Phil Spencer: a konzolok még legalább egy évtizedig velünk lesznek [VIDEO]

Phil Spencer Xbox-vezér szerint a játékstreamelés előretörése ellenére is helyileg futtatott játékokkal tölthetjük majd konzolon az időt még 2030-ban is.

Spencer a legújabb Game Maker’s Notebook podcasten beszélt részletesen a játékipar közeljövőjéről. Ezt a podcastet amúgy Ted Price vezeti – ő pedig a már a Sony Interactive Entertainment kötelékébe tartozó Insomniac Games (Ratchet & Clank, Spider-Man…) alapítója. Spencer szerint az ipart segíti, ha olyan világba jutunk, ahol nem kell egy eszközt birtokolnunk, hogy meghatározott játékokkal játszhassunk, de hozzá tette, hogy minimum a következő évtizedet úgy képzeli el, hogy egy konzol csatlakozik a tévéjéhez, mert ez is az élmény része. A legjobb mód a játékra a helyi eszközön való futtatás: letölti a játékot, és a konzolon futtatja azt, nem pedig a felhőből (lásd Project xCloud). De ha nem a TV előtt ül, vagy ha nincs olyan eszköze, amin helyileg játszhatna valamit, akkor a felhő is képbe kerül. Spencer szerint a „ha mindenki játszik, mi mind nyerünk” gondolatot a Microsoft komolyan gondolja, és a streameléssel ezt a cég elérheti.

Phil Spencer szerint nagyobb konzolválaszték lesz a közeljövőben. Lesznek csúcskategóriás gépek (pl. Xbox Series X), de olyan megoldásokra is számíthatunk, amik pusztán streamelésre lesznek használhatóak (és akkor itt nyer értelmet a Microsoft elnevezése – a streamkonzol neve lehetne mondjuk Xbox Series S), így azokban Blu-ray meghajtó vagy akár merevlemez/SSD sem lesz. Úgy gondolja, hogy mivel többféleképpen tudunk zenét hallgatni vagy TV-zni, úgy a játékok esetében is több módszerünk lesz (lemezes, digitális, streamelés…). Spencer azt akarja, hogy egy házban mindegyik TV-n a felhő segítségével lehessen játszani még úgy is, hogy a konzol csak egy TV-re van rákötve. Így együtt játszhatnának a családok, továbbá új kreatív lehetőségek lennének.

Korábban ugye írtunk arról, hogy Phil Spencer nem a Nintendót és a Sony-t tekinti riválisnak, hanem az Amazon, Google duót, ugyanis nekik már kifejlettebb felhős infrastruktúrájuk van (és ezt a streamelésre fel lehetne használni). Mégis, ő azt szeretné, ha a következő 20, 30, 50 évben a Sony és a Nintendo lenne a Microsoft vetélytársa. Ő inkább olyan cégeket látna, amiknek köszönhetően ott tart a játékipar mint most, mert ők tanulnak és felelősek a cselekedeteikért – és ez a két szempont a megértéssel együtt a játékipar része kellene, hogy legyen a következő fél évszázadban. Phil Spencer szerint sokkal együttműködőbben beszél ezzel a két céggel. Azt kívánja, hogy a játékipar a versengés és az együttműködés révén fejlődhessen – szerinte olyan területeken kellenek a vetélytársak, amik segítenének a fejlődésben.

Az Xbox főnöke úgy véli, hogy a játékiparnak a monetizáció ügyességét el kellene sajátítania, mert ez vezet a legjobb kreativitáshoz. Arról is beszélt, hogy egy afrikai út során megfigyelt egy üzleti modellt, amiben a taxiban vagy buszon ülők reklámokat néztek, és így az interneten elköthették az ebből származó jövedelmet – azt állítja, hogy ez a modell a játékokban is működhet. Mégis azt mondja, hogy új játékosokra, illetve új monetizációs módszerekre van szükség, hogy új játékos közösségek, illetve az új játékfejlesztési módszerek felé nyithassanak, mert szerinte ez remek módszer lenne a növekedésre. Spencer szerint egyedi helyzetben van a Microsoft az egyik első olyan cég, ami trilló (10^15 – azaz az 1-es szám után TIZENÖT NULLA) dollár értékű. Talán ezért létezik az Xbox Game Pass – az Xbox-vezér ugyanis nem válaszolta meg azt a kérdést, hogy üzletileg megéri-e a rendszer a redmondi cégnek.

Tegnap pedig már írtunk az Xbox Series X-ről, de akkor csak a visszamenőleges kompatibilitás révén tettük, úgyhogy egy megnézzük, mit írt még az Xbox Wire az új konzolról. A Microsoft nem viccel: a next-gen Xbox-szal a GPU teljesítménye 12 TFLOPS lehet. Ez kétszer nagyobb, mint az Xbox One X számítási képessége, és több mint nyolcszorosa az Xbox One-hoz képest. (A PlayStation 4 Pro-nál is majdnem háromszor több.) Ez a poszt szerint jobb frame rate-et, nagyobb, kidolgozottabb játékvilágokat, és immerzív élményt jelenthet. A VRS (Variable Rate Shading) segítségével a fejlesztők a meghatározott karakterekre alkalmazott effekteket vagy fontos környezetbeli tárgyakat előnyben részesíthetik, így nem kell a GPU ciklusait mindig minden egyes pixelre „elkölteni”, és emiatt stabilabb frame rate-et, és nagyobb felbontást kaphatunk a képminőség romlása nélkül. Aztán ott van a hardveresen gyorsított DirectX-es sugárkövetés (ray tracing), amivel valósnak tűnő megvilágítás, pontos tükröződés, továbbá realisztikus akusztika érhető el.

A Microsoft gyors működést ígér. Ezt a next-gennek nevezett SSD-vel, a Quick Resume-mal (majdnem azonnal folytathatunk több megállított játékot anélkül, hogy várnunk kellene), a Dynamic Latency Inputtal (DLI – precízebb, gyorsabb reakció a konzoltól a játékban arra, amit a kontrolleren csinálunk) akarja megvalósítani. Itt még megemlíthető a HDMI 2.1 is, ami révén meg kell említenünk az Auto Low Latency Mode-ot (ALLM) és a Variable Refresh Rate-et (VRR). Az ALLM-mel az Xbox One és az Xbox Series X a rájuk kötött kijelzőt automatikusan a legkisebb latenciájú módra állítja, így a legkevesebb idő telik el a játékban történő esemény és annak ábrázolása között. A VRR pedig szinkronizálja a kijelzőnk (pl. TV-nk) képfrissítési rátáját a játék frame rate-jéhez, így nem lesznek képtörések, amik például a PlayStation 3-as és az Xbox 360-as játékokban anno eléggé feltűnőek voltak. Ezeken keresztül ismét kisebb lesz a lag, és így simább élmény valósítható meg. Nos, és az Xbox Series X támogatja a 120 FPS-t is.

Az ismétlés elkerülése végett (amúgy is már kiadós e iromány terjedelme) már csak a Smart Delivery-t említenénk meg. Elég egyszer megvenni a játékot, és a konzoltól függően azt a verziót kapjuk, ami a számunkra megfelelő – így a Halo: Infinite megvétele az Xbox Series X-en azt jelenti, hogy ha esetleg egy Xbox One X-on játszanánk, akkor azon is letölthetjük az oda illő változatot extra költségek nélkül. Így több fejlesztő megteheti, hogy az Xbox One verzió után később érkező Xbox Series X kiadást ingyenessé teszi a játékosoknak, hogy így kedvező ajánlatban részesülhessenek az Xbox választása esetén. (Egy stúdió ezt már meg is ejtette. Erről még később szó lesz a nap folyamán.) A négy generáció támogatása és az Xbox Game Pass pedig szintén fontos a cég marketingjében.

Az Xbox Series X az év végén érkezik. Az ára még nem ismert. Addig is íme egy új DigitalFoundry videó extraként.

Forrás: WCCFTech, GameSpot, Gematsu

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu