Egy pszichológus a Fortnite-addikció gyógyítására használja a Zelda: Breath of the Wildot! [VIDEO]

A francia Michaël Stora meg van róla győződve, hogy az Epic többjátékos őrülete okozta függőséget csak a Zelda-sorozat Nintendo Switch-re és Wii U-ra egyaránt megjelent része gyógyíthatja ki.

A Fortnite sokak szerint az egyik legaddiktívabb játék, amely valaha is elkészült. Nagyon sok szülő van amiatt elkeseredve, hogy a gyerekeik nem csak az iskolát, a barátaikat hanyagolják el az Epic Games battle royal címe miatt, hanem szinte az egész életüket rááldozzák. Éppen ezért foglalkozik ezzel a témával rendkívül aktívan a francia Michaël Stora, aki saját magát bevallása szerint egyszerre űzi a pszichológus, pszichoanalitikus, és „pszi-gamer” (!) szakmát.

„Egy éve nagyon sok hívást kaptam olyan szülőktől, akik teljesen pánikba estek, megijedtek, vagy pokolian dühösek voltak a saját gyerekükre, aki túlzottan sokat játszott a Fortnite-tal.” – mesélte Stora a Youtube videójában, amelyet a franciául tudók lent nézhetnek meg. „Azon kívül, hogy túl sokat játszottak, túl sok pénzt is költöttek a játékra (lévén tömérdek alternatív fizetési lehetőség van benne – a szerk.), sőt, még pénzt is loptak a szülőktől, hogy különböző skineket, vagy táncokat vásároljanak. 40-50 eurót is költenek arra, hogy például valamilyen speciális skinjük legyen.”

A pszichológus ezért egy olyan „ellenjátékot”: a Zeldát találta megoldásnak, amely különböző pozitív üzeneteket küld az ifjú játékosoknak, mint például saját magunk, belső értékeink fejlesztése, környezetünk nyugodt szemlélése, az állandó, kényszeres, őrült kompetitív tevékenységek helyett. Szerinte rendkívül fontos még a narráció, a történet a játékban, illetve az is, hogy mások szétlövése, eltiprása helyett saját sikereink kibontakoztatása a kulcsszó a Zeldában. A játék interaktív történetét emellett egy igazi pszichodrámához hasonlította, ahol a különböző karakterek (például a rejtőzködő, „nagyapás” király) különféle archetípusokat személyesítenek meg. „Az összes karakter, még a szörnyek is igazi koterapeuták.” – tette még hozzá a francia pszichológus. (A különböző pszichoanalitikus kezelési módszerekről, illetve a „koterapeutákról” itt lehet olvasni.

A Fortnite-közösségben egyébként meglepően pozitívan állnak hozzá Stora ötletéhez és jó pár szülő már alkalmazza is, bár ennek hatékonyságáról még nincs semmilyen konkrét hír. Mindenesetre érdekes ötletnek tűnik, hogy edukációs, vagy pozitív üzeneteket, illetve erős narratív elemeket is tartalmazó videojátékokat használnak arra, hogy más, rendkívül erős addikciót és esetenként frusztrációt okozó többjátékos címekről leszoktassanak. Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg a kommentekben!

A The Legend of Zelda: Breath of the Wild tesztünket itt olvashatjátok el.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu