STAR WARS GALAXIES – A játékvilág túlélője [RETRO]

RETRO – Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban… A Galaktikus Polgárháború csúcsán járunk. Habár a Lázadók Szövetsége elpusztította a rettegett Halálcsillagot, az Uralkodó még mindig rendszerek ezreit tartja markában.
Galaxis szerte bátor kalandorok próbálják visszaállítani a békét, miközben a csempészek, fejvadászok és bűnbandák fejei prosperálnak a káosz közepette. Mindeközben, a galaxis Külső Peremvidékén Darth Vader egyik birodalmi csillagrombolója elfog egy teherszállítót azzal a gyanúval, hogy az bűnözőket rejteget…

 

1977-ben megváltozott a világ. George Lucas fiatal függetlenfilmes olyan szemkápráztatóan látványos és izgalmas kitalált világgal állt elő a Csillagok háborúja első (azaz ma már negyedik) részével, ami egy csapásra véget vetett a vietnámi háború után maradt csüggedtségnek. Amerika visszanyerte a jövőbe vetett hitét, a hősökkel és kalandokkal tarkított Star Wars világa mindenkit beszippantott. Lucas remekül rendezte meg az első filmet, azonban a munkálatok kis híján az egészségébe kerültek, így hamarosan kihátrált a filmek megrendezése mögül, s inkább univerzuma építésével kezdett el foglalkozni. Okosan vette észre az űropera népszerűségében rejlő lehetőségeket, így hamarosan cégeket nyitott, melyek különböző filmjei technikai oldalával, illetve azok kiterjesztésével foglalkoznak majd. Így született meg a látványért felelős Industrial Light & Magic (ILM) trükkstúdió, illetve a fergeteges hangzást biztosító Skywalker Sound. A számunkra legfontosabbat azonban még nem említettem: létrejött a videojátékokkal foglalkozó Lucasfilm Games, azaz a LucasArts.

 

 

A Disney-felvásárlásig független kiadóként és fejlesztőként tevékenykedő vállalat elképesztő hatást gyakorolt a játékvilágra, amely még ma is érezhető. Amennyire a Star Wars-filmek megtolták a filmipar technológiai oldalát, úgy segítette a játékok fejlődését a San Francisco-i cég. A Disney érkezése előtt a LucasArts játékai egytől-egyig a hivatalos kánon, azaz a hivatalos Star Wars történet részét képezték, annak világa egy tökéletes, nagy egészet alkotott. Játékaikat játszva ott éreztük magunkat a kitalált történelem forgatagában, lázadók és birodalmiak voltunk, fontos hősei a polgárháborúnak. Bejártunk korokat, feltérképezve a Star Wars világát korábban elérhetetlen nézőpontokból. Az egész maga volt a varázslat, azonban a kaland mindig csak egy személyre szólt.

Az ezredfordulón jelentették be a hírt, hogy hamarosan ismét ellátogathatunk Lucas univerzumába, ezúttal azonban már barátainkkal együtt. A LucasArts, az EverQuest MMO megalkotásáért felelős Verant Interactive és a Sony Online Entertainment (röviden SOE) egyesítették erőiket, hogy megalkossák a világ egyik legnagyobb rajongóbázisának azt a Csillagok háborúja online szerepjátékot, amelyre a közönség már oly’ régóta várt. Hogy tovább csigázzák a fanokat, a LucasArts bejelentette, hogy készülő játékuk a Galaktikus Polgárháború idején, azaz az eredeti film és a Birodalom visszavág között fog játszódni. (Ekkortájt Lucas játékai többnyire az előzményfilmek kiegészítéséül szolgáltak.)
Hogy végképp mindenki agya eldurranjon, 2001-ben érkezett a hír az első kiegészítőről, ami majd a játék megjelenése után hat hónappal lesz elérhető, s egy komplett, végletekig kidolgozott űrszimulátort helyez a Star Wars MMO játékmenetébe. Már a játék zárt bétatesztje előtt is hatalmas volt a hype, weboldalának regisztrált felhasználóbázisa elérte a 100.000 főt, ami hatalmas sikert ígért.
Hamarosan napvilágot láttak információk a játék szabályairól, kiderült, hogy mindenki egy bizonyos karaktert alakíthat majd egy tetszőleges szerveren, s az is, hogy a fejlődési rendszer a The Elder Scolls szériáéhoz lesz hasonlatos: amikor valamilyen tevékenységet végzünk, arra XP-t, tapasztalati pontot kapunk, s az így nyert pontokból tudjuk specializálni karakterünket valamilyen harccal kapcsolatos, vagy békésebb irányba. A játék várható megjelenési ideje 2003. április 15. volt. Minden rajongó számolta a napokat, a játék címét is bejelentették, mely a Star Wars Galaxies:  An Empire Divided lett. (Azaz a Megosztott Birodalom.) A várakozással telt három év során több mint 400.000 fősre nőtt a játék online követőinek száma. Ez akkoriban rekordot jelentett. Soha korábban még nem lelkesedtek ennyien egy meg nem jelent játékért.

2003. június 26-án végül elérkezett a várva várt nap: Amerikában elstartolt a játék, minden idők egyik legfontosabb MMO-ja.

 

 

II. Csillagok között

 

A világűr végtelen csillagfátyola előtt egy frissen kilőtt koréliai blokádtörő roncsai sodródnak. A végtelen űr lassan elfojtja a darabokra lőtt hajótestből fel-feltörő lángokat, melyeket dühödt szörnyeteg módjára lök félre útjából az űrállomás felé tartó ék alakú birodalmi csillagromboló. Sokak számára ért véget a kaland ebben az űrcsatában, valaki számára azonban csak most kezdődik. Egy lambda-komp száll fel kecsesen a gigantikus hajó dokkjából, s az állomás felé veszi az irányt egy olyan utassal a fedélzetén, aki talán megfordíthatja a polgárháború menetét… Avagy végképp eldöntheti azt.

Az intro után rögtön a menüben találjuk magunkat, ahol a Birodalom visszavág dallamai fogadnak bennünket. Megadva bejelentkezési adatainkat egy hihetetlenül részletes karakterkészítő fogad minket. A rendelkezésünkre álló rengeteg csúszka (színek és formák) és egyéb kiegészítő elem segítségével teljesen egyedi karaktert hozhatunk létre. Megannyi választható faj kapott helyet a játékban. Lehetünk ember, bothan, ithori, mon calamari, rodiai, sollusti, trandoshan, twi’lek, vuki vagy zabrak. Karakterünk testreszabása itt persze nem áll meg, egy kellőképpen furcsa Star Wars-os név kiválasztása (avagy generálása) után a szerepjátékok fanatikusai megadhatják hősük háttértörténetét, majd pedig irány a játék.

Sok más online szerepjátéktól eltérően itt nem egy kaszt, hanem kezdő foglalkozás szerint alkothatjuk meg az általunk irányított figurát. A kezdő foglalkozások, szakmák aztán fejlődésünk során a következőképpen válhatnak szét:

-Artisan (ipari kézműves) kezdő foglalkozás, tovább szakosodhat: Architect (építész), Armorsmith (páncélkovács), Droid Engineer (robotgépész), Shipwright (űrhajó mérnök), Weaponsmith (fegyverkovács), Chef (szakács), Tailor (szabó) és Merchant (kereskedő) irányba.

(Jól látható, hogy a crafting, azaz a különböző tárgyak előállítása mekkora szerepet is kap ebben a játékban. Mivel minden item állapota romlik a használat során, így nélkülözhetetlen a folyamatos utánpótlás biztosítása. Már egészen kevés játékos is képes egy hihetetlenül élethű gazdaságot üzemeltetni a játékban, ahol minden karaktertípus szerepet kap, a kereskedő bódét üzemeltető boltostól vagy harcost segítő orvostól egészen a legendás állatokat elejtő vadászig. Az állatokból nyerhető loot, azaz zsákmány 90%-a crafting alapanyag, de az állatok és egyéb ellenfelek legyőzéséhez erős páncélra, fegyverre, s a harcos elméjét és erejét buffoló, azaz erősítő orvosokra és táncosokra, zenészekre van szükség. Mint mondtam, mindenki szerepet kap a játék során, senki sem felesleges. Még az az egyszerű Artisan kézműves sem, aki egész álló nap csak nyersanyagokat, kőzeteket, olajat és gázokat gyűjt a sivatagban.)

-Brawler (bunyós) kezdő jártasság, tovább mehet: Commando (kommandós), Teras Kasi Artist (Teras Kasi harcművész), Smuggler (csempész), Fencer (egy kezes vívó), Swordsman (két kezes kardforgató), Pikeman (két végű lándzsás, szálfegyveres) irányba.

(A közelharci kasztok helyett lennének ezek, melyek igen fontos szerepet töltenek be a harcok során. Igen kellemetlen tud lenni egy mesterlövész számára, amikor egy Teras Kasi harcos hátulról meglepi…)

-Entertainer (előadóművész), folytathatja karrierjét Image Designer (stylist), Musician (zenész), vagy Dancer (táncos) pályán.

(Mint már említettem, a hősök több féle energiacsíkkal rendelkeznek, élet/Health – piros, cselekvés/Action – zöld és elme/Mind – kék. Ezt nevezzük HAM csíknak, és minden egyes tettünk meríti ezen csíkokat. A buffok megerősítenek minket a harcok során, több órányi védettséget biztosítanak a kimerülés ellen. A harcos karakterek ugyanakkor idővel elfáradnak (Battle Fatigue), így mindenképpen szükséges a kantinok, más néven kocsmák látogatása, ahol művészeink táncolnak és zenélnek nekünk. A zenélés és a tánc is különböző Mind buffokat ad. Szerencsére rendszerint az orvosok sincsenek messze, hogy sebeinket begyógyítsák, és további buffokkal erősítsenek meg minket.)

-Marksman (lövész), számos úton tovább fejlődhet: lehet Rifleman (mesterlövész), Pistoleer (pisztolyforgató), Carbineer (karabélyos), Combat Medic (harci orvos), Squad Leader (rajparancsnok), illetve szakmája csúcsán a már említett kommandós (Commando) vagy rettegett Bounty Hunter (fejvadász) is.

(Látható, hogy egyes profession-ök, szakmák között átfedések vannak. Ez azért van, mert az SWG-ben apránként állíthattuk össze karakterünket. Lehettünk táncoslábú dokik, vagy zenész csempészek. Szinte bármilyen kombináció lehetséges volt, azonban voltak követelményei is az egyes szakmáknak. Ahhoz például, hogy az említett kommandós pályán mehessünk tovább, kiváló közelharci képességekre és emberfeletti fegyveres pontosságra volt szükségünk. Egyiket a Brawler (bunyós) szakma adta, másikat a Marksman (lövész) szakterületen sajátíthattuk el. Fixen, minden fajjal és karakterrel 250 Skill (képesség) pontból gazdálkodhattunk, ezeket elosztva növelhettük fejlődő képességeink szintjét. A játékban egy jól átlátható táblázatban követhettük nyomon fejlődésünket, ahol az egyes kis rublikák kiszínezésével fejlődtünk.)

-Medic (egészségügyi dolgozó), lehet belőle Bio-Engineer (biomérnök, azaz klónozó), illetve Doctor (buffer doki) és Combat Medic (harci orvos) is.

(Az orvosok, akárcsak a művészek a játékos bázis lelkét képezik. Köréjük gyűlik minden játékos, általuk dobog a játék szíve. Nélkülük nem lenne esély a komolyabb ellenfelek elleni harcra, sőt, még a legkomolyabb páncélokat sem tudnánk viselni, hiszen ahhoz megemelkedett statjainkra (statisztikáinkra) van szükség. Minden felszerelésnek vannak követelményei statjainkra nézve, amit teljesítenünk kell ahhoz, hogy használhassuk őket. Ez sokszor csak buffokkal lehetséges. Jól látható, ahogyan lassan minden-mindennel összefügg, igaz? A biomérnök például klónozással létrehozott mesterséges anyagokkal képes fejlettebb ruházatot és ételeket, italokat előállítani. Mint azt nem győzöm hangsúlyozni, itt mindenkire szükség van ahhoz, hogy a játék működhessen.)

-Politician (politikus): nem specializálódhat tovább, ugyanakkor elképesztően fontos a játékban való jelenléte, ugyanis a különböző képességű politikusok képesek egyedül Player City-k (játékos városok!) létesítésére. A különböző házak és építmények elhelyezése és térképre szúrása minden politikus álma. Ők a Guild-ek (céhek, játékos tömörülések) vezetői, az SWG-ben szavazni lehet rájuk, polgármesterek lehetnek, és virágzó közösségeket vezethetnek.

-Scout (felderítő), ő a következőképpen fejlődhet tovább: Bounty Hunter (fejvadász), Creature Handler (állatszelidítő), Squad Leader (rajparancsnok), Bio-Engineer (biomérnök) lehet belőle, és szakmája csúcsán tovább tökéletesítheti képességeit Ranger-ként, azaz vadászként.

(Rengeteg nyersanyag állati eredetű, így a vadászat fontos szerepet kap a játékban.)

Ezek voltak hát a kezdő szakmák, ezek mellett lehet valaki pilóta, vagy hát mi más: Jedi lovag…
Történetünket mi alakítjuk, most mi magunk vagyunk a sztár, a csillag a történetben, lehet, hogy a sztorink egy város megépítése lesz, de az is lehet, hogy mi tervezzük meg a következő Millenium Falcon-t. Békét hozhatunk, avagy zsarnokságba taszíthatjuk a galaxist. Hogy saját sagánk milyen irányt vesz, az csakis rajtunk múlik. Opció az van bőven.

 

 

III. Egy kis történelemóra

 

Az talán már feltűnhetett, hogy a játékról, annak 2011. december 15.-ei megszűnése ellenére jelen időben írok. Nos, ez nem véletlen, ugyanis egy teljesen legális emulátornak hála a játék eredeti pompájában ma is játszható. Igen, az SWG él és virul. Hosszú utat tett meg addig, míg egy maréknyi programozó fel nem támasztotta, most ezt az utat szeretném bejárni veletek.

2003-ban elstartolt ugye a játék. Először júniusban Amerikában, majd novemberben Európában is. A kezdeti játék igen keveset valósított meg abból, amit eredetileg beígértek, ezzel alaposan feldühítve a szaksajtót és a játékosokat is. Járművek még semmilyen formában nem szerepeltek, házat is csak egyénileg építhettünk, városba egészen az európai megjelenésig nem szerveződhettünk. A HAM-energiacsíkok kimerítését követően először elájultunk, majd többszöri összeesés után meghaltunk és egy közeli klónozóban találtuk magunkat. Az alapjáték, habár közel sem volt tökéletes, páratlan szabadságot nyújtott karakterünk kialakítása terén. A fent részletezett szakmák különböző keverékeivel olyan hőst alkothattunk, amilyet csak szerettünk volna. Minden Skill tree (képességfa) négy oszlopból állt, ezeken oszthattuk el megszerzett tapasztalati pontjainkat. Négy darab négyzetből állt egy oszlop, és mind a négy oszlopot „kimaxolva” elérhettük a Mester fokozatot az adott szakmán belül. (Egyes specializációk, mint a fejvadász olyan komoly szakmai tudást igényeltek, hogy muszáj volt a felnyitásukhoz valamilyen szakma mestereivé válnunk előbb.) Fejlődésünk könnyen nyomon követhető volt, különböző XP-t kaptunk annak megfelelően, hogy milyen tevékenységet végeztünk, tetszés szerint akár egy Experience bar-t (tapasztalati csíkot) is képernyőnkre helyezhettünk, melyen egyszerre több képességünk fejlődését nyomon követhettük. (Például közelharc vagy pisztolyokban való jártasság.)

Kezdetben sok minden lehettünk, de sokak csalódására Jedik nem. Mivel a Galaktikus Polgárháború derekán jártunk, s jó húsz évvel a Jedi lovagok kiirtása után, így a fejlesztőcsapat számára igen komoly fejtörést okozott a Jedik megfelelő implementálása. Idővel azt találták ki, hogy random el kell sajátítani a fenti temérdek szakma közül négyet, és akkor megnyílik a Jedik útja előttünk. Hogy a dolog ne tartson a végtelenségig, enemykből lootolható Holocron-ok segítségével (Jedi tudástárak) megtudhattuk mely szakmák is azok, amelyekre specializálódnunk kell a Jedivé válás érdekében. Hamarosan ez a megoldás is kudarcnak bizonyult, hiszen a Holocron-ok ritkák voltak, a piaci áruk teljesen felborította az aukciós házak által képviselt gazdaságot. Ahogy mindenki Jedi akart lenni, a játék kezdte elveszíteni önmagát. A LucasArts és a SOE óriási nyomást gyakoroltak a fejlesztőkre, hogy azok minél hamarabb álljanak elő egy működő megoldással a Jedik bevezetésére, a marketing felpörgetésére.

2003. november 7-én aztán új fejezet kezdődött a játék történetében: felnyílt az első Jedi a játékban.

A legendás harcosok ősi fegyverükkel, a fénykarddal egész osztagnyi játékost voltak képesek likvidálni, egymaguk uralták a csatateret. Hatalmukat ellensúlyozandó, s hogy a játék hű maradhasson a Star Wars-korszakhoz, amelyben játszódott, a Jedi-karakterek egyfajta „láthatósággal” rendelkeztek, ha valaki gyakran fénykardot rántott, előbb játékos (!) fejvadászokat küldött rá a játék, majd ha nagyon nem bírt magával az illető, s a városokban, jól látható helyen mészárolt, maga Darth Vader Sith Nagyúr jelent meg, hogy a veszélyes elemet, khm… Rendre utasítsa. Végleg! (Jedi karakterünk halála esetén permanensen törlődött!)

A földön tehát eldőlt, hogy kik az ászok. Na de kaptunk mi egy ígéretet arra, hogy egy napon majd az űrt is meghódíthatjuk… Lássuk, hogy abból mi lett! Lássuk az űr fenegyerekeit!

 

 

IV. Sok hűhó egy Starfighter-ért

 

2004. október 27.-én végre véget ért az űrbuszoknál való sorban állás (egészen addig a csillagkikötőkben volt megoldva a bolygók közötti utazás, pénzért váltható jegyekkel), és végre saját űrhajót vehettünk. Megjelent a Jump to Lightspeed kiegészítő. (Ugrás fénysebességre.) Két új faj (a sullusti és az ithori) mellett végre elérhetővé vált az űrutazás, és igen, az űrcsata a játékban. Lázadó, szabadúszó vagy birodalmi pilóta lehettünk, s berepülhettük a játék tíz bolygója körül kialakított hatalmas űrt, tele aszteroidákkal, ellenséges hajókkal, nebulával, s emellett az Ord Mantell-i vagy Kessel-i űrt is meghódíthattuk, akárcsak a játékba töltelékként helyezett mélyűrt. Az űrharc a földi harccal ellentétben nem körökre osztott, hanem valós idejű, leginkább egy belső nézetes űrszimulátor irányítására hajaz. Új ipari szakmaként itt jelent meg először a Shipwright (űrhajó mérnök), mely űrhajókat és hajó komponenseket tudott előállítani más játékosok számára. A játékosok teljesen testreszabhatták hajóikat, tetszés szerint új hajtóműveket, reaktort, pajzsokat, külső borítást vagy festést létrehozva, így akár saját, különleges X-szárnyú hajónk is lehetett. Szinte végtelen kombináció állt rendelkezésünkre az űrben is. Sokan tartották az X-wing vs. Tie Fighter szellemi örökösének, joggal. A szimulációs mélység önmagában egy komplett játékot jelentett. Sokan csak azért játszották a játékot, hogy egy nap megcsináltathassák, vagy megcsinálhassák maguknak álmaik űrhajóját. A kiegészítő hatalmas siker volt.

 

 

V. Baljós árnyak

 

George Lucas előzmény trilógiája nem egészen a vártnak megfelelően teljesített a mozikban, mert habár hatalmas anyagi profitot termelt, a kritikusok körbe röhögték. (Avagy szidták.) Nem volt hát kérdés: a LucasArts-nak is be kellett szállnia a különböző filmes tartalmak erőszakos játékokba tolásába. Ez alól pedig az ekkor már majdnem két éves Star Wars Galaxies sem lehetett kivétel. 2005. május 5.-én megjelent az SWG második kiegészítője, a Rage of the Wookiees, azaz a Vukik haragja. Megnyílt a játékban a vuki anyabolygó, a leírhatatlan nevű Kashyyyk, a hozzá kapcsolódó űrzónával. Az új bolygó ezúttal nem a szokásos tizenhat négyzetkilométeres (!), nyílt világ volt, hanem egy több instance-ra osztott kisebb terület, dungeon-ökkel. A főszerepet ebben a kiegészítőben a harc megreformálása kapta. Először is új járművek, űrhajók kerültek be, s megjelentek a kibernetikus művégtagok is, melyeket mesterségesen mi magunk helyeztethettünk fel testünkre. (Nem igényeltek sérülést úgy, mint azt a filmekben láttuk.) Felbukkant az űrben való bányászás képessége is, s ez mind jó is lett volna, azonban idő közben egy éves lett a World of Warcraft (WoW), és a játékosok hatalmas tömegekben kezdtek el átvándorolni a Blizzard zseniális theme park MMO-jába. Hogy játékosainak számát növelje, a Rage of the Wookiees-t előkészítendő, 2005. április 27.-én egy teljes átalakításnak vetették alá a játék harcrendszerét.

A röviden csak CU (Combat Upgrade) nevű patch egy az egyben a WoW harcrendszerét másolta, képességeink már nem a körökre osztottság jegyében, egy harci listáról lettek sorba állítva a végrehajtásra várva, hanem timert (időzítőt) kaptak, s ugyanúgy nyomkodnunk kellett a képességek gombjait, hogy így intenzíven a harc élvonalában tartson minket a játék. A SOE célja ugyan a balanszírozás és könnyebb hozzáférhetőség biztosítása lett volna az újabb játékosok számára, de a dolog visszafelé sült el. Ahelyett hogy a játék stabilabb lett volna, bugosabb lett, ahelyett pedig hogy pergősebbé vált volna, inkább idegesítő volt a folyamatos beavatkozás megkövetelése a játékosoktól. Azt is meg szerették volna oldani, hogy ne legyen akkora képességbeli szakadék az amatőr és a veterán játékosok között, de ezzel csak komplett karaktertípusokat tettek játszhatatlanná, s az AFK (billentyűzettől távol töltött) farmolás problémája ugyan megoldódott (korábban sokan előre beprogramozták makrók által a karaktereiket, hogy azok combat XP-t nyerjenek), de cserébe a kényelmes és nyugodt, taktikus gameplay teljesen elbutult. Idő kérdése volt, hogy a játék teljesen kivetkőzzön önmagából…

 

 

VI. A játéktörténelem egyik legaljasabb húzása

 

2005. November 1.
Ez volt az a nap, amikor megjelent a helyes ösvényt mindhiába kereső SOE utolsó, harmadik kiegészítője, a Trials of Obi-Wan. Újabb űrszektor nélkül megkaptuk Mustafar bolygóját. A tartalom nagy része továbbra is a Sith-ek bosszúja mozifilmhez volt köthető, de emellett más legendás Star Wars játékokra is kikacsintást nyerhettünk. Egy héttel a játék megjelenése után aztán a SOE gondolt egy nagyot: mivel még mindig nem produkálta a játék a tőle elvárt számokat, s a Jedi karakterosztály is rendkívül nehezen volt feloldható, kizárva ezzel a vásárlók egy részét, így döntés született.
Egyetlen éjszaka leforgása alatt, minden korábbi egyeztetés nélkül felpatchelték a játékot egy újabb verziószámra (az NGE, azaz New Game Enhancements nevet kapta ez a förmedvény), kitépve, kiszaggatva a korábbi tartalom 80%-át, a profession rendszer eltűnt, helyette a WoW-ból ismerős csonka kasztrendszer fogadta a játékba érkezőket (a fenti 38 fejlődési irány helyett 9 fő kaszt maradt), a korábban létrehozott karakterek bugosan, katasztrofális állapotban álltak, rengeteg asset (a játék alapját képező tárgy) sérült a „javítás” során, további bugokhoz vezetve. A játékosoktól elvették azt a játékot, amelyet annyira szerettek, így aztán sokan értelmetlennek látták továbbra is előfizetni, játékosok tízezrei tűntek el hetek leforgása alatt, hatalmas, üres szellemvárosokat hagyva maguk után. A játék szó szerint kiüresedett, az alapjául szolgáló gazdaság az átgondolatlan patch miatt összeomlott. Hiába kérték sokan a helyreállítást, a SOE vagy makacs volt, vagy igazat mondott: állításuk szerint az eredeti kód a patch-el elveszett. Akárhogy is, a játék, látszólag visszavonhatatlanul megváltozott.

Hosszas javítgatással, foltozgatással végül egy úgy-ahogy játszható MMO lett az SWG-ből, de soha többé nem lett már régi önmaga. 2011. december 15.-én aztán sok évnyi szenvedést követően megkapta a kegyelemdöfést, mellyel a nyugati MMO-k egy korszaka végleg lezárult.

Vagy mégsem?…

 

 

VII. Egy új remény: SWGEmu

 

Az SWGEmu projekt 2004-ben indult azzal a céllal, hogy emuláció útján helyreállítsák a játék eredeti vízióját. (A 14.1-es patchig bezárólag.) Miután a különböző javításokkal egyre távolabb sodródott a játék attól, ami lehetett volna belőle, a rajongók egy csoportja úgy döntött, hogy lép, és visszaállítja a Pre-CU (azaz Combat Upgrade) előtti állapotokat. A tizenhat éve épülő projekt sok más MMO-emulátorral ellentétben teljesen legális úton jár: a megállapodás értelmében addig, amíg a projekt legfeljebb donatek-ből tartja fenn magát, de direktben hasznot nem húz a tevékenységéből, szabadon működhet. (Nagyon szigorúan veszi a csapat a szabályok betartatását, még regisztrált account-ból is egy lehet maximum a játékban, hogy a money grindereket fülön csíphessék! – ami ugyebár sértené az emulátor legalitását.)

A játék egészen a Jump to Lightspeed kiegészítőig tökéletesen játszható, már a Jedik is bekerültek, most pedig az űrharcokra tér rá hamarosan a fejlesztőcsapat. Az SWG természetéből fakadóan egy sandbox MMO, azaz egy hatalmas, Star Wars világába helyezett homokozó, ahol kisgyermek módjára élhetjük ki legvadabb Star Wars fantáziáinkat. Remek érzés, hogy a számítógép platform rugalmasságának és a közösség erejének hála ez a játéktörténelmi sarokkő nem vész el örökre a múlt homályába, hanem máig kipróbálható, sőt, bárki számára játszható, aki, a feltételeknek megfelelően rendelkezik eredeti lemezekkel. (Ez lehet a Star Wars Galaxies: An Empire Divided eredeti kiadása, a Star Wars Galaxies – The Total Experience, a Star Wars Galaxies – Starter Kit, vagy a Star Wars Galaxies – The Complete Online Adventures lemezes vagy digitális változata. A lényeg az, hogy fel tudjuk telepíteni a játékot, majd be tudjuk mutatni gépünkön az emulátornak a játék mappáját.)

Én magam 2006. óta követem nyomon a projekt alakulását, bámulatos hogy honnan hová jutottak a srácok. Kezdetben még csak az üres terület volt, egymást sem láttuk, chatelni sem lehetett, most pedig már több százan játszunk együtt, egy időben. Ha az emulátor kész lesz, a csapat megkezdi a moddolást és az újabb kiegészítő tartalmak játékba bocsátását.  Több százan várjuk hát azt a pillanatot, amikor a játék playszerverét wipe-olják, kitörlik, és elindul végre az eredeti, végső SWGEmu szerver, az 1.0-ás verziószámú Suncrusher. Több száz játékos… Volt ez a szám persze nagyobb is, de sajnos nem mindenki választotta a nehezebb utat. Voltak olyan emulátoron dolgozó csapatok, akik inkább fekete forrásokhoz nyúltak saját fejlesztésű kód helyett, átcsábítva az illegális emulátorukra az SWGEmu játékosait.

 

 

VIII: A Sötét Oldalon: SWGLegends

 

2013.-ban, egy titokzatos egykori SOE dolgozó kódokat szivárogtatott ki a Project SWG nevű, CU szerveren dolgozó csapatnak. A kód a 2010-es NGE állapotokat tükrözte, minden külső eszközt és fejlesztői alkalmazást tartalmazott a forráskód mellett. A kód s vele a csomag végül kiszivárgott a netre, s ott elterjedt, megalapozva az NGE-t futtató temérdek ILLEGÁLIS kliensnek.

Ezen kliensek legsikeresebbike az SWGLegends, melynek napjai vélhetőleg meg vannak számlálva. A Legends, habár több mint 1500-as állandó, online játékosbázissal bír, s gyakorlatilag hibátlanul emulálja az NGE-t, azaz az eredeti játékot annak összes tartalmával, melyekkel a megszűnésekor rendelkezett, így a kibővített űrszimulátort is beleértve, mégis, a kódja letagadhatatlanul és nyíltan lop a SOE forráskódból, ezáltal törvénytelen. Ráadásul a csapat ugyanúgy donateket gyűjt, amellyel már nem csak IP jogokat sért, de potenciálisan az adóhivatalt is a nyakára vonzza.

Fontos hát megjegyezni, hogy míg az SWGEmu egy legálisan működő, non-profit, open-source projekt, amelynek kódjába bármikor belenézhet az IP holder, annak eredetiségét ellenőrizendő, addig az SWGLegends kódja egyszerűen lopott.

 

 

IX: Skywalker kora – VÉGSZÓ

 

Páratlan játék volt hát az SWG. Páratlan és talán megismételhetetlen az az élmény, amit nyújtani tudott. Remek játék volt a WoW, remek játék volt az SWG megannyi ázsiai kihívója is, de azt a hangulatot, azt a végtelen szabadságot talán csak a nyíltan az MMO műfaj felrúgására és megreformálására készülő StarCitizen hozza majd el ismét, amelyet eddig csak a Star Wars Galaxies-ben, a 2000-es évek elején láthattunk.

Most a legtávolabbi csillagoktól a legközelebbi bolygó különös gyűrűiig mindenhol egy nevet suttog a nép: Skywalker. A fiatal farmerfiú nevét, aki felrobbantotta a Halálcsillagot. Ő az, aki elhozhatja végre a szabadságot a galaxisba. A háború csak most kezdődik. Te is csatlakozol a felkeléshez, avagy inkább levered azt?… Hátasállatot szelidítesz magadnak, vagy a csillagok felé veszed az irányt? Másoknak segítesz, vagy inkább más játékosok ellen hadakozol? A választás a tied. A jó hír, hogy az SWGEmu-n keresztül mindezt ismét megteheted!

Hosszú volt az út, de a Star Wars Galaxies csodával határos módon túlélte saját lekapcsolását. A Jedik emulátorba helyezésével végleg újra átélhetővé vált az alapjáték, hamarosan pedig talán az űrbe is felszállhatunk majd. Fényes jövő előtt áll hát az SWG. Fényes jövő előtt áll az MMO műfaja.
SWG nem volt, hanem lesz.

Csak talán más néven…

Az Erő viszont veled lesz… Mindig.

– Praesagus –

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Praesagus is a Role-Playing enthusiast and a huge fan of most story-driven games. He's also a diehard fan of everything related to Star Wars, Star Trek, or Fallout and likes to divide his free time between his beloved girlfriend and the retro games he loves so much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu