi’s Mansion 3 volt. Itt azért megkérdeznénk, hogy a Pokémon Sword/Shield hol végzett volna, ha a két változat eredményét összeadjuk?

A Call of Duty: Modern Warfare sikere pedig azt jelenti, hogy az évtized során nyolcadik alkalommal végzett az éves toplista élén a Call of Duty! Mindössze a Rockstar/Take-Two tudott harcolni az Activision Blizzard ellen, hiszen a két kivétel pont tőlük származott (2013-ban a Grand Theft Auto V-ből fogyott a legtöbb példány, míg 2018-ban a Red Dead Redemption 2 tarolt). Úgyhogy kimondhatjuk: nem tévedtek az előrejelzések a Call of Duty: Modern Warfare-rel kapcsolatban, mivel a játék 2019 kasszasikere lett. Nézzük az éves top 20-at:

  1. Call of Duty: Modern Warfare 2019
  2. NBA 2K20
  3. Madden NFL 20
  4. Borderlands 3
  5. Mortal Kombat 11
  6. Star Wars Jedi: Fallen Order
  7. Super Smash Bros. Ultimate
  8. Kingdom Hearts III
  9. Tom Clancy’s The Division 2
  10. Mario Kart 8
  11. Grand Theft Auto V
  12. Red Dead Redemption II
  13. Minecraft
  14. FIFA 20
  15. Anthem
  16. Pokemon Sword
  17. Resident Evil 2 2019
  18. Luigi’s Mansion 3
  19. Days Gone
  20. New Super Mario Bros. U Deluxe

 

Itt halkan a 19. helyre mutatnánk: a Days Gone az egyetlen PlayStation 4-exkluzív a listán, ami nem valami jó a Sony-tól – a Nintendo körberöhögi az öt exkluzívjával (a Super Smash Bros. Ultimate a 2018-as megjelenése ellenére is a hetedik helyig jutott!). Az Infinity Ward FPS-e mögött pedig a kétéves sportjáték végzett – a Take-Two és az Electronic Arts tehát felfért a pódiumra az Activision Blizzard mögött.

2020 egy viharos év lesz: jön a PlayStation 5 és az Xbox One X, a Ubisoft több játékkal is támadni fog az év folyamán (Watch_Dogs Legion, új Assassin’s Creed, Gods and Monsters, Rainbow Six Quarantine, és talán a Roller Champions is idén fog megjelenni), és biztosan van pár aduász a többi AAA kiadó ingujjában is…

Forrás: VentureBeat, Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu