Chris Avellone szexbotrány: szexuális zaklatással vádolják a legendás játékdesignert!

Állítólag nagyon régóta tart a Fallout, Planescape Torment, Icewind Dale, Knights of the Old Republic II és RPG-legendák atyjának szexuális ragadozó tevékenysége.

Elképesztően szomorú véget érhet egy igazi számítógépjátékos alkotólegenda karrierje – ráadásul kifejezetten gyomorforgató módon. Chris Avellone, aki még az Interplay korszakában volt vezető game designer és tömérdek klasszikus RPG fűződik a nevéhez, állítólag már évek óta szexuális ragadozóként viselkedik többek között olyan nőkkel szemben, akik a játékiparba valamilyen módon be szeretnének kerülni.

Az egyik hölgyáldozat arról mesélt, hogy a barátaival a „cég számlájára” itatták le, majd amikor a hölgy már teljesen kész volt, akkor valahogyan felcipelték a szobájába, őt és Avellone-t magára hagyva, hogy azt csináljon vele, amit akar. Ráadásul – mint később kiderült – nem ez volt az első eset. Az áldozat így írt erről a közösségi médiában:

„Chris Avellone egy abuzív, cinikus és konspiráló szexuális ragadozó. Próbáltak már sokan segíteni neki. Visszautasította. Ne dicsőítsétek már!”

Később más nyilatkozatok alapján kiderült, hogy ez az ügy egyáltalán nem egyedi eset volt, hanem Avellone számára ez a viselkedés teljesen megszokott volt. Mindig hasonló módszerrel itatta le a karizmatikus férfi a hölgyeket, akik aztán olyan állapotba kerültek, hogy nem bírtak neki nemet mondani. Állítólag mind erről Avellone kollégái is tudtak és – ahogy azt a hölgy írta is – fel is ajánlották neki, hogy szereznek segítséget a számára – de ezt a 48 éves designer kőkeményen visszautasította.

Hogy a dolgokat még tetézzük, céges szexuális zaklatás ügy is keveredik Avellone sötét múltjába. A hölgy elmesélte, hogy még csak részmunkaidőben dolgozott Avellone társaságában, nagyon tisztelte és felnézett rá, és büszkének érezhette magát, hogy egy igazi legenda a munkatársa, a gond csak az volt, hogy a szakmai tanácsadásnál Chris Avellone sokkal többet akart. A férfi állítólag teljesen egyértelműen utalgatott arra, hogy szeretne vele intim kapcsolatot létesíteni és azután sem állt el, amikor erre a hölgy kifejezetten kérte, ráadásul utána az üzenetek még durvábbá és agresszívabbá váltak.

És hogy mi ennek a következménye? Talán sejtitek: a jelenleg még hozzá kötődő projektek vezetői, fejlesztőcsapatai próbálják teljesen elhatárolni magukat Avellone-tól, illetve természetesen azonnali hatállyal felmondtak minden munkát nála.

Először a The Waylanders csapata szólalt fel és rögtön leszögezték, hogy bár Avellone igen keveset dolgozott nekik és jelenleg nem is a csapat tagja. Ennek ellenére tüzetesen átvizsgálják az általa írt részeket. Utána gyorsan kapcsolt a Techland, a Dying Light 2 fejlesztőcsapat is. Azonnal leszögezték, hogy zéró tolerancia van náluk az ilyen viselkedésre, amellyel a szakembert sokan megvádolták. Beszéltek vele és közös megegyezéssel azonnali hatállyal felbontották az együttműködést. Végül reagált a Paradox is, amely cég a Bloodlines 2 kiadója leszögezte, hogy Avellone mindössze a fejlesztés korai szakaszában vett részt az írói munkában, azóta viszont a projekt oly mértékben változott, hogy szinte semmi sem maradt meg Avellone írásaiból, a Hardsuit Labs fejlesztői pedig továbbra is Avellone nélkül dolgoznak.

Chris Avellone karrierje 1996-ben indult, az egyik hatalmas akkori kedvencem, a körökre osztott, Amerika felfedezéséről szóló Conquest of the New World vezető designereként. Utána a Descent to Undermountain következett 1997-ben. Az igazi áttörést azonban az 1998-es Fallout 2 jelentette számára, amelyben Tim Cain mellett vezető designer volt. Ezek után karrierje még inkább felfelé ívelt: Planescape: Torment, Icewind Dale, Star Wars Knights of the Old Republic II, Neverwinter Nights 2, Alpha Protocol, Fallout New Vegas… Az Obsidiant ő maga alapította és bár távozott a cégtől, de karrierje továbbra sem hanyatlott, ugyanis olyan játékok írójaként vagy narratív designereként dolgozott, mint a Prey, a Star Wars Jedi: Fallen Order, vagy a Pathfinder: Kingmaker. Avellone a vádakra mindössze ennyit válaszolt:

„Jobbnak kellett volna lennem, bocsánatot kérek.”

Majd saját tweetjéhez még ennyit tett hozzá:

„Sajnálom, hogy dolgok nem jöttek össze – pedig én nagyon is próbáltam.”

Tagadni tehát semmit sem tagadott Avellone, és egyelőre semmi egyebet sem fűzött hozzá az elég szűkszavú és semmitmondó nyilatkozatokon túl.

Most nagyon úgy tűnik, hogy az egykori legenda minden jelenlegi munkájának búcsút mondhatott, azt leszámítva, hogy a System Shock felújított változatánál, illetve a Pathfinder: Wrath of the Righteus-nál még alkotóként fel van tüntetve, hogy ez meddig marad így, nagy kérdés.

Forrás: Gamasutra

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu