Command & Conquer: egy középkor óta létező titkos társaság egyik vezetője az eredeti RTS és a Westwood atyja

A nemrég megjelent Command & Conquer Remaster kapcsán került elő az az érdekes információ, hogy Louis Castle szabadkőműves nagymester Nevadában.

„A szabadkőművesség (angolul freemasonry, franciául franc-maçonnerie, németül Freimaurerei vagy Freimaurertum) az egyetemes emberi összetartozást, az emberek testvériségét hirdető vallásos-etikai színezetű mozgalom, amely a metafizikus és okkult gondolkozás különböző ágazatainak kombinációiból jött létre. Világszerte több millió taggal rendelkező heterogén, számtalan formában működő mozgalom, amely – önértelmezése szerint – az erkölcsi értékek, valamint a szellem szabadságának egyetemességét vallva, a felvilágosodás hagyományait követve tevékenykedik. Öt alapvető eszménye a szabadság, egyenlőség, testvériség, tolerancia és az emberiesség. Sokáig titkos társaságoknak tekintették a szabadkőművességet, és az is volt, de ma már nem titkos, hanem zárt társaság. Külsőségeiben a középkori kőművesek templomépítő céheinek formáit elevenítette fel, tagjai ritualizált beavatási szertartásokon keresztül ismerhetik meg a kőműves mesterségből származó szimbólumrendszerének mélyebb jelentését. Bár a legtöbb szimbólum és rítus napjainkra ismertté vált, de a szabadkőművesség valódi titkai belső titkok. Minden egyes jelölt maga járja azt az utat, amely saját belső lényén át vezet, felfedezni az igazi titkokat, amelyeket feltárni nem, csak megtapasztalni lehet.” (Forrás: Wikipédia)

Biztos sokan hallottak a szabadkőműves mozgalomról, amelynek neve napjainkban is rengetegszer felmerül, összeesküvéselméletekben, filmekben, videojátékokban. Kapcsolatba hozták többek között az Assassin’s Creed játékokkal, illetve az asszaszinok jelrendszerével is, amely némileg hasonlít az asszaszinokéhoz, de szerepelt például Dan Brown regényeiben is. Ugyanakkor a Duna tévés videóban épphogy a templomosokkal hozták kapcsolatba, amelyik épphogy az asszaszinok legfőbb ellensége.

A szabadkőművesek jelenlegi létezését és – valódi, vagy vélt – hatását különféle politikai mozgalmak negatív, vagy pozitív fényben is próbálják feltüntetni. Hogy kinek, mennyire és miben van igaza, ne firtassuk, az viszont tényleg érdekes, hogy minden idők egyik leghíresebb valós idejű stratégiai játékának atyja, illetve egyben az egykor legendás Westwood cég volt vezetője, Louis Castle nem is akármilyen pozíciót tudhat magáénak, hiszen jelenleg „nagymester” a nevadai szabadkőműves mozgalom élén, ahogy azt ezen az oldalon is láthatjuk.

Hogy mióta a szervezet tagja, vagy a szabadkőműves szemlélet és gondolkodásmód mennyire befolyásolta az általa is készített, illetve a cégje által kiadott játékokat, az persze nem tudni, de mindenesetre érdekes információ ez Louis Castle-ról. A westwoodos retrócikkeink között egyébként megtalálhatjátok a Lands of Lore III-mat, amely a legendás szerepjátékos sorozat utolsó, 1999-ben megjelent része.

A Westwood Studios egyébként 1985-ben alakult, Brad Sperry, az említett Louis Castle által és a cég egy kulcsfigurája Joe Kucan volt, aki nemrég „tért vissza” egy teaser erejéig a Command & Conquer Remaster kapcsán. Olyan legendás szériák fűződtek a cég nevéhez, mint a Lands of Lore (szerepjáték), Legends of Kyrandia (point’n’click kalandjáték), vagy a Command & Conquer. A céget az Electronic Arts vásárolta fel 1998-ban és szüntette meg 2003-ban, a Command & Conquer: Renegade és az Earth and Beyond bukása után.

Ami Louis Castle karrierjét illeti, ő 2009-ig kreatív igazgatóként maradt az Electronic Arts-nál, majd egy rövid ideig a GarageGames-hez került, majd 2017-ban az Amazon Games Studios vezetője lett. Több díjat is kapott, többek között a Computer Game Developers Association életműdíját, illetve a Boom Box című 2008-as Wii-játék miatt BAFTA-díjat, a híres rendező, Steven Spielberggel együtt, aki szintén dolgozott ezen a játékon.

Az alábbi videókban Louis Castle-el láthattok két interjút, illetve két videót a szabadkőművesekről.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu