NHS: a lootboxok a szerencsejátékok felé tolják a gyermekeket!

Az Egyesült Királyság Országos Egészségügyi Szolgálatának (innentől NHS-ként írjuk!) lelki egészségért felelős igazgatója felszólalt a lootboxok ellen.

Ha nem lenne Claire Murdoch, akkor az Egyesült Királyság valószínűleg idén nem foglalkozott volna olyan sokat a lootboxokkal, ahogy tavaly tették. De az NHS magas beosztású alkalmazottja úgy gondolja, hogy a kiskorúakat és a fiatalokra veszély leselkedik. A véletlenszerű dobozok beszippantják őket, és ezzel csendben szerencsejáték-függőkké válnak. Murdoch úgy véli, hogy a cégek a függőségre tereleikik a gyerekeket, mert ők megtanulnak a lootboxok tartalmaival szerencsejátékot játszani. Hozzátette, hogy senkinek sem lenne szabad kiskorúaknak lootboxokat tartalmazó játékokat értékesíteni.

Az a baj, hogy Anglia szerencsejátékkal foglalkozó bizottsága nem foglalkozik a lootboxokkal. Az indok erre prózai: nem lehet monetizálni a dobozok tartalmait. Murdoch tanulmánya szerint ez nem teljesen igaz. Egy kiskapu révén több weboldal is pénzt keres a lootboxos játékok fiókjainak értékesítésével, vagy az adott játékok ritka tárgyaival, és akár az eBayen is találhatunk ilyesmit. Murdoch arra kérte a játékkiadókat, hogy tiltsák be a gyermekeket szerencsejátékra bátorító játékokat (bár a kezdeményezéssel egyetértünk, itt biztos, hogy az AAA kiadók Egyesült Királysági kirendeltségei jót mlatnak…), vezessenek be költekezési korlátokat (ilyesmit Kínában már látunk), és árulják el a lootbox megvásárlása előtt az egyes tárgyak megszerzési esélyét is. Az utolsó kérés megint vicces: „támogassák a szülőket, hogy ismerjék a játékbeli költekezés kockázatait.” (Ha ebből dől a pénz a kiadóknak, akkor biztos, hogy tesznek semmit. Lásd Electronic Arts.)

A kockázatokról is beszél a jelentés: több olyan esetet is találtak, ahol a gyermekek a szülők tudta és engedélye nélkül költekeztek a játékokban. Például egy 16 éves játékos kétezer fontot dobott ki az ablakon egy kosárlabdás játékban. (NBA 2K20? Abban pont félkarú rablók vannak. Hogy tudott 800 ezer forintot költeni!?) Egy másik, 15 éves játékos pedig 1000 fontot vesztett el egy lövöldözős játékban. (Passz. Fortnite? Call of Duty? Star Wars: Battlefront II…?)

Talán hiába dolgozott Murdoch a tanulmányon: a lootboxok még legálisak. (A Benelux államokban már nem.)

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu