Később érzi meg csak a recessziót a játékipar

A next-gen konzolok eleinte nem fogják érzékelni a világszintű recesszió hatását… de majd itt is megjelenik.

Az Ampere Analysis elemzője, Piers Harding-Rolls elemzése szerint a COVID-19-nek „köszönhető” recesszió (ami messze túl fog mutatni a 2008-2009-es zuhanáson, de az 1929-1933-as recessziót is nagy eséllyel lepipálja…) eleinte nem fog megmutatkozni a PlayStation 5 és az Xbox Series X eredményein. Harding-Rolls viszont kifejtette, hogy a világjárvány a játékiparon belül több szektorra is negatív hatással lesz, de nem rövidtávon, hanem közép-, és hosszú távon.

Ha nem vesszük figyelembe az ellátásláncban mutatkozódó problémákat, vagy a játékok fejlesztésében felmerülő, halasztást okozó nehézségeket (erre már láttunk példákat: The Last of Us Part II, Wasteland 3, Marvel’s Iron Man VR, és hamarosan talán a Ghost of Tsushimát is felírhatjuk a listára…), akkor az elemző szerint a PlayStation 5 és az Xbox Series X is novemberben fog elrajtolni 450-500 dolláros áron. (Magyar pénznemben 160-200 ezer forint körül gondolkodjunk.)

Ez az ár többnyire nagyobb lesz a PlayStation 4/Xbox One kezdeti árazásához képest (az Xbox One csak azért volt 500 dollár, mert a Microsoft kötelezően hozzávágta a konzolhoz az új Kinectet, amiről aztán gyorsan le is mondott a redmondi cég), és Harding-Rolls úgy véli, hogy a világkrízis ellenére a korai vásárlók mégis megtolják a két új konzol szekerét, de a recesszió hatását 2021-re teszi, miután az „első körös vásárlási láz” lecseng.

És ugye mind a két új masina visszamenőleges támogatással bír, ami miatt nem nagyon fogják a többiek úgy érezni, hogy viszonylag korán konzolgenerációt kellene váltaniuk. Végül Harding-Rolls azt mondta, hogy a Microsoft All Access programja (két éven át, havidíjért kaphatunk ezért egy konzolt és egy Xbox Game Pass Ultimate-előfizetést) a recesszió ellenére növelni fogja a „zöldek” felhasználóbázisát. Ha a Sony is ilyen kezdeményezéssel él, az nekik is segíthet.

Igaza is van: eleinte talán lesz pénz ilyesmire, de később azért behúzzák majd a kéziféket, de ha addigra esetleg elkezdik az árcsökkentést, talán fellendülhet a kereslet is.

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)