Fortnite: lesöpörték a Running Man emote miatti pert

Az Epic Games ezzel jogilag nem követett el szerzői jogsértést – eredetileg azért perelték be Tim Sweeney cégét, mert állítólag jogosulatlanul használtak egy táncmozdulatot a népszerű battle royale játékban.

A Fortnite köszöni szépen, jól van – ez annak is köszönhető, hogy az Epic Games elkezdte a kulturális hivatkozásokat is felhasználni a battle royale-ban, amiről már hivatalosan megerősítette a cég, hogy a jövő nyáron átültetik az Unreal Engine 4-ről az Unreal Engine 5-re (és még kérdéses, hogy mindegyik platformon megejtik-e), sőt, az év végén a PlayStation 5 és az Xbox Series X nyitócímei közé is berobbantja magát.

Korábban két kosárlabdás (Jaylen Brantley és Jared Nickens) beperelte az Epic Gameset, mert a Running Man táncmozdulataikat a stúdió fizetős emote-ként berakta az amúgy free-to-play játékba. Brantley és Nickens azt mondta, hogy az ő kinézetüket és tánclépéseiket profit céljából engedély nélkül felhasználták. Hiába minden kérelmük, Paul Grimm, az amerikai szövetségi bírók egyike egyszerűen lesöpörte az asztaláról a pert.

Grimm bíró megerősítette, hogy a Fortnite emote-ját a szerzői jog védi, és a korábbi (szintén sikertelen) perekre hivatkozva kijelentette, hogy bár a táncokat is megilleti ez a védelem, nem biztos, hogy a Running Man tánc jogosult-e rá. A két kosárlabdás azzal próbálkozott, hogy a tánccal azonosítani lehetne őket, de a bíró nem értett egyet, és szerinte a táncmozdulatok nem nevezhetőek egyedi szolgáltatásnak vagy terméknek.

Az alkotóknak regisztrálniuk kell a szerzői jogaikat a per indítása előtt, viszont az Egyesült Államok szerzői jogi hivatalának kritériumai ezt eléggé nehézzé teszik, ha a táncmozdulatokról van szó. Amikor Alfonso Ribeiro próbálta levédetni a Carlton Dance táncmozdulatokat (ekörül is forró volt a levegő), a hivatal elutasította a kérelmet, mert szerinte túl egyszerű mozdulatokról van szó. Talán ez is közrejátszhatott annak a pernek lefújásában is.

Ennek mégis van valami pozitívuma: a YouFunnyB néven futó Instagram-felhasználó együttműködött az Epic Games-szel, hogy az ő tánca is bejusson a Fortnite-ba. Bár az anyagi vonzatáról nem esett szó, mégis változást keltett a Tim Sweeneyék ellen zajló sikertelen pereskedések hada.

Forrás: GameRant

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu