Electronic Arts: több játék is ingyenes next-gen frissítést kap

Az Electronic Arts pénzügyi jelentése pozitív adatokat mutat.

A negyedik negyedéves (2020 első három hónapja) jelentés szerint az EA a koronavírus kitörését egész jól átvészelte. A nettó pénzügyi forgalom 1,39 milliárd, az adózás utáni jövedelem 418 millió dollár volt – mindkettő nagyobb szám az elvárásoknál, az utóbbi pedig konkrétan duplája az egy évvel korábbi eredményhez képest. Részvényenként 1,43 dollárnyi haszon keletkezett, ami 23 centtel túlszárnyalta az elemzők elvárásait. A teljes üzleti évben (2019 áprilisától 2020 márciusának végéig) 5.54 milliárd dollárnyi pénzügyi forgalma volt a cégnek, a profit pedig 3,02 milliárd – itt az utóbbi eredmény megint hatalmas ugrás a tavalyi számhoz (1,02 milliárd) képest. Mégis 6%-ot zuhant az EA részvényének ára a tőzsdén, ugyanis a befektetők nem bizakodóak.

A FIFA 20-nak több mint 25 millió játékosa van, a Madden NFL 20 a legjobb játékoslekötési adatot érte el a franchise történelme során, és a The Sims 4 az előző negyedéves (20 millió játékos) számhoz képest ismét növekedést mutatott fel. A Star Wars Jedi: Fallen Order átlépte a 10 milliós értékesítést, az Apex Legends 2019 legtöbbször letöltött free-to-play konzolos játéka lett (idén tuti, hogy a Call of Duty: Warzone kereszte fog tenni). Naná, hogy mindegyik termeli a lóvét az élő szolgáltatásos modellel, kivéve a Respawntól a Star Wars Jedi: Fallen Ordert (egyjátékos, DLC-k nélkül).

Az Electronic Arts alkalmazottjai is otthonról dolgoznak most, emiatt pedig több játék és DLC sem rendelkezhet konkrét megjelenési dátummal – ők talán pont emiatt nem közöltek semmilyen halasztást sem, helyette inkább bizakodnak, hogy minden a terv szerint fog haladni. A cég előrejelzése szerint az április elsejével indult üzleti negyedévben 1,22 milliárd dollárnyi pénzforgalom, és 270 millió dollárnyi nettó jövedelem a cél, míg a teljes évben 5,55 milliárd/978 millió a kitűzött eredmény.

Több új IP-n is dolgozik a kiadó, és a koronavírus előtt 14 játékot terveztek erre az üzleti évre (köztük egy be nem jelentett remastert is… Mass Effect-trilógia?), és júniusban érkezik az EA Play Live, ahol talán fény derülhet a kiadó több tervére is.

Daniel Ahmad, a Niko Partners senior elemzője a Twitteren elmagyarázta a jelentésből kiindulva, hogy az első üzleti negyedévben, tehát június vége előtt jön a Burnout Paradise Nintendo Switch-újrakiadása és a Command & Conquer Remastered PC-n, aztán a július-szeptember időszakban a FIFA 21 és a Madden NFL 21, végül az október-december negyedévben az NHL 21 is megérkezik. Van még egy be nem jelentett sportjáték, egy másik felújítás, négy projekt a cég partnereitől (EA Originals?), és két mobilos cím is.

A kiadó a pénzügyi jelentése során azt is bejelentette, hogy ingyenes next-gen frissítéseket fog kínálni több kurrens-gen játékból. Frissítéseket. Többes szám, talán nem véletlenül: a Microsoft az Xbox Series X esetében már tárgyalta, hogy miként működik ez (a Smart Delivery felismeri, hogy melyik konzolt használjuk, így a nekünk megfelelő verzió indul el – next-gen változat a next-gen konzolon, kurrens-gen átirat a jelenleg is elérhető hardveren). A Sony erről még nem beszélt a PlayStation 5 esetében, úgyhogy ez kellemes meglepetés.

Az élő szolgáltatásos, mikrotranzakciós módszer tehát továbbra is remekül kedvez az Electronic Artsnak. Nagy eséllyel ez lesz a helyzet az elvileg az év végén érkező Xbox Series X és PlayStation 5 esetében is.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu