Meghalt Honor Blackman, a Goldfinger: a legjobb 007-es film James Bond-lánya

MOZI HÍREK – 94 éves korában, „természetes okok miatt” meghalt Honor Blackman, angol színésznő, aki „Pussy Galore” volt Ian Fleming Goldfinger című regényének 1964 filmes adaptációjában.

Honor Blackman 1925. augusztus 22-én született, az essexi Plaistow-ban. Az 1940-es években a londoni West End-en vált színházi színésznővé, később filmes és televíziós szerepeket is kapott.

A hatvanas években nemcsak a Goldfingerből jegyezték meg az egyszerre brutálisan szép, szőke bombázót és a filmben rendkívül karakán figurát alakító színésznőt, hanem Nagy-Britanniában országos ismertségre tett szert a The Avengers című televíziós kémsorozat okán is. (Amelynek egyébként semmi köze az Avengers Marvel szuperhős-sorozathoz). A The Avengers-ért egyébként 2000-ben a brit filmakadémia tiszteletdíját is megkapta.

Világhíressé persze az 1964-es Goldfingerben látható, minden idők egyik leghíresebb James Bond-lánya: Pussy Galore-szerepe miatt vált. Ebben a szerepében egyébként szembe is ment a szokásos szexista James Bond-női sztereotípiákkal: Pussy Galore szinte progresszív példaképnek is számított. Honor Blackman a Goldfingerben 39 éves volt, így öt évvel volt idősebb a főszereplő Sean Connerynél.

Leghíresebb jelenete a filmből ez volt:

A kémfilmek mellett többek között Hérát is alakította Az aranygyapjú legendájában, továbbá a Bridget Jones naplójában és a Columbo a panoptikumban című tévéfilmben is játszott. Utolsó szerepét a 2005-ös Kubrick menetben kapta.

Honor Blackmant két örökbe fogadott gyermeke, illetve négy unokája is gyászolja.

Végül emlékezzünk meg Honor Blackmanről a Goldfinger trailerével és Shirley Easten fülbemászó főcímzenéjével.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu