Aggódnak a kínai fejlesztők a „hazai” Steam miatt

A Valve már régóta tervezi, hogy egy kizárólag Kínában működő Steam változatot készít. Ennek nem örülnek az ottani játékfejlesztők.

A Steam 2015 környékén kezdett népszerűvé válni Kínában, ami akkortájt oldotta fel a konzolok betiltását. (Ezért lettek nagyon népszerűek a PC-s, illetve a mobilos játékok arrafelé is.) Gabe Newell digitális boltja nem lett betiltva mint sok más nyugati szolgáltatás (Facebook, Google, Twitch, Twitter…), így a kínai játékosok könnyen elérhetik például a Grand Theft Auto V-öt vagy a PlayerUnknown’s Battlegroundsot. Az indie fejlesztők pedig így megkerülhetik a kínai cenzúrát (és a licenszszerzési folyamatot…), és így akár meg is élhetnek a piacról.

A Steamen több mint harmincezer játék van. A Steam kínai verziója pedig talán NEGYVEN játékkal indulhat el. Ezt leírjuk számmal is: 40. Tavaly, a Dota 2 nemzetközi bajnokságának shanghaji versenyén sem a Valve, sem annak kínai partnere, a Perfect World nem válaszolt közvetlenül arra, hogy a Steam nemzetközi változata elérhető marad-e az országban a hazai kiadás elindulása után. Mindenki ködösít, és talán senki sem tud semmit, és bár a Valve azt akarja, hogy a kínai játékosok szabadon elérhessék a nemzetközi Steamen már megvett játékaikat, lehet, hogy a Kínai Kommunista Párt és annak cenzorai (akik ugyebár kiadják a licenszeket…) közbeszólnak…

Egy névtelenséget kérő fejlesztő azt mondta a PCGamernek, hogy szerinte a kínai indie fejlesztők mindent a Steamnek köszönhetnek, míg egy másik anonim játékiparos nyíltan kimondta, hogy számára a Steam kínai változata rémisztő. Úgyhogy elégedettségnek nyoma sincs. Nem is csodáljuk.

Eközben a Steam ismét rekordot döntött. Február másodikán egyszerre 18,8 millióan használták a Steamet, mondja a Steam Database. Pontosan 18 millió 537 ezer 490 felhasználó volt egyszerre Gabe Newell szolgáltatásán. Ennek árnyoldala, hogy míg két éve – a legutóbbi rekord során – kb. hét millióan játszottak, a múlt héten csak 5,8 millióan tették ezt. Talán többen is böngésztek a játékkínálatban, ki tudja?

A Steam tehát töretlenül népszerű, de az Epic Games Store próbálkozik.

Forrás: PCGamer, DualShockers

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu