Minecraft-könyvtár a szabad online médiáért

Minecraft – A The Uncensored Library (magyarul cenzúrázatlan könyvtár) segítségével az adott országban blokkolt, betiltott írások elérhetőek lesznek a játékon belül.

A projekt azért jött létre, hogy március 12-ére felhívja a figyelmet – ez a nap ugyanis a kibercenzúra elleni világnap, és a Minecraftban már működik is a rendszer. Ez nem csak kinézetre ment, hanem tartalomra is: szó szerint egy virtuális könyvtár jött létre a Minecraftban, hogy legalább a Mojang játékán keresztül szabad legyen az online sajtó, hiszen olyan cikkekhez is hozzáférhetnek a látogatók, amiket betiltottak ilyen-olyan formában. Ezek a közösségi médiáról, vagy más hírforrásból újrahasznosított írások. A trükk cseles: a Minecraft nincs betiltva, mert az építkezés maga semmilyen politikai, vallási üzenetet nem tartalmaz, így a cenzúrázó országok vezetőinek nincs oka a játékot betiltani.

Öt országhoz szól a könyvtár: Oroszország, Vietnám, Szaúd-Arábia, Mexikó és Egyiptom. Mindegyiknek külön szobája van a virtuális könyvtárban, mégpedig egy teljesen egyedi dizájnnal, ami az adott ország cenzúrázó kampányához köthető. A sírkövek a független, megölt újságírókat ábrázolják, akik olyan témákat próbáltak feltárni, amiről az országok vezetői hallgatnak. Szaúd-Arábia központjában egy ketrec van, ami a kínzásra utal – ott nem engedélyezett a független újságírás.

A projektet a Reporters Without Borders (Riporterek Határok Nélkül) hozta létre a BlockWorks kreatív dizájnjával. A könyvtárhoz a Minecraft Java kiadásából az 1.14.4-es verzió kell. A multiplayer menüben a szerver IP-jének ezt adjuk meg: visit.uncensoredlibrary.com. Ha esetleg mi magunk is szeretnénk egy másolatot felrakni a saját szerverünkre, itt utánaolvashatunk ennek is. Ezzel már amúgy a betiltogatásokra is felkészült a Reporters Without Borders – ügyes…

Ez egy fantasztikus elképzelés: egy játékon keresztül igyekeznek szabadabb hozzáférést biztosítani olyan hírekhez, amiket az adott országokban elhallgatnak, nem beszélnek róla, vagy egyszerűen semmibe vesznek. Persze csak idő kérdése, mielőtt a szerver IP címét letiltják, aztán majd elkezdik legyalulni azokat is, akik felrakták a másolatot, mert biztos, hogy ezt itt-ott meg fogják csinálni.

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu