Hajsza a Nintendo PlayStation prototípus után: aranyáron fog elkelni!

A Nintendo PlayStation egy csúfos történet mind a Nintendo, mind a Sony életében.

Eredetileg ugyanis a Sony egy CD-s kiegészítőn dolgozott volna, amit a SNES-hez lehetett volna kötni (a SEGÁnak is volt a Mega Drivehoz/Genesishez egy ilyen kiegje – SEGA CD/Mega CD a neve), de készült 200 prototípus konzol is, ami egyszerre rendelkezett Super Nintendo (Super Famicom) kazettaslottal és CD-ROM meghajtóval. (Ezek egyikéért zajlik éppen a licitálás.) A két cég között megromlott a viszony, és a Nintendo a Philipshez ment (aminek szintén rossz eredménye lett; a Philips CD-i-n ezért bukkant fel pár Nintendo IP), a Sony pedig bosszúból létrehozta a saját konzolját, a PlayStationt – a többi ugye történelem.

A Nintendo PlayStation egyik prototípusa 2015-ben bukkant fel.

A legnagyobb licitet pedig egy neves játékipari egyéniségtől látjuk…

Ez az egyetlen, még működőképes modell, amit most a Heritage Auctions értékesít Terry Diebold engedélyével – ő kapta egy ex-Nintendo-alkalmazott barátjától a konzolt. Jelenleg 350 ezer dollárnál tart a legnagyobb licit. A több mint száznyolc millió forintot pedig nem más ajánlotta a konzolért, mint Palmer Luckey, aki ugyebár az Oculus alapítója volt… és ha ennél nem megy magasabbra, akkor 420 ezer dollárt fizet majd a Nintendo PlayStationért.

Luckey amúgy a Twitteren is írt erről: „Nekem van a legnagyobb játékkonzolos gyűjteményem, és az a küldetésem, hogy digitalizáljam és megőrizhessem a kézzel foghatóan megjelent, fizikai videojátékok történelmét. A tökéletes VR biztosítani fogja, hogy az eredeti élmény örökké élni fog, de addig ezeknek a dolgoknak működőképesnek kell lenniük, és életben kell maradniuk.”

Az aukció március hatodikán ér véget. Élő adásban közvetítik majd. A Heritage Auctions szerint ez a prototípus Olaf Olafssoné volt. Ő a Sony Computer Entertainment alapítója és első elnök-vezérigazgatója volt, de ő később átment az Advanta Corporationhöz, aminek 1998-ban elnöke is lett, de egy évvel később átment a Time Warnerhez, ám az Advantánál hagyta a Nintendo PlayStationét.

Luckey gondolatával egyet kell értenünk: a videojátékok történelmét meg kell őrizni.

Forrás: PSL

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu