PlayStation 5: a technikai bemutató [VIDEO]

PlayStation 5 – A Microsoft után a Sony is megejtette a részletes technikai bemutatóját a next-gen konzoljából.

Az előadást – amit Mark Cerny, a PlayStation 4, a PlayStation Vita és a PlayStation 5 vezető tervezője tartott meg – lent meg lehet nézni, de előre szólunk: egyrészt Cerny hangjától be lehet aludni, másrészt pedig játékbemutatókra, bejelentésekre ilyen téren ne számítsunk, harmadrészt pedig főleg az SSD-vel kapcsolatban beszélt sokat az amúgy karakánul korrekt hangú Cerny, aki eredetileg a GDC-n (Game Developers Conference) beszélt volna erről.

Nos, nézzük a technikai adatokat. Zárójelben a PlayStation 4-é olvasható.

  • Processzor: 8 magos AMD Ryzen Zen 2, 3,5 GHz változó frekvenciával (8 magos AMD Jaguar, 1,6 GHz)
  • GPU: egyedi AMD RDNA 2 Navi, 10,28 TFLOPS, 36 számítási egység 2,23 GHz változó frekvenciával (egyedi AMD GCN, 1,84 TFLOPS, 18 számítási egység 800 MHz-n)
  • Memória: 16 GB GDDR6, 256-bit, 448 GB/s sávszélesség (8 GB GDDR5, 256-bit, 176 GB/s)
  • Belső tárhely: egyedi 825 GB-os SSD (500 GB-s HDD)
  • I/O áteresztőképesség: 5,5 GB/s nyersen, tipikusan 8-9 GB/s tömörítve (50-100 MB/s attól függően, hogy hol van az adat a merevlemezen).
  • Bővíthető tárhely: NVME SSD slot (cserélhető belső HDD)
  • Külső tárhely: USB-s HDD-k támogatottak mind a két generáció esetében
  • Optikai meghajtó: 4K UHD Blu-ray meghajtó (Blu-ray meghajtó)

 

Ez valamelyest elmarad az Xbox Series X-től. (Kevesebb TFLOPS, változó órajelek.)

Cerny az előadása során főleg az SSD-ről beszélt (és a PlayStation Blogos összefoglaló is többnyire ezt taglalja). Egyedi I/O rendszerükkel és a nagy sebességű SSD-jükkel a töltési idők eltávolítása a cél. Hihetetlenül gyorsan streamelhetik a fejlesztők az asseteket, hogy a PlayStation 5-ös élmény dinamikus, átmenet nélküli legyen, amivel nagy játékvilágokban is pillanatok alatt juthatunk A pontból B-be. A PlayStation 4 20 másodperc alatt olvasott be 1 GB adatot 2-50 ms adatkeresési idővel, a PlayStation 5 eközben 2 GB-ot olvashat be 0,27 másodperc alatt, és az adatkeresési idő lényegében meg is szűnik így. Itt is tömörítési eljárás van mint a Microsoftnál.

A PlayStation 5 GPU-ja támogatni fogja a ray tracinget is, de ezt már tudtuk. A konzolban lesz egy egyedi hang chip, a Tempest Engine, amivel 3D-s audió valósul meg, és nem csak high-end hangszórókon lesz érzékelhető a hatás (pl. az, hogy más felületeken kopognak az esőcseppek, vagy az, hogy egy ellenfelünk merrefelé is rejtőzködik). Aztán lesz visszamenőleges támogatás is, de itt lehet csalódni. A megjelenéskor csak a játékidejük szerint 100 legnagyobb PlayStation 4-es játék lesz támogatott, és idővel bővíteni fognak. Úgyhogy nincs teljeskörű visszamenőleges támogatás (a PS3-nál ezt még meg is értenénk, de a PS1/PS2 párosában nincs mentségük). Itt jön be a boost funkció, de ezt játékról játékra le kell tesztelniük (erről korábban mintha írtunk is volna), és itt azért egy kis eltérés van Cerny előadása és a PS Blogos összefoglaló között.

A PlayStation 4-es játékok futtatásához egy külső vinyót is használhatunk, és az SSD-s kiegészítő nyílásba olyan M2-es tárhely kell, amit a Sony Interactive Entertainment méretileg és sebességileg is támogatottnak tart, de ezek is a konzol megjelenése után várhatóak.

A DigitalFoundry írásán túl egyik szerkesztőjük, John Linneman tweetjeit is érdemes számontartani. Szerinte papíron a PlayStation 5 gyorsabb lehet az Xbox Series X-nél, ugyanis a konzol úgy van megtervezve, hogy sehol sem legyen bottleneck, azaz ne fogja vissza egy komponens a teljes konzolt. Kiemelte, hogy az Xbox Series X-nél gyorsabb SSD sebesség lesz a PlayStation 5-ben (5,5 GB/s vs. 2,4), de ezt főképp a first-party játékok, azaz az exkluzív címek használhatják ki komolyabban. Úgy véli, hogy a PlayStation 5 kiszámítható, de a fejlesztőket olyan helyzetbe hozza, hogy döntéseket kell hozniuk, amiket talán nem kell meghozniuk a rivális konzolon.

A bővíthető tárhelyben a PlayStation 5-nek lépéselőnye lesz – ott a támogatott M2 SSD-ket beletehetjük, míg az Xbox Series X-nél a saját formátumú kártyákat kell használni. És azt még meg kell említeni, hogy a PS5 SSD-je hat prioritási szinttel rendelkezik. Ez pedig messze több a jelenleg kapható PCIe 4.0-s meghajtóknál (ott csak kettő van). Azaz eleinte nem lesz lehetőségünk így bővíteni.

A PlayStation 5 a tervek szerint az év végén jön. Ezt a BAAS Amsterdam, a Sony Interactive Entertainment Belenux PR-ügynöksége állítja (és a PS5 kiállítások helyszíneinek egyike Hollandia lesz, összevetve az új masinát a PS4-gyel…). A gyengébb specifikációk miatt gyanítjuk, hogy a Sony árban alá fog lőni a Microsoftnak…

Forrás: Gematsu, WCCFTech, DualShockers, PSL

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu