Mit eredményezett a Steam és az Epic Games Store között zajló harc?

Az Epic Games Store felbukkanása alaposan megváltoztatta a PC-s piacot.

Tim Sweeney digitális boltja az év folyamán több játékot is elhappolt Gabe Newell orra elől. Az Epic Games Store az exkluzív játékokkal akart nagyobb forgalmat generálni magának (pl. Metro Exodus, Borderlands 3…), miközben a Steam – ami már eddig sem volt funkcióhiányos… – tovább fejlődött. De anyagilag is változást hozott a két dudás egy csárdában.

Mat Piscatella, az amerikai NPD csoport elemzője kifejtette a Twitteren, hogy a platformháború nem kedvezett a PC-s költekezésnek. Tavaly nem volt akkora fontossága a fogyasztói élmények javításának, vagy a választási lehetőségeknek. Ebből zűrzavar keletkezett, és kevesebbet költöttünk PC-n a játékokra! Piscatella hozzátette, hogy ezért nem az Epic Games a bűnös (ő maga sem tudna egy meghatározott platformot felelőssé tenni). Több tényező is közrejátszott abban, hogy a 2019-es PC-s piac „rögös úton” járt.

Egy blogposztban viszont részletesebben foglalkozott a témával. Piscatella előrejelzése szerint a hagyományos játékeladások akár két számjegyű csökkenést is felmutathatnak 2020 folyamán, ugyanis a PlayStation 4 és az Xbox One már több mint hat éve a piacon van, és már csak árcsökkentésekkel tudnának nagyobb rétegeket elérni. És ez talán átvetül a PC-re is. Az Epic Games Store a funkcióit tekintve elkezdett viszont javulni, és bár még messze van a Valve bevált Steamjétől, alakul a helyzete. A versenyhelyzet jó, de nem biztos, hogy az exkluzív megállapodásokat kellene erőltetni.

Mivel nem látunk esélyt arra, hogy a Half-Life: Alyx az Epic Games Store-on feltűnjön, Gabe Newelléknek így van egy aduászuk. (Igaz, VR-játék, de ez lehet az az alkotás, ami mainstreammé teheti a virtuális valóságot!) Majd meglátjuk, mit hoz az idei év. Sok jóra ne nagyon számítsunk. Talán a PlayStation 4-es exkluzív játékok (The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima) dobhatnak valamit a játékpiac eladásain, de az is csak ideiglenes lehet.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu