Ubisoft: három AAA játék idén, de őszig semmi

A francia kiadó: a Ubisoft közzétette negyedéves pénzügyi jelentését.

Kezdjük a száraz pénzügyi számokkal: az október-decemberi negyedév, ahogy a 2019. április elseje óta tartó üzleti év nem valami fényes, és a szeptemberi Ghost Recon: Breakpoint gyenge rajtja nem javított a helyzetükön. Ezért nettó 455,5 millió euró nettó jövedelme volt a francia kiadónak a negyedévben – ez bár 24,8%-os esés az egy évvel korábbi számhoz (605,8 millió) képest, mégis túlszárnyalta a Ubisoft 410 milliós elvárását. Március végére 1,45 milliárd euró nettó jövedelem, és a január-márciusi időszakban 333 millió euró a céljuk – de ez is kb. 50%-os zuhanás a tavalyi számokkal összevetve. A negyedévben a legtöbb pénzt a PC hozta a 27%-os arányával (ez több mint az egy évvel korábbi 24%), és a platform az üzleti év eddigi kilenc hónapjában a legnagyobb növekedést is felmutatta. Az indok rá a Ubisoft Store – 73%-kal nagyobb pénzforgalom. 2 helyett már 4,5 milliárd órányit játszottunk a Ubisoft alkotásaival az előző kilenc hónapban – itt is szép növekedés látható.

Yves Guillemot, a Ubisoft vezérigazgatója szerint a korrekt eredmények a régebbi játékaiknak köszönhető. Pár példa szerinte: Rainbow Six Siege, Assassin’s Creed Odyssey, The Crew 2, Mario + Rabbids Kingdom Battle, Just Dance 2020. A havi aktív felhasználók száma konzolon és PC-n is stabilnak mondható. A Rainbow Six Siege már 55 millió regisztrált játékossal rendelkezik, és decemberben rekordot döntött a játékosok visszatérő, ismételt költekezése (PRI, player recurring investment) is.

A 2021-es üzleti évben (ez 2020. április elsejétől 2021. március harmincegyedikéig tart) 2,6 milliárd nettó forgalmat vár a Ubisoft, és ebből 600 millió euró lenne a működtetési bevételük. Ebben a periódiusban a Ubisoft öt AAA játékot akar kiadni. Ebből három az év végén jön, mégpedig az október-december időszakban, a másik kettő pedig 2021 januárja és márciusa között. Az új Assassin’s Creed (Ragnarok?), egy új Far Cry (6?), a Rainbow Six Quarantine, a Gods and Monsters, és a Watch Dogs: Legion tűnik a Ubisoft „kvintettjének”, és az idei hármas talán az Assassin’s Creed-Rainbow Six-Watch Dogs tengely lehet. És őszig NEM fog jönni semmi sem! Az indoklás logikusan kikövetkeztethető: a PlayStation 5 és az Xbox Series X rajtjára vár a francia kiadó, és a Rainbow Six-Watch Dogs-Gods and Monsters trió pont ezért is lett elhalasztva (papíron a minőséggel indokolták, de az csak PR-maszlag).

Itt meg kell említenünk három hiányzót. Skull & Bones. Beyond Good & Evil 2. Splinter Cell. A Beyond Good & Evil 2-ről Guillemot tisztán kijelentette, hogy nincsen az öt tervezett játék között. Jó, terveznek nem-AAA megjelenéseket is (pl. Roller Champions, Just Dance 2021), de kizárt, hogy a Beyond Good & Evil 2-t ennyire lebecsüljék. A 2017-es E3-on bejelentett Skull & Bones eredetileg 2018 őszén jött volna ki, de majd jött egy 2019-es, egy 2020-as, és most egy 2021-es halasztás. A Kotakunak író Jason Schreier a Twitteren felfedte, hogy a kalózos játék többször is rebooton esett át, és a kreatív rendezője 2018 végén elment a Ubisofttól, így még várnunk kell rá…

A végén pedig megemlítenénk a PlayStation 5-öt és az Xbox Series X-et. Guillemot azt mondta a két next-gen konzolról, hogy „az előző konzolok majdnem teljes katalógusát képesek futtatni, és ezért valami új lesz az ipar számára, mivel a régi generációs konzolok továbbra is nagyok maradhatnak a következő évek során.” Érdekes.

Forrás: WCCFTech, Gamesindustry, PSL,

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu