Intel Core i9-10900K: rekordsebességen hasít az Intel új processzora [VIDEO]

TECH HÍREK – A tízmagos, Comet Lake architektúrát alkalmazó Intel CPU mellett a memória is nagy sebességet ért el.

Az Intel Core i9-es családja a csúcskategória a cég processzorai között, és ennek jelenleg kapható legújabb modellje, az i9-10900K olyan órajelen futott, amit nehezen tudunk még most is elhinni. Elmor, aki amúgy az Asus céges tuningprofija, mind a 10 magon 7,7 GHz-t ért el, és hogy pontosítsuk: 7703 MHz-ről van szó. Az előző rekord nem volt olyan messze: közel maradt hozzá DerBauer, egy másik neves illető a szakmában – ő 7,6 GHz-ig (7613 MHz-ig) jutott az Intel Core i9-9900K processzorán, igaz, ő mindössze nyolc magon hozta ezt össze, ugyanis az a proci csak ennyivel rendekezik.

A WCCFTech szerint a folyékony héliumos (!) megoldást Elmor úgy valósította mrg, hogy az i9-10900K CPU-t az Asus ROG Maximum XII Apex alaplapra rakta, 1,194V feszültséggel. A memóriával pedig valaki más döntött rekordot döntött: itt egy tajvani OC-s, Bianbao a G.Skill-től használt egy 8 GB-os F4-4000C18-8GTRG memóriát, ami 3332 MHz effektív órajelen futott, ami 6665 MHz-t (6,6 GHz)-t jelent. Ő is az Intel Core i9-10900K, Asus ROG Maximum XII Apex párosítást használta a világrekord elérésében.

Ennél már láttunk gyorsabbat, de az AMD térfelén, és azt is már jó nyolc éve. Az AMD FX-8350 processzora ennél még magasabb sebességet hozott össze a múltban – majdnem 8,8 GHz-ig ért. DerBauer folyékony nitrogénnel 8,1 GHz-t valósított meg, de majd 7,5 GHz-ra lassítva a Cinebench R15-öt futtatta. Itt megmutatkozódott a processzor elavultsága: a régi CPU a modern Ryzen processzorok egy magos (!) eredményével nem tudja felvenni a versenyt: még egy Ryzen 5 2600X is elverte, és az egyrészt nem a legújabb, másrészt nem is volt csúcskategóriás.

Ez bizonyítja is, hogy egy CPU esetében nem az órajel a legfontosabb. Az újabb processzorok jobb architektúrákkal rendelkeznek, amivel az IPC-jük is jelentősen megnő (IPC = instructions per cycle, magyarul órajelenként végrehajtott műveletek száma).

Forrás: Techradar

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu