ValueAct: A Netflix és a Disney+-szal is versenyre kelhet a Nintendo

Egy befektető szerint a japán konzolgyártó cég a mostanában szárnyaló Netflixszel, illetve annak „egérbirodalmi” ellenlábasával, a Disney+-szal is tarthatja majd a lépést.

A Reutersnek a birtokába jutott egy levél a ValueAct Capital Partnerstől. Ebben a cég megerősítette, hogy 2019 áprilisa óta kb. 2,6 millió Nintendo-részvényt vásárolt, és így a befektetők 2%-os részesedéssel bírnak a nagy N-ben. Ennek az értéke több mint 1,1 milliárd dollár. (Forintban is legalább 350 milliárd az…)

A levélben azt is olvashatjuk, hogy a ValueAct találkozott már a Nintendo vezetőségével, és a cég hisz Shuntaro Furukawa (a japán cég elnöke) elképzeléseiben. A Nintendo szóvivője a Reutersnak megerősítette, hogy a ValueAct részvénytulajdonos a cégben, és a két fél között zajlanak a párbeszédek is, de ezek témájáról nem adhat felvilágosítást, ugyanis a befektetők és a Nintendo közötti tárgyalások részletei sosem publikusak.

A ValueAct úgy gondolja, hogy a Nintendo a világ egyik legnagyobb digitális médiaszolgáltatójává fog válni, és egy kategóriában lesz a Netflixszel, a Disney+-szal, az Apple Music-kal, illetve a Tencent Interactive Entertainmenttel. (Nem csoda: digitális játékértékesítésben az Animal Crossing: New Horizons hatalmas eredményt ért el – erről ma már részletesebben beszámoltunk…) De a nagy N máshol is próbálkozik – a japán Osakában a Super Nintendo Land szekció készül a Universal Studios vidámparkjában, és a Despicable Me (magyarul Gru – tipikus eltérő magyar filmcím…) alkotóival, az Illumination Entertainmenttel közösen dolgoznak a Mario animációs filmen is.

A levél még megemlíti, hogy a Nintendo nem olyan kiemelkedő kiadó, mint az Electronic Arts vagy az Activision Blizzard (azért a Wii U bukása ebben szerepet játszott…), de azért az utóbbi egy évtizedben javult a cég helyzete. A ValueAct szerint a Nintendo digitális átalakulása (jobb eShop a Nintendo Switch-en, plusz a platformon kínált online szolgáltatások) nagyon is kedvezni fog a nagy N-nek.

A ValueAct viszont egy olyan cég, ami kisebbségi tulajdonnal igyekszik a befektetett cégekre hatni (angolul az ilyesmit nevezik activist shareholder-nek). Tehát beteszi a küszöbre a lábát, így laikusan is érthető. A Business Insider szerint 2013 júliusában a ValueAct követelte, hogy néhány tagja beülhessen a Microsoft igazgatóságába, ugyanis az akkori vezérigazgató, Steve Ballmer akkor a szolgáltatásokra és a cég eszközeire akart koncentrálni, ez meg nem tetszett a cégnek. Ballmer pedig… nos, egy hónap után lelépett a Microsofttól. Ezúttal viszont nem akarnak a Nintendo vezetőségébe ülni, ám tanácsokat adhatnak a Microsoftos és Adobe-os tapasztaltaikból.

A SeekingAlpha pedig hozzátette, hogy a Reuters cikke után 4.9%-kal nőtt a ValueAct tulajdonrésze a Nintendoban. Érdekes idők ezek…

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu