Grand Theft Auto V – Autókalipszis itt és most!

TESZT – Rockstar játékokat azt hiszem az egyik legnehezebb tesztelni. Ha tőlük jön valami nem kell tengernyi trailer és óriási marketing kampány, hogy sikeres legyen. Minden játékuk kimagasló köszönhetően a történetnek, karaktereknek, Quentin Tarantino-t megszégyenítő dialógusoknak és játékmenetüknek. Legismertebb címűk a GTA sorozat, melyből 2013 végén megkaptuk a számozott 5. epizódot pre-gen konzolokra, egy évvel később pedig sokak álma vált valóra: elhozták nekünk a next-gen változatot is.

 

A történetünk helyszíne ezúttal a San Andreasból már megismert fiktív Los Angeles, azaz Los Santos. Habár lesznek ismerős helyszínek a valóságból és a San Andreasból egyaránt, a játékteret a nulláról kezdték felépíteni a fejlesztők. A világ lenyűgöző, a kidolgozottság zseniális. Legyen szó magáról a városról, a várost körülvevő sivatagról, hegyvidékről, óceánról a környezet él és lélegzik. Ráadásul minden elérhető és bejárható, amit csak látunk, ráadásul töltések nélkül. Aki szeret elmélyülni a nyitott világok adta lehetőségekben itt biztos nem fog egy percre sem unatkozni.

Grand Theft Auto V

Hárman pácban

Az ötödik rész egyik alapvető legnagyobb újítása a három irányítható karakter. A játék bevezető küldetésében már találkozunk is 2 főszereplővel (Michael és Trevor), akik között lehetőségünk is lesz váltani.

Egy balul sikerült bankrablás meg is alapozza az alapkonfliktust a 9 évvel későbbi eseményeknek. Itt csatlakozik be Franklin a történetbe, aki mindig is többre vágyott egy piti bűnöző életénél. Behajtóként tengeti a napjait, amíg össze nem akasztja a bajszát a visszavonult bűnöző Michaellel, akiben megtalálja a potenciális mentort. Pár küldetéssel később megkapjuk a lehetőséget, hogy Michaellel is játszani tudjunk. A kiégett bandavezér, habár elég fényűző életet él „Hollywoodban” a tanúprogram keretein belül (meg is kapjuk majd a választ, hogy ez hogyan is lehetséges), elég unalmas élete van. Hiába él luxus életet érződik rajta, hogy hiányoznak a régi balhék. Így, amikor összecsapnak a hullámok a feje felett, habár kissé vonakodva is, de elég hamar visszarázódik régi szerepébe.

Nem késlekedik sokat a 3. és egyben legbetegebb karakter, Trevor sem. Ez az a karakter, aki kb majdhogynem annyira beteg állat, mint Lynch a Kane & Lynch játékokból. Egy dühöngő, agresszív, idegbeteg, aki ha kell bárkit és bárhogy képes eltenni láb alól. Kezdetben a város határvidékén él, ott igazgatja 3 főt foglalkoztató metamfetamin és fegyverkereskedő bizniszét. A kilencévvel ezelőtti balhé óta azt sem tudja, hogy régi nagy barátja, Michael életben van, azt meg pláne nem, hogy pont Ő volt az, aki családja biztonsága érdekében pont Ő dobta fel. El tudjátok képzelni milyen lesz a találkozás…

Igazi gengsztersztori

Mindig is azt gondoltam, hogy régebben az igazi gengsztertörténetek filmek formájában jöttek (Keresztapa, Casino, Nagymenők, Sebhelyesarcú). Ma viszont ezek játékok formájában látnak napvilágot és ebből az egyik legerősebb mindig is a GTA sorozat volt és ez most sincs máshogy. A történetet valami elképesztően jól kidolgozták, ahogy a karaktereket és a küldetéseket is.

Féltem kicsit ettől a 3 irányítható karaktertől, de végül azt hiszem jól sült el a dolog. Bármikor, bárhol is vagy szinte másodpercek alatt végbemegy a váltás. Ha kedved szottyan ámokfutásba kezdeni Trevorral, 2 gombnyomás és már zúzhatod is vele. A magára hagyott szereplő közben éli magától a saját kis életét tovább.

Ezen kívül érdemi változás a játékmenet terén nem igazán volt a korábbi epizódokhoz képest. A küldetések viszonylag változatosak (külön tetszett, amikor rablást tervezünk több kisebb küldetésen át), mellékküldetések (vannak egyébként a Red Dead Redemptionből ismerős random küldetések is, amikor bóklászunk valamerre) és sport tevékenységek (bicikli, tenisz, golf stb…) is vannak bőven, a világ továbbra is nyitott és óriási.

Amin pedig kellett, azon javítottak is. Az autónk végre nem úgy viselkedik, mint egy kis ladik a nyílt óceánon. Ha lehetne hasonlítani valamihez, akkor nekem kicsit Need for Speed szerű irányítás ugrana be. Végre van normális, majdhogynem kifogástalan TPS irányítás és fedezékrendszer.

A rendőrök is keményebbek, jobban céloznak és szívósabbak, így a tűzharcok is sokkal élvezetesebbek és izgalmasabbak lettek. Fegyverekből még mindig tonnányi lehet nálunk, amiket szabadon fejleszthetünk (nagyobb tár, optikák, hangtompító). Ha már fejlesztések: járműveinket is van lehetőségünk tuningolni, amit most jobban kidolgoztak, mint a San Andreasban.

Gyakorlatilag minden jármű típus elérhető, ami a korábbi epizódokban volt: autók, motorok, biciklik, repülők, hajók… sőt! Még tengeralattjáró is!

Karaktereink képességei is fognak fejlődni. Ezeknek a képességeknek köszönhetően leszünk képesek tovább sprintelni, tovább kibírni a víz alatt stb. Minden karakternek van speciális képessége is: Michael időlassításra képes harc közben, Franklin ugyanez vezetés közben, Trevor pedig majdhogynem Berserker módba vált (többet sebez, kevesebbet sérül.)

A 4. részben sokakat idegesítő telefonos zaklatások a barátokból végre nincsenek, helyette viszont újra van fodrász és tetováló szalon.

Mivel a jelenkorban játszódik a történet a mobiltelefonok jelenléte is kötelező. Itt lehetőségünk lesz végre valahára menteni is a játékállásunkat. Nem kell már visszabandukolni a házunkba menteni.
Ami viszont nagyon tetszett és imádkoztam, hogy legyen az a küldetések újrajátszásának lehetősége! Minden küldetést újra lehet játszani, sőt! Extra feladatok vannak (időre csináld meg, X mennyiségű fejlövés stb…). Ezzel végre újra átélhetjük a legjobb pillanatokat.

És ez még csak a single player volt…

A multiplayerről is persze oldalakat írhatnék, azonban ebben a tesztben inkább a szingli-részre koncentráltam. Elég annyit elmondanom, hogy óriási a fejlődés a GTA IV-hez képest. Vége a végeláthatatlan farmolásnak.

Csinálunk egy saját karaktert, aminek mi szabhatjuk minden tulajdonságát, majd küldetésekről küldetésekre haladva szinteket lépünk, jobb felszerelések válnak elérhetővé és új küldik. Ugyanúgy lesz lehetőségünk bejárni a haverokkal a világot, tuningolni a verdákat, házakat venni, sportolni, stb.
Óriási élmény haverokkal együtt nyomni és majdhogynem megunhatatlan! Próbáljátok ki!

Grand Theft Auto 6 Has Been in the Works Since 2014; Game Will ...

És akkor lássuk, mivel hoz nekünk többet a Next-Gen változat:

Én sosem tartottam magam kifejezetten egy grafika mániás srácnak… de azért szeretem, ha valami azért a kornak megfelelően néz ki. Ebből a szempontból már az állunkat kereshettük a PS3/Xbox 360 verzióknál is, mert a játék valami elképesztően gyönyörű volt. Nem is értettem, hogy lehetett ezt kihozni egy már 8 éves konzolból.
Viszont most itt a next-gen és nálam már vannak alapvető elvárások. Ezek egyike a Full HD felbontás és a folyamatos képfrissítés. Ez mind a 2 konzolon 1080p és 30 FPS. Nálam ez nem kérdés, alapnak kell lennie, amit a játék beton stabilan hoz is. Ráadásul nem csak egyszerűen felskálázták a grafikát: magasabb felbontású, részletesebb textúrákat kapunk, mindezeket kevesebb töltési idővel.
Ezek mellé frissítettek még a rádióállomások listáján (egyébként a Soundtrack is tökéletes), több az utcán sétáló járókelő, az állatvilág is jobban jelen van.
Na de, amit mindenki várt a pletykáktól kezdve… FPS nézet a GTA-ban! És igen… van és nem csak kacsa volt!

Elmondani nem tudom Nektek, hogy ez a valóságban milyen durván néz ki. Olyan szinten van kidolgozva a karakterünk fejének mozgása, hogy ilyet még FPS játékokban nem láttam. Az intenzív, ritkító tűzharcok új értelmet nyernek ebben a játékban ezzel a nézettel, az a járműveket így vezetni is teljesen más. Gyakorlatilag adtak még egy újrajátszást a játéknak ezzel.

PS4-en egyébként a controllert is beleviszik kicsit a játékba: a hangszórón át lehet hallni a rendőrök rádióját kőrözés alatt, miközben a led csík kék és piros színűen villog.

Negatív dolgokat nem nagyon lehet találni a játékban. Egyedül nekem 2 dolog hiányzik csak. Az egyik, hogy a 3 játszható karakter miatt a játék üvölt a Co-op módért. Elképzelni nem tudom, hogy mennyi álmatlan éjszakát hozhatott volna ez a lehetőség még magával. Sajnos ez kimaradt.

Korszakalkotó

A Rockstar mindig is korszakalkotó és különleges játékokat tett le az asztalra és ez most sincs másképp. Nagyon örültem neki, hogy ez a kaland nem marad ki az új generációs konzolokról sem, hisz biztos nagyon sokat ebben a minőségben akarták átélni ezt a nem mindennapi kalandot. Ez az a játék, amit minden gamernek végig kell nyomni vagy a karakterek története miatt, vagy a tengernyi tennivaló miatt, vagy a grafika miatt. Ez a játék alapból szinte tökéletes volt és erre még rá is pakoltak pár lapáttal és az FPS nézettel! Kihagyhatatlan!

-Sonny Cavaleras (2014)-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Pro:

+ Gyönyörű, lélegzetelállító grafika
+ Parádés gengsztertörténet remek karakterekkel és dialógusokkal
+ Tökéletes irányítás, remek multi

Kontra:

– Co-op hiánya
– Egy-két repetitív öldöklő küldetés Trevorral
– Trevor unalmasabb „melós” küldetései


Kiadó: Rockstar Games, Take-Two Interactive

Fejlesztő: Rockstar Games

Stílus: Open-world bűnöző-szimulátor

Megjelenés: 2013. (PS3/Xbox360), 2014. (PS4/Xbox One), 2015. (PC), 2020. (Epic Games Store)

Grand Theft Auto V

Játékmenet - 10
Grafika - 9.2
Történet - 9.6
Zene/Audio - 9.5
Hangulat - 10

9.7

MESTERMUNKA

A Rockstar mindig is korszakalkotó és különleges játékokat tett le az asztalra és ez most sincs másképp. Nagyon örültem neki, hogy ez a kaland nem marad ki az új generációs konzolokról sem, hisz biztos nagyon sokat ebben a minőségben akarták átélni ezt a nem mindennapi kalandot. Ez az a játék, amit minden gamernek végig kell nyomni vagy a karakterek története miatt, vagy a tengernyi tennivaló miatt, vagy a grafika miatt. Ez a játék alapból szinte tökéletes volt és erre még rá is pakoltak pár lapáttal és az FPS nézettel! Kihagyhatatlan!

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu