Üzleti megállapodás Amerika és Kína között: nem lesz konzoldrágulás

A 2018 végén elkezdett üzleti háború a két nagyhatalom között problémát okozhatott volna a játékiparban (de még ez bekövetkezhet – ki tudja, hogy miként viszonyul a két ország egymáshoz?)

A múlt héten Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Xi Jinping, Kína vezetője aláírta a megállapodás első fázisát. Így több amerikai export megy Kínába, és az amerikai szellemi tulajdont is megvédheti pár megoldás. De nem ez a fontos számunkra, hanem egy tarifa, ami érintette volna a Sony, a Microsoft és a Nintendo konzoljait. (És az amerikai áremelés biztos rajtunk csapódott volna le, mi, magyarok pedig a gyenge forint miatt nagyon pórul jártunk volna az emelt árral!)

Mivel a két ország egyezségre jutott, nem lesz vám a konzolokon – ez egy olyan probléma volt, ami összehozta mind a három konzolgyártót, hogy közös levélben kérjék Donald Trumptól a vám elvetését. (Mert valljuk be, a 25%-os vám eléggé fájdalmas lett volna.) Trump nem válaszolt a levélre, de először eltolta a tarifa bevezetési dátumát december 15-ére, aztán még későbbre halasztotta – most viszont elvileg nem kell tartanunk már ettől.

A megállapodás jó hatással lesz a PlayStation 5 és az Xbox Series X árára is. Mind a két next-gen konzolban újabb AMD technológia lesz (Ryzen Zen 2 alapú processzor, Radeon Navi architektúrájú grafikus chip, mindez egylapkás megoldásban), továbbá a Sony és a Microsoft is gyors SSD-vel igyekszik majd búcsút venni a töltési időktől (és mind a két konzol SSD-je körül hallottunk már írási/olvasási sebességet és maximális tárhelyet is), és ezek miatt esélyes, hogy legalább 450, de még inkább 500 dollár lesz az Egyesült Államokban a két konzol. (Az Xbox One 2013-ban csak a Kinect miatt került 500 dollárba. A PlayStation 4 400 dollárral nyitott.) Trump tarifájával pedig 500 felett startolna a Sony és a Microsoft konzolja is. (És akkor nem beszéltünk még az új Nintendo Switch körüli pletykákról.)

A két next-gen konzol az év végétől lesz kapható.

Forrás: VentureBeat

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu