Elképesztő ok miatt perelte be a Manchester United a Football Manager kiadóját!

Ha már a pályán nem megy a foci az utóbbi években, legalább a bíróságon szeretne sikereket elérni a megcsappant népszerűségű angol futballcsapat – írja a The Guardian.

Elsőre nehéz megérteni, hogy hogyan lehet ekkora blődség miatt pert indítani – különösen egy ilyen patinás nevű csapat esetében – de valamilyen kifacsart logika tényleg van mögötte (és persze sok-sok pénz…).

A mostanában nem túl sikeres manchesteri csapat jogászai ugyanis amiatt perelte be a Football Manager fejlesztőit, a Sports Interactive céget, illetve a SEGA-t, hogy nem használták fel a team saját, hivatalos emblémáját a játékban, miközben a csapat nevét meg igen (csak egy általános emblémát jelenítettek meg hozzá.)

Ez így első olvasatra valami bődületes hülyeségnek hangzik, de a Manchester United vezetősége ezt azzal indokolja, hogy az a tény, hogy a Football Manager 2020 a csapat igazi nevét használja, miközben pedig a hivatalos emblémájukat pedig nem, rombolja a csapat imidzsét és főleg:

„Elveszi a hivatalos tulajdonosától azt a jogát, hogy a klub licencelve van.”

(Tehát, magyarán nem tudnak azért pénzt kérni kiadótól, hogy az emblémát használják, mivel ugye… nem használják.)

A tárgyalás előtti bíróság meghallgatáson a csapat ügyvédje, Simon Malynicz azzal érvelt, hogy „a rajongók szeretnék látni a klub logóját a neve mellett és mivel ez nem történik meg, ez a brand félrevezető módon történő felhasználása.”

Bár el kell ismerni, hogy ebben is van igazság, azonban bárki, aki játszik a játékkal, jól tudja, hogy a rajongók pofonegyszerű módon le tudják cserélni az összes klubhoz tartozó emblémát és erre külön, adott méretre generált képek csomagjai is letölthetők a netről, nyilván a Manchester United is benne van. Persze, ez a Manchester United ügyvédjének szintén „visszatetsző”, hiszen ezáltal a SEGA „arra ösztönzi a felhasználókat, hogy ezekkel a hivatalos megoldást megkerüljék.” Így nem kellett fizetniük a licencért, miközben a játékkal a „trükkös megoldás” miatt még nagyobb eladásokat produkálnak.”

Roger Wyand, a SEGA-t képviselő ügyvéd ezeket a vádakat elég egyszerű válasszal „seperte le”:

„Mivel nem használjuk a Manchester United logót, így nem lincencelnünk azt, ezért semmilyen szellemi tulajdont sem sértettünk meg.”

Wyand még azt is hozzátette, hogy ezen felül a játékban a klubcsapat nevét megtiltani „a szólásszabadság egészen irracionális megsértése lenne”, illetve azt is hozzátette, hogy pont a Manchester United vezetősége vette fel velük a kapcsolatot számtalanszor, hogy az ő adatbázisukat és analitikai szoftverjeiket is felhasználja a Sports Interactive és korábban semmilyen probléma sem volt a két cég között. Végül leszögezte, hogy mindezek tükrében egészen nyilvánvaló, hogy klub brandjét részükről semmilyen károkozás sem érte.

Az még nem világos, hogy ez a cifra ügy, illetve a tárgyalás hogyan végződhet, de az elég valószínű, hogy a játékiparaban a Manchester United nem fog sok „barátot” találni…

Forrás: The Guardian

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu