Annyira addiktív a Fortnite, mint a kokain – állítja egy spanyol televízióműsor

A Fortnite-ot a világ egy legerősebb drogjához hasonlító Telecinco tévécsatornán fut „Fortnite addiktok” nevű programjában. A játék szerintük nemcsak addikciót, hanem erőszakos viselkedést is okoz – olvashatjuk a 3djuegos spanyol gamer oldalon.

Pár hónapja egy kanadai ügyvédiroda pedzegette azt a témát, hogy az Epic Games céget be lehetne azért perelni, mert addikciót vált ki a fiataloknál, sőt, két 10 és 15 éves kiskorút (a szülőiken keresztül) képviselnek is egy perben, akik súlyosan rákattantak a játékra.

„Mélyen beleástuk magunkat a témába és rájöttünk, hogy erős peralapja van.” – nyilatkozta Alessandra Esposito Chartrand, a Calex Légal, az említett kanadai ügyvédiroda egyik munkatársa. Az ügyvédek arra a precedensre hivatkoznak, amikor a dohánycégek sem figyelmeztették a vásárlókat arra, hogy a dohányzás addikciót okozhat. „Ugyanaz a jogi háttér.” – szögezte le Chartrand.

Nemrég pedig a spanyol televíziócsatorna, a Telecinco indított egy „Fortnite addiktok” című műsort Spanyolországban, amely ezzel az addikcióval foglalkozik és természetesen megint igyekszik sulykolni az összes negatívumot, amely a videojátékokhoz kötődik, különös tekintettel a Fortnite-ra. „Ez egy divatjáték.” „Annyira addiktív, mint a kokain és 300 millióan játsszák.” – olvashatjuk a szalagcímeket a műsor alatt.

A „Fortnite addiktok” emellett külön negatívumként kihangsúlyozza azt is, hogy a Fortnite ráadásul ingyenes és az összes jelentősebb platformon megjelenik. Hogy a játékvilággal nem túl képben lévő átlagnézőt még jobban elborzasszák, azt is kihangsúlyozták a műsor készítői, hogy egy Fortnite játékos (vagy általában egy e-sportoló) több pénzt tud keresni egy bajnokságon, mint bármelyik tévéprogram nyeresége. Ez utóbbi tény érthetően külön fájó pont lehet a tévéműsor producereinek, illetve a Telecinco tévécsatornának.

De a szörnyű tények felsorolásában ezen a ponton nem áll meg a műsor. Megemlítették még, hogy az Epic Games játéka egy olyan gyors reflexeket igénylő, közösségi játék, amely felpörgeti dopamin generálását. Továbbá az ilyenkor szokásosan megemlített súlyos vádakat is felsorolták a műsorban részt vevők, mint az erőszakossá válás, az állandó otthonülés, vagy frusztrációk szülőkön való levezetése.

A játék rajongói persze rögtön gúnyolni kezdték a műsort, az egyik Fortnite fan például könyörgött a Telecinco csatornának, hogy mentse meg legalább napi négyórányi tévéműsorral.

Forrás: 3djuegos

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu