DOOM Eternal: már repül is a botrányos Denuvo Anti-Cheat

A duplázott Denuvóval támadó első frissítés nem keltett nagy örömöt a PC-sek között, de a Bethesda vette a lapot.

Az új DOOM Eternal frissítésben a Denuvo Anti-Tamper DRM mellé a Denuvo Anti-Cheat (innentől rövidítjük: DAC) is bejött, hogy a Battlemode-ban megakadályozzák a csalást (és a később érkező Invasion módban megvédjék a sztorimódot). Csakhogy a játékhoz kötelező felrakni a DAC-ot, különben még egyjátékos módban, offline sem tudunk játszani. (Amúgy sem lehet, mert a Denuvo DRM-nek kell a hazatelefonálás… internetkapcsolat nélkül kb. két hét után nem lehet elindítani a játékot sem emiatt.)

Ez pedig azt eredményezte, hogy a Steamen egy hét alatt, a bevezetés hírére jó 5600 negatív értékelést kapott az id Software játéka. Az addig többnyire kiemelkedően pozitív értékelések ellenére most „Mixed”, azaz átlagos értékelésekkel rendelkezik, úgyhogy egy amúgy korrekt játékot lehúztak a játékosok.

A Redditen Marty Stratton, a DOOM Eternal felelős producere megerősítette, hogy az 1.1-es frissítéssel kiveszik a DAC-ot a játékból. Azt írja, hogy át kell gondolniuk a csalások megakadályozását, és legalább meg kell oldaniuk, hogy a csak a kampányt játszóknak lehetőségük legyen a csalásgátló szoftver fel nem telepítése mellett is játszani. (Ahogy ő is írja, multiplayer-központú játékoknál van ennek értelme, de szoftveresen az eléggé szűk látókörű megoldás, hogy Ring 0, kernel szintű hozzáférést adunk egy ilyen szoftvernek, amire régebben a Starforce DRM is példa volt.

Stratton még azt is mondta, hogy a frissítés után felbukkant teljesítménybeli problémák nem a DAC miatt történtek (és ezt mivel tudja bizonyítani?) – szerinte a kódbeli hibák a testreszabható skinek miatt voltak, és azonosítottak pár memóriával kapcsolatos kiakadást is. Hozzátette, hogy ezeket a hibákat nehéz volt újraalkotniuk. (Pedig logikus: több extra szoftver a játékon belül vagy a játékba integrálva, nagyobb rendszerigény.) Szerinte a VRAM elosztásával kapcsolatos programkód módosítása miatt volt néhány PC-snek teljesítményromlás. Ezt visszaforgatják az 1.1-gyel.

Úgyhogy a Denuvo Anti-Cheat itt meghasalt, de semmi sem akadályozza meg a Bethesdát abban, hogy később visszahozza…

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu