Indie fejlesztők tiltakozása a Valve amerikai tüntetők iránti némasága ellen; a cég reagált

A fejlesztők azért tüntették el a Steamről a játékaikat, mert a Valve a fekete bőrűek tüntetésével kapcsolatban nem nyilatkozott.

Az Art Sqool-t fejlesztő Julian Glander a Twitteren bejelentette, hogy leveszi a játékait Gabe Newell digitális játékboltjából, ugyanis a Steam és a Valve nem akar beszélni az Egyesült Államokban kirobbant tüntetésekkel kapcsolatos álláspontjukról, és még az általános álláspontjukat sem fedték fel például egy közlemény formájában. Glander úgy érzi, hogy a mérges, fehér bőrű férfi játékosoknak kedvez a csend, ami őt elszomorítja, mert pont ezek azok az emberek, akiknek leginkább meg kellene hallaniuk a tüntetők mondanivalóját. Úgy látja, hogy a Steammel való társulása kínos, és arra kéri az indie fejlesztőket, hogy csatlakozzanak hozzá.

Ezután nem sokkal Gabriel Koenig, a Ghost Time Games alapítója is a Twitteren írta, hogy ő is a játékainak eltávolítását kérvényezte a Valve-tól, mert szerinte erejük van a változás követelésére, és azt kérte a fejlesztő barátaitól, hogy hallassák a hangukat. A Steam nem fog már rajta sem pénzt keresni. Ez nem volt számára egy könnyű döntés, mert kb. 1000 dollárt keresett havonta az eladásokkal (kb. 300 ezer forint, Amerikában ez nem olyan sok). Aztán Dan Sanderson, a First Winter fejlesztője is bemondta a „Steamtelenítést”, mert szerinte ez volt a legkevesebb, amit megtehetett.

És itt jön a Valve lépése: nem sokkal Glander kezdeményezése után Shawn Alexander Allen, egy szervező a Twitteren elárulta, hogy a „Game Devs of Color Expo” (más bőrszínű fejlesztők játékkiállításaként lehetne fordítani) esetében a Valve felajánlotta, hogy nagy szponzor legyen, továbbá a Media Indie Exchange alapítójának, Justin Woodwardnak új műsora, a Black Voices in Gaming (fekete bőrűek hangja a játékiparban) esetében is felvállalták Gabe Newellék a támogatást. A Gamesindustry is utánanézett ennek, és a Valve szóvivője el is mondta a site-nak, hogy Shawn tweetje nem téved. További részleteket nem közölt.

Ezek után cinikus lehet a kérdés, de feltesszük: nos, mennyi idő, mire visszajönnek a fejlesztők a Steamre?

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu