PlayStation 5, Xbox Series X: nem sok esély lesz a stabil 60 FPS-re?

Ljubomir Peklar, a Scorn rendezője (a szerb Ebb Software dolgozik a játékon) szerint a jobb grafika mellett nem lát sok esélyt arra, hogy a frame rate is kellőképpen magas lehessen.

Peklar a GamingBolttal beszélgetett a témáról. Úgy látja, hogy a Sony és a Microsoft által is már felvetett fejlettebb grafika miatt mind a PlayStation 5, mind az Xbox Series X is frame rate zuhanással számolhat. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy soha nem fogják ezt a képfrissítési arányt elérni, de konstans módon megtartani ezt mondjuk 4K felbontáson nem lesz olyan egyszerű szerinte.

Peklar szerint lesznek bizonyos előnyei annak, ha csak next-gen konzolokra készítik a fejlesztők a játékaikat, azaz, ha elhagyják a PlayStation 4-et és az Xbox One-t (ha erre is terveznének, akkor cross-gen címekről lenne szó), akkor nem kellene a leskálázással, butítással foglalkozniuk. Szerinte el lehet menni a falig a grafika lebutításával, de a teljesítmény is rosszul járhat – és így rontani kellene a jobb konzolokon elérhető verzión. (Angolul erre a lowest common denominator jelzőt lehetne használni. A legkisebb közös nevező a multiplatform címek esetében a leggyengébb konzolt takarja. Talán emiatt is volt például a 7 nap alatt készült prototípushoz képest jóval csúnyább 2016-ban a Mighty No. 9 is.)

Peklar szerint cserébe a csili-vili grafika is költségekkel jár: a frame rate megsínyli. Attól függ az egész, hogy a fejlesztők mit választanak. Ha a cross-gen játékok esetében a next-gen verziók (és csak azok!) 60 FPS-re törekednének, míg a kurrens-gen portoknál csak 30-at érnének el, az számára is jónak hangzana. Ha jobb grafikai részletességre és csak 30 FPS-re mennének, akkor jobb eredmény lenne, ha az adott játékot kapásból next-gen platformokra tervezték. Peklar szerint a lehető legkevésbé valószerű forgatókönyv az, hogy a next-gen build 60 FPS-re törekedne.

Persze ha a fejlesztők továbbra is csak a grafikát és a monetizációt teszik előtérbe a játékmenet és a játszhatóság párosával szemben, akkor nem lesz javulás. Amúgy Peklar játéka, a Scorn az év végén jön PC-re (Steam) és Xbox Series X-re.

Forrás: PSU

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu