Ragadozó Madarak – És egy bizonyos Harley Quinn borzasztikus leégése

FILMKRITIKA – Azt hiszem bátran kijelenthető, hogy megvan 2020 legrosszabb filmje: a Ragadozó Madarak, és még csak február van. Pedig voltak jelek. Embargo, alig csepegtetett infók, szinte az utolsó pillanatban berobbant a kész film. Ez amolyan közepes, vagy rossz filmet jelez. De hogy egy minden szempontból sírva, vinnyogva vonyítós, énkérekelnézést film legyen a végtermék azért az nem mindennap fordul elő. A film első húsz perce még el se telt, de máris azt kerestem merre van a vészkijárat, ha én ezt nem moziban nézem, olyan 10-19 óra közé teszem azt az intervallumot, amikor agykárosodás nélkül végig lehet ülni. Szerencsére van itt egy pszichiáter, aki baseball ütővel osztja a gyógyszert.

 

Kezdjük ott, hogy az egyetlen pozitívum ebben az egészben, a káröröm, ahogy a Warner/DC összevissza kapkod. Azt se tudják, hogy mit akarnak. Hopp egy új Batman, kukázta az eddigi koncepciót, közben egy Joker, ami nem képregényfilm, inkább dráma, és akkor most ez, ahol Gotham Miamira, vagy Las Vegasra hasonlít. Semmi kontinuitás, semmi homogén halmaz, nem látom, hogy ezek a filmek (merthogy ez a nyolcadik a DC szerint) hogyan kapcsolódnának egymásba. Hova tart ez az egész? A Marvel filmjeinek is megvoltak a hibái, de ott tudták merre haladnak. Itt viszont?

Suicide Squad spin-off

A Suicide Squad úgy aránylik ehhez a filmhez, mint a Sin City 2 a Spirithez. Már az a film se volt valami jó. De ott ismertük meg mindenki kedvenc Harley Quinnjét, csinálni kéne vele valamit. Nagyjából erről szól a film. Margot Robbie megtanult hamiskásan mosolyogni, meg nyelvet ölteni és nagyon élvezi, hogy ő a karakter élő inkarnációja, de annyira rossz látni, hogy ilyen ótvar filmekben tékozolja el a tehetségét és a fiatalságát. Hol vagyunk időben?

Kit érdekel. Valamikor Jokerrel való szakítása után, merthogy az a Joker kritikán aluli volt, így mindenki egyetértett, hogy mennie kell. És hát különben is őt éppen realizálták, és pár nap múlva veszi át az Oscar díját. Annyira kínos amikor így kifele beszélnek, hogy ezért nincs ő a filmben.

Tankaranka 2020

Voltak már ennyire profán, polgárpukkasztóan feminin filmek, ahol az összes pozitív szereplő nő és az összes genyó pedig férfi. Akarom mondani fehér férfi. És azok se voltak jók, de ennyire talán azok se voltak rosszak. Pl. a Sucker Punch egy végtelenül stílusos film, jó zenei betétekkel, lassításokkal, csinos csajokkal, és bár értelme meg története annak se volt sok, de itt történet sincs, plusz az a sok minden, ami ott meg volt.

A Ragadozó Madarak filmben incs egyetlen normális zene, egy normális, nem elmosódott, követhető akció. Játszani tudó színészek. Dramaturgia? Arról a rendezőNŐnk bizonyára azt hiszi, valami elsüllyedt földrész. Vagy a Spice Girls film. Az is botrányos volt, de mégis csak énekesek voltak benne. Bocsánatos bűn. Ez a csodasztikus film a Tank Girl spirituális örököse. Lori Petty nézett ki így, és az volt ennyire tré. Közben meg eltelik az a laza harminc év… és nem változik semmi.

Lazac fogás Gothamben

Ewan McGregor, maga mit keres a Ragadozó Madarak filmben? Hallottam már róla, hogy nagyszerű színészek idiótákká válnak rossz rendezők keze alatt. De annyira rossz látni amikor ez már nem csak mendemonda. És hogy megint a 90-es éveket vegyem elő, még mindig Gary Oldmant utánozzák, a Leon a Profiból, ha gonoszt kell megformálni. Kérem a következőt: Mary Elizabeth Winstead, ennyire éhezik? Ennyire bődületesen rossz karaktert, amit csináltak vele, nem vicces, nem érdekes, ő a csapatból az, aki halad a Kill Bill útján. Az jutott eszembe, amit Tarantino mondott, hogy ilyen filmre ülnének be a bérgyilkosai a Ponyvaregényből. És aztán megölnék a rendezőt, a színészeket és a mozigépészt. És végül a címszereplőnk, a csodasztikus Margot Robbie.

Jelen esetben nem Harley Quinn, hanem Deus Ex Machina. Ha jobban ráhelyezik a karakterére a filmet, mondjuk csak egyedül kell megbirkóznia ezzel a valóban súlyos lelkiállapottal, – tudni illik elhagyták, mert Jared Leto Jokere megbukott -, akkor ebből lehetett volna valami. Mondjuk… ha már lopnak… lekoppintják a Visszavágót, akkor ez egy tök jó film lett volna. Mert azok a pillanatok, amikor Harley kihasználva, hogy egykor mégiscsak pszichiáter volt, minden gonosztevőnek a fejére olvassa, hogy milyen elfojtása, és pszichés zavara van azok jól eltaláltak. Vagy például a támadás a rendőrség ellen. Az egy ötletes megoldás. Marhaság és képtelenség, de látványos öt perc. És ennyi az élvezhető része.

A Borzasztikus Cathy Yan

A Ragadozó Madarak filmből azt is megtudjuk miért volt jó, hogy anno Ridley Scott kivágta Deckard narrációját a Szárnyas Fejvadászból. Harley végigdumálja a filmet, csak éppen marha idegesítő. Aztán a rendezőNŐnk hallott már valamit arról is, hogy egy film jobb lesz, ha sok vér, meg bél van benne, és azzal nem is spórolt, DE ha nincs mögötte motiváció, meg érzelem, akkor ez lesz belőle. Ahogy Robbie ruházata is sokkal kevesebbet mutat, mint pár éve. Borzasztikus, amit Cathy Yan ebből a filmből kihozott. Őszintén remélem, hogy az életben nem kerül többet kamera közelébe. Pedig nem az első filmje, és nem is kiugrott kaszkadőr, ahogy hittem. Mert azok nincsenek tisztában a rendezés alapjaival, bár igaz, ők legalább az akciójeleneteket jól csinálják.

-Scal-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Ragadozó Madarak

Rendezés - 1.2
Színészek - 5.2
Történet - 1.3
Látvány - 5.3
Hangulat - 4.1

3.4

ROSSZ

Borzasztikus, amit Cathy Yan ebből a filmből kihozott. Őszintén remélem, hogy az életben nem kerül többet kamera közelébe. Pedig nem az első filmje, és nem is kiugrott kaszkadőr, ahogy hittem. Mert azok nincsenek tisztában a rendezés alapjaival, bár igaz, ők legalább az akciójeleneteket jól csinálják.

User Rating: 2.98 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
Scal is an expert and avid movie buff and critic, not missing out on any of the latest movie releases. He was working on a movie website in the past, before joining theGeek. He's also a gamer and likes retro games very much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu