Kingdom Under Fire: The Crusaders – Elpuskázott port

TESZT – Nem értem, hogy mi értelme volt egy 2004-es Kingdom Under Fire: The Crusaders Xbox játéknak (Xbox, nem 360, nem One, nem új Xbox…) portot csinálni másfél évtizeddel később. Azt sem, hogy miért kellett ilyen felejtős módon. Ez egy jó játék megkérdőjelezhető minőségű portja, ami komolyabb fejlődést nem tud felmutatni eredetéhez képest.

 

*heavy metal kéztartás?*

11

…év kellett ahhoz, hogy a Blueside megvalósítsa a Kingdom Under Fire II-t. 2019-ben jelent meg, és a fejlesztők valószínűleg úgy gondolták, hogy az első részből is gyorsan keresnek egy kis pénzt, így az első részt is kihozták PC-re, hogy az RTS-t és a külső nézetes hack and slash-t kombináló játékmenetet ilyen módon is hirdessék. Ez a két műfaj egymástól teljesen idegen, de nem ebben a játékban – bár többnyire a harcokat távolról fogjuk nézni (kis térképen feladatkiosztás a harcosoknak), de amint a két oldal egymásnak ütközik, akkor a főszereplő bőrébe bújva hatékonyabban hentelhetünk mint úgy általában. Ezt a mondatot leírva valamelyest a Dynasty Warriors jutott az eszembe, de nem a DW9, mert az egy nagyon rossz produktum. A KUF:TC (mert bár elsumákolhatnék párszáz karaktert az én hasznomra, itt is csak a végén fogom rendesen leírni…) pedig annyira nem, és legalább eleinte még a taktikailag suta egyéneknek is (saját magára mutat) is lehet valami sikerélménye, viszont az elején szépen el kellene kapni a ritmust, ami különösképpen a különleges mozdulatok kivitelezésére szükséges, különben nem leszünk valami jók. Mondjuk úgy, hogy ezt az elején, az első pár küldetés és a köztük levő gyakorlás segítségével gyorsan el kell sajátítani, mert az alapzat nélkül az épület gyorsan összeomlik.

De ennek ellenére sem tudom ajánlani a KUF:TC PC portját, mert a fejlesztők szerintem nem nagyon gondolták át, hogy a Pentium III alapú Xboxról miként lehetne értelmesen átírni az egészet PC-re. Anno e oldal főszerkesztője egy printben már nem létező publikációban kiakadt, hogy mennyire is gyenge volt a Capcomtól a Devil May Cry 3 Special Edition vagy a Resident Evil 4 EREDETI PC-s portja. Nos, én is ezt mondom: trehány port, trehány port, trehány port – kb. semmit sem csináltak, hogy az Xboxos múltat eltüntessék. Ha nincs Xbox-kontrollerem, akkor az a gombkiosztás nem segít. Megnézném én harc közben, ja, hogy nem áll meg a játék, de közben nem látok semmit, mert a kamera kegyetlenül vacak. Jó, lehet az ALT gombot lenyomva tartva, az egeret mozgatva irányítani, de alig lehet vele célozni… Persze a minitérképen működik minden.

P.O.R.T. = Pocsék, ocsmány, ronda, trehány

De ez még mindig semmi: a játék abszolút úgy néz ki, mint az eredeti Xboxon. Oké, van HD felbontás, és van szélesvásznú támogatás. És ennyi. A játék 30 FPS-sel fut. Most nem fogom letolni a KUF:TC-t azért, mert minden zöldes, szürkés, de a kinézet egyszerűen katasztrófa! Pedig a heavy metal soundtrack illik a játékhoz (viszont sikerült a balanszot szerintem elKUFírcolni itt is – talán túl hangos egy-két dolog benne, főleg a nyilasok istentelenül zajosak), és annak tényleg megvan a hangulata, amikor a tervünk jól sikerül, és akkor viszonylag könnyen megbírkózunk az ellenfelünk brigádjával – ezt eltalálták, és itt ki is fejezem: a lenti értékelés _NEM_ magát a játékot szidja, hanem a PORTOT (mondtam már, hogy itt-ott sikerült kiakadnia és elszállnia? ezzel is meggyűlhet a bajunk).

Korábban is volt már olyan, hogy a kivitelezést küldtem el a csudába, és most is ezt teszem. Az eredeti Xboxos játék szerintem ma is lazán egy 7-es, 7,5-es: a taktika és a harc keverése egy eredeti elképzelésnek nevezhető, és a játékmenet is nagyon jó, igaz, megtanulni (ráadásul RENDESEN) megtanulni igencsak nehéz, mert komolyan fenékbe billent akár csak két-három óra után, ha nem vagyunk a helyzet magaslatán.

lolnothx

Úgyhogy erre azért adok egy hatost, mert azért valahol ki lehet küszöbölni egy-két dolgot, de ilyen elavult, satnya átiratot nem kellett volna kiadni. A Kingdom Under Fire: The Crusaders maga szerintem ajánlott alkotás, de ez a port egyszerűen botrányos. A középkori harcokat eléggé kajolják a Steamen (jók az értékelések), és maga a termék alapjában véve jó. De ha megvan már Xboxon, nem nagyon látom értelmét PC-re is beszerezni. Pláne ilyen, már-már hanyagnak is mondható kivitelezéssel. De talán mégis érdemes megvenni. 20 euróba kerül, és van benne négy kampány, egyenként jó tíz küldetéssel. És van ott változatosság is. Valahogy Total War lightnak is mondhatnám, úgyhogy nem mondom, hogy ez egy vacak játék, de a port az lett. Aki nem akar linearitást, akkor Kendal vagy Regnier kampányát válassza, és remélhetőleg kontrollerrel teszi, mert az egér és a billentyűzet nem nagyon klappol ehhez a játékhoz. Úgyhogy még egyszer: a játék maga 7,5, a port pedig 6/10.

-V-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Pro:

+ Taktikai játékmenet
+ …amit ha eltalálunk, a hangulat is jó
+ A soundtrack sem rossz

Kontra:

– Portolásból fakadó hibák tömkelege
– A kamerakezelés
– Talán nem olyan egyszerű


Kiadó: Blueside

Fejlesztő: Blueside

Stílus: RTS hack’n’slash

Megjelenés: 2020. február 28.

Kingdom Under Fire: The Crusaders

Játékmenet - 5.2
Grafika - 2.8
Történet - 7.6
Zene/Audio - 6.4
Hangulat - 8

6

KORREKT

Jó játék pocsék portja

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu