Beállt egy nagyobb szervezet az amerikai játékfejlesztők szakszervezeti törekvései mögé

A Communications Workers of America (röviden CWA, kb. Amerikai kommunikációs munkásokként fordítható) szerint az „erőltetett menet”, angolul a crunch, már rendkívül káros az alkalmazottakra.

Tavaly több esetben is szó volt arról, hogy a nagyobb stúdiókra (Epic Games, Rockstar Games, Netherrealm Studios, Activision Blizzard, BioWare…) a crunch mennyire jellemző volt. Emiatt sokan lelécelnek a munkahelyükről (a LinkedIn szerint az alkalmazottak elszivárgása 15,5%-os, jóval nagyobb, mint más technológiai ágazatokban). Emiatt egyre erőteljesebb hangokat hallani azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztőknek legyen saját szakszervezete. És ezeket már a hét eleje óta a CWA is támogatja.

„A technológiai és játékipari cégeket sokáig nem vonták felelősségre. Az ezen iparágakban dolgozók most viszont végre felfedik a szónoklatok mögött rejlő valóságot. Ez a kezdeményezés segíteni fog a technológiai és játékipari munkásoknak abban, hogy végre gyakorolhassák a jogaikat az egységesítések téren és változásokat követeljenek.” – írta egy sajtóközleményben Chris Shelton, a CWA elnöke. A szakszervezeti kezdeményezés neve Campaign to Organize Digital Employees (CODE – Digitális alkalmazottak szervezési kampányaként fordítható), írja a Los Angeles Times. Ebben többek közt az oktatásban, telekommunikációban, autógyártásban és rádióban dolgozókat akarja a CWA képviselni az elképzelésével.

A CWA korábban Emma Kinemát kérte fel, hogy részt vegyen a játékfejlesztői szakszervezeti projektben; ő 2018-ban társalapítója volt a Game Workers Unite-nak, egy játékipari munkás aktivista csoportnak. „Minden munkás megérdemli a szakszervezet által nyújtott biztonságot, főképp a játékiparban. Faji és nemi megkülönböztetések, a fizetésbeli különbségek, a crunch, a kirúgások – ezekre kell megoldásokat találni, továbbá valódi garanciákat is arra, hogy a munkásokat is meghallgathatják.” mondja Kinema. (És nem csak a játékiparban hallhatunk elégedetlen hangokat – az Amazon és a Google is átélt kisebb-nagyobb tüntetéseket.)

A tavalyi Game Developers Conference-en (GDC-n) végzett felmérés szerint a 4000 megkérdezett fő fele azt nyilatkozta, hogy szükség van a szakszervezetre, de csak 21%-uk hitt abban, hogy ez be is következhet. Nem valami biztató.

Forrás: Wired

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu