Megszületett az ítélet Harvey Weinstein szexuális zaklatási ügyében

MOZI HÍREK – Nemi erőszak vádjában bűnösnek találták találták Harvey Weinstein producert, legfeljebb 25 börtönre számíthat.

A 2017-ben robbant ki a szexuális zaklatási botránysorozat, mellyel kapcsolatban több áldozat is megszólalt, a nyilvánosság elé lépve. Az ügy világszintű botrányt kavart és a #MeeToo mozgalmat is elindította. A kiindulópont a Harvey Weinstein-ügy volt, akit több mint 80 filmiparban dolgozó nő és színésznő vádolt zaklatással, hatalommal való rendszeres visszaéléssel és nemi erőszakkal egyaránt. A producer és filmmogul két céget is vezetett: az amerikai függetlenfilmet a kilencvenes években beindító Miramaxot és a The Weinstein Company-t. Harvey Weinstein ügyében hosszú nyomozás és bírósági perek tömkelegeit követően a New York-i legfelsőbb bíróság bűnösnek találta egyrendbeli szexuális bűncselekmény és harmadrendbeli nemi erőszak vádjában.

A Variety cikke szerint az ítéletet konkrétan a mai napon hirdették ki. Hét férfiből és 5 nőből állt az esküdtszék, amely végül is öt nap után döntést hozott. Harvey Weinstein legfeljebb 25 év börtönbüntetést kaphat Miriam Haley producer szexuális zaklatása miatt, akit a filmmogul még 2006 júliusában kényszerített orális szexre saját New York-i lakásán. Emellett bűnösnek találták egy másik vádban is: Jessica Mann színésznőt és fodrászt állítólag 2013 márciusában erőszakolta meg a New York-i DoubleTree Hotelben, majd ezek után a Mann saját döntéséből kapcsolatot folytatott a férfival, aki a színésznő állítása szerint őt továbbra is többször megerőszakolta.

Weinsteint azonban három, szintén súlyos, szexuális támadással kapcsolatos vádpontban nem találták bűnösnek. Többek között abban, amelyben akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhették volna: ha rábizonyítják, hogy igazi visszaeső szexuális ragadozó, tehát rendszeresen visszaélt a hatalmával, és egy rendbeli nemi erőszakot követett el. A felmentés oka az is volt, hogy például Annabella Sciorra 1990-es évek elején történt ügyét nem hitték el teljes egészében az esküdtek.

Weinsteinnek a per alatt arcizma sem rándult, az ítéletet is így hallgatta végig. A védőügyvédek megkísérelték tárgyalást szabálytalanná minősíttetésével próbálkoztak, azonban ezt a bíróság végül elutasította.

Harvey Weinstein egyébként olyan sztárok zaklatásával is próbálkozott, mint Gwyneth Paltrow, is akit személyesen végül Brad Pitt védett meg. Brian De Palma pedig filmet készített a Weinstein-botrányról Predator címmel.

Forrás: Variety

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu