PlayStation 5: elég erő a processzor és a GPU egyidejű kimaxolására?

Mark Cerny, a PlayStation 5 (és a PlayStation 4, PlayStation Vita…) vezető tervezője a DigitalFoundry-nak azt mondta, hogy van elég erő az új konzolban arra, hogy akár mind a kettő komponens csúcsteljesítménnyel működjön.

Cerny elmondta, hogy a PlayStation 5 boost funkciója (ezzel nagyobb órajelen futhat a CPU és a GPU is) nem fogja az áramkör hőmérsékletét használni, hanem egy olyan algoritmust, ami a processzor és a videós chip aktivitásától függően módosítja az alkatrészek órajelét. Ezzel nem lenne bajban az, akinek a szobája melegebb lenne, mert így a külső hőmérséklet nem korlátozná a tuningot, és így a PlayStation 5 konzolok működése konzisztens, állandó lenne. Dörzsölt húzás, de jogos. Cerny azt mondja, hogy betehetnénk a PlayStation 5-ünket a hűtőnkbe vagy akár a hifis szekrényünkbe, nem számítana ez a különbség.

Hogyan fog működni a boost? Cerny szerint nincs lag (az a pár másodperc, amíg az extra teljesítmény „berúg”), és nincs olyan sem, hogy csak pár percig megy a plusz órajel a korlátozás előtt – úgy tervezte meg a PlayStation 5-öt, hogy az felhasznált energiára igazán jól reagáljon, és a fejlesztőknek tudomásuk lesz arról, hogy a CPU és a GPU mennyi teljesítményt alkalmaz.

A fejlesztőknek nem kell majd kompromisszumot hozniuk: elvileg mind a CPU-t (3,5 GHz) és a GPU-t (2,23 GHz) is lehet, hogy teljesen kihasználhatják. Mind a két komponensnek van egyfajta energia-költségvetése, és a GPU több energiához férhet hozzá. Ha a CPU nem használja ki azt az energiát, ami neki hivatott, akkor az órajel kimaxolása után a GPU-nak jut az. Ezt nevezi az AMD SmartShiftnek, és Cerny szerint elég erő van mind a két alkatrész maximum órajelen való futtatására.

Cerny még azt is elmondta, hogy a PlayStation 5 fejlesztőkészleteiben vannak zárt (teljesítmény)profilok, amikkel optimalizálni lehet a játékokat – de ezek nem lesznek ott a végleges konzolban, hogy így mindegyik játék kihasználhassa a plusz teljesítményt.

A PlayStation 5 elvileg az év végén érkezik, de a járvány miatt még nem tudni, mi lehet ebből.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu