Roman Polanski díjazása a César-gálán kiütötte a biztosítékot, sokan kivonultak [VIDEO]

MOZI HÍREK – Roman Polanski 43 éve kapta meg ítéletét egy 13 éves lány megerőszakolásáért, és amikor a Tiszt és kém – A Dreyfus ügy miatt most megkapta a legjobb filmnek járó díjat, az sokaknál kiverte a biztosítékot.

Tegnap este folyt le a César-gálát díjkiosztása, amely sok szempontból hasonlít az amerikai Oscar-díj kiosztóra. Itt az ország legkiemelkedőbb alkotásait és művészeit díjazzák. A legjobb rendező díját a 43 éve nemi erőszak vádjával elítélt Roman Polanski kapta, ennek hatására pedig a bejelentéskor pedig többen is felálltak és elhagyták a termet – az egyikük a jelenleg legismertebb francia színésznő, Adèle Haenel.

Eleve kiverte a biztosítékot, hogy Roman Polanski legújabb filmjét, a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügyet 12 kategóriában jelölték. A rendezőt még 1977-ben ítélték el egy 13 éves kiskorú lány megerőszakolásáért, de sikerült elmenekülnie az Egyesült Államokból Franciaországba a letartóztatás elől. Az átadó helyszíne előtt rengetegen tüntettek a jelölések ellen, maga Polanski pedig nem is vett részt az átadón, mert úgy gondolta, nem lenne biztonságban. Végül, amikor bejelentették, hogy Polanski nyerte a legjobb filmnek járó díjat, az említett kétszeres César-díjas Adèle Haenel – akit a legjobb színésznő kategóriában jelöltek a Portré egy fiatal lángoló lányban nyújtott alakításáért – egy „Szégyen!” („Une honte!”) felkiáltással kiviharzott a teremből. A példáját mások is követték, köztük a Portré egy fiatal lángoló lányról rendezőjével, Céline Sciamma-val.

Maga az est házigazdája, Florence Foresti nem is ment vissza a színpadra a rendezői díj átadása után, és később Instagrammon írta, hogy gyomorforgatónak tartja a döntést, a francia kulturális miniszter, Franck Riester pedig még az átadó előtt kijelentette, hogy szimbolikusan is káros lenne, ha Polanskinak adnák a díjat.

A Haenel kiviharzásáról készült videó elterjedt a neten, és rengetegen támogatták a színésznőt, köztük Jessica Chastain is. Adèle Haenelt egyébként szintén bántalmazták szexuálisan, ugyanis állítása szerint az első filmje forgatásán, 12 éves korában molesztálta őt a rendező Christophe Ruggia. Nem meglepő hát, hogy különösen érzékenyen érintette Polanski győzelme.

A videót Haenel kivonulásáról itt láthatjátok:

Dreyfuss ügy (melyről Roman Polanski a filmet forgatta) egyébként egy szintén nagy port kavart, az egész francia társadalmat érintő antiszemita eset volt, amely alapvetően egy tiszt (tisztek) kémkedéséről szólt, és az igazi bűnös (a kém) magyar származású volt. Itt olvashattok róla.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu