Az exkluzivitás számít, de a doboz már nem annyira

VÉLEMÉNY – Az elmúlt néhány hét során eléggé felpörögtek az események mind a Microsoft és a Sony háza táján. A Microsoft bemutatta legújabb konzoljának a designját, és továbbá bejelentette, hogy First-Party téren az első évben még az Xbox exkluzív játékok játszhatók lesznek a jelenlegi generációs konzolokon.

Jöttek a clickbait videók, cikkek miszerint nem lesznek exkluzív játékok és a Microsoft mennyire rossz húzást tett ezzel a mozdulattal. Na meg hogy Sony lényegében már meg is nyerte a konzolháborút mivel az ő masinájuk egyből olyan exkluzív játékokat kap, amelyek csak PS5-n fognak futni. Ez a pozitív szemlélet egészen addig tartott amíg meg nem jelent az a pletyka, hogy a Horizon: Zero Dawn megjelenik PC-re 2020-ban. (Ami egy három éve megjelent játéknál végképp furcsa).

Erre összerezzent mindenki, és már jöttek a Sony nevét átkozó kommentek. További hírként pedig az is kiderült, hogy nem csak ez az egy játék, hanem más exkluzívok is jöhetnek majd PC-re idővel. Szinte hidegháborús idejű paranoia lepte el némely embert és olyan kommentek jöttek, ahol azt találgatták, hogy most akkor van-e értelme PS5-t (netán Xboxot) venni, ha talán úgyis kijönnek PC-re majd a játékok. Plusz a kedvencem amikor a PC és esetleges PS5 / Xbox ár/értek arányait mérték emberek. Szóval menetelünk az új generációba a technikával, és a játékokkal csak éppen az emberek gondolkodása úgy érzem valahol a kilencvenes években ragadt.

A tartalom tesz királlyá vagy a Game Pass és PS NOW

A Microsoft a mostani konzolgeneráció elején kb. lábon lőtte magát, és még sóval is behintette a sebeit. Mindig online, nincs használt játék és TV, nem éppen a legjobb kezdés egy játékos társadalom felé, de így a konzolgeneráció végén elmondhatjuk 2020-ra belegondolva a háromból kettő beteljesült. Az amerikai és nyugat európai boltok haldokolnak, a Gamestop Amerikában csődszélén, Angliában pedig szintén zárják be a nagy üzletláncok boltjait. Eközben a digitális vásárlás aránya megnőtt és már némely régióban egyenlő a digitális/fizikális vásárlások száma. Használt játékok még persze azért léteznek, de mind a PlayStation, és főleg a Microsoft elkezdte tesztelni az előfizetéses játékmodellt. Avagy Helló! Netflix.

A Sony próbálkozása a PlayStation Now-val egy eléggé konzervatív megoldás, streamelheted a régi PS3 játékokat, a PS4-es játékokat pedig le is töltheted a PS4-re. Oh és továbbá most már PC-n is elérhető a szolgáltatás így, ha valakinek van elég jó netje akár PC-n is játszhat a 2018-as God of Warral. Szóval technikailag már most eladhatnád a PS4-ed és nem kellene a PS5-t megvenni mert streamelheted majd úgyis a játékokat… vagyis ezt mondanám, de a szolgáltatásnak még vannak gondjai viszont szép próbálkozás a Sony-tól.

A Microsoft az X019-en önfényezte magát és az Xbox Game Pass előfizetéses rendszerét, ami nem igényel streamelést: letölthetőek a játékok.

A Microsoft próbálkozása viszont tényleg annyira sikeres lett, hogy sokan már a Játékok Netflix-nek kezdték a Game Pass-t emlegetni. Főleg mivel nem streameled a játékot, hanem letöltöd és amíg a szolgáltatásban elérhető addig az előfizetés ellenében játszhatsz velük. Oh és Sony szolgáltatásához képest itt Microsoft exkluzív játékai azonnal bekerülnek a Game Pass-ba. Így nem kell megvenned a legújabb Gears vagy Halo-t hanem elég az előfizetésért fizetni. PC-n is elérhető ez a szolgáltatás, ott kissé más a játék lista, plusz egy kicsit olcsóbb, mivel béta változatban van a program.

Mindkét nagy konzolgyártó kilépett a komfort zónájából, és már nem csak az számít, hogy ki mennyi dobozt tud eladni egy generáció során. Ha az lett volna akkor az Xbox divíziót ilyen alapon már kukázni kellett volna, hiszen az eladási arány 2:1, a Sony pedig nem teszi elérhetővé PC-re a PS NOW-t. Mindkét konzolgyártó nagyobb felhasználó bázist próbál elérni, és ez sajnos azzal jár, hogy a hardcore konzolosok kicsit megsértve érezhetik magukat. Nem az lesz lényeg idővel, hogy mennyi dobozt tudtál eladni, hanem hogy a tartalmadat veszik-e / előfizetnek-e a szolgáltatásokra. Ez persze nem azonnal next-gen elején fog bekövetkezni, plusz, ha Microsoft sokat ad el netán az új Xboxból valószínűleg újra harsogni fogja a számokat (nem úgy, mint jelenleg), viszont a következő generáció végére amint az 5G rendesen elterjed és a technológia jól halad akkor lehet a TV-ken megjelenik majd egy Playstation App vagy Xbox App amelyen át olyan élmény lesz, mintha Netflix-eznél.

Google Stadia - Jade Raymond elárulta, hogy a Google Stadia fejlesztőkészleteket (ez is lehet részben felhő alapú) már több mint száz fejlesztőcsapatnak kiküldték már, és a Game Developers Conference után ez még bőven növekedhet is.

Az exkluzivitás nem vész el csak átalakul

Sokan attól tartanak, hogy ha elterjednek az előfizetéses szolgáltatások akkor csak mikró tranzakcióval agyon dobált games as service játékok jönnének csak ki. Viszont, ha ez igaz lenne akkor csak Michael Bay filmek lennének berendelve a Netflixen és Amazonon. Ahelyett, ahogy látom a 2020-as Microsoft listát eléggé változatos címek várhatóak a programra, a körökre osztott játéktól kezdve a kaland játékokig minden lesz a Game Pass-on ebben az évben. A Sony pedig úgy tűnik, ha késve is és limitált ideig, de elérhetővé teszi exkluzív játékait a PS NOW-n.

2019 egyik legnagyobb leégése a Google által kidobott Stadia nevű terméke volt, amit sokan béta verziónak tartanak (valahol jogosan). Azonban 2020 egyik legújabb híre, hogy exkluzív játékok jönnek a Stadiára, és ha minden jól megy akkor idővel nem kell se Chromecast Ultra v Pixel telefon. Idővel pedig az Amazon is talán beszáll a nagy gaming subscription háborúba a saját exkluzív játékaival, így valahol a Sony (PC-re kihozzuk a volt exkluzívokat) és a Microsoft Game Pass megoldása lesz jellemző. Ha nem ők, akkor idővel új cégek megpróbálnak majd betörni a piacra, és ők is exkluzív játékokkal. Mivel egy konzolt elindítani nehezebb valószínűleg egy ilyen streaming szolgáltatást egyszerűbbnek gondolják, plusz több emberhez juthat el, mint kifizetni 500 dollárokat a konzolért plusz talán egy játék hozzá. Egy családnak jobban eladható a havonta kifizet egy kis összeget minthogy évek múlva leárazva vegyenek egy konzolt.

Lehet szidni a Sony-t és a Microsoft-ot de szimplán a jövőre készülnek fel, és több emberhez próbálják eljuttatni a játékokat. Ez valakinek úgy jön le, hogy akkor nem vesz új konzolt, hanem marad az ő kis szuper PC-jén, de ahogy a Microsoftot láttam az elmúlt néhány évben számukra mindegy hol veszed meg a játékot csak költsd a pénzt. A végeredmény ugyan az, fizettél a játékért, vagy a szolgáltatásért, csak más dobozt használsz.

-Dante-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu